USA valmistelee iskua Iraniin

19.10.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 39/2007

Yhdysvallat suunnittelee massiivista hyökkäystä Iraniin. Pommituskohteet on valittu, ja satoja sotalaivoja, lentokoneita ja valtava määrä ohjuksia on aivan Iranin rannikon tuntumassa. Samaan aikaan kun sodan uhka kasvaa, on tärkeä huomata, että USA on muuttanut rikollisen hyökkäyksen tekosyytä.
Vanha perustelu: Iranin ydinuhkaLoppukesän aikana USA:n valtamediassa ilmestyi Bushin hallinnon ja erityisesti varapresidentti Dick Cheneyn masinoimina kokonainen sarja artikkeleita, joissa esitettiin kauhukuvia Iranin kehittämästä ydinaseesta, demonisoitiin USA:ssa vieraillutta Iranin presidenttiä Mahmud Ahmadinejadia ja kehotettiin iskemään Iraniin.


Mutta huolellisesti suunniteltu propagandakampanja Iranin ydinaseen uhasta kärsi raskaan takaiskun, kun Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ilmoitti, että Iranin ydinohjelma on luonteeltaan rauhanomainen ja että Iranilla ei ole enempää aikomusta kuin kykyäkään kehittää ydinaseita.


Iranin ydinenergian tutkimus- ja kehittämisohjelma on selvästi kansainvälisen lain sallima. Se on myös niin varhaisella kehitysasteella, että kaikki yritykset väittää Iranin muodostavan ydinuhan on kumottu.


IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei on sanonut, että Iran ei tällä hetkellä muodosta mitään vaaraa kansainväliselle yhteisölle, ja on kehottanut uhkailujen sijasta dialogiin Iranin kanssa. Hän on julkisesti varoittanut Pentagonin sotasuunnitelmista ja muistuttanut Irakista, missä valtavasti ihmisiä on saanut surmansa maan joukkotuhoaseita koskeneiden valheellisten väitteiden takia.


IAEA:n työ Iranin kanssa myös esti USA:n pyrkimykset ajaa YK:n turvallisuusneuvoston kautta voimaan entistä kovempia pakotteita.. Monet pelkäsivät, että uutta YK:n päätöslauselmaa käytettäisiin sotilaallisen toiminnan valtuuttamiseen.


Venäjä ja Kiina vastustivat lisäpakotteita väittäen, että sellaiset toimet vaarantaisivat Iranin ja IAEA:n yhteistyön. Washington pakotettiin siirtämään mikä tahansa Iranin vastainen toimenpide YK:n turvallisuusneuvostossa ainakin marraskuuhun saakka.


Bushin hallinnon vastoinkäymiset YK:ssa eivät ole pysäyttäneet sotasuunnitelmia. Sen sijaan ne ovat muuttaneet käsikirjoitusta. Mikä ei tarkoita, että ydinpelottelusta olisi luovuttu.
Uusi perustelu: IrakThe New Yorker -aikakauslehti julkaisi 8.10. Seymour Hershin pitkän artikkelin otsikolla "Kohteiden vaihtaminen: Hallinnon Iran-suunnitelma" Sisäpiirin tietolähteistään tunnettu Hersh kuvaa, miten Bushin hallinto on määritellyt Irakin sodan uudelleen "strategiseksi taisteluksi USA:n ja Iranin kesken". Kaikista USA:n miehitysjoukkojen Irakissa kohtaamista ongelmista syytetään Irania.


Todennäköisesti kenraali Peter Pace syrjäytettiin puolustushaarojen komentajien neuvoston johtajan tehtävistä, koska hän sanoi helmikuussa julkisesti, ettei nähnyt mitään lujia todisteita siitä, että Iran toimittaa aseita Irakin shiialaisille asejoukoille. Pace korvattiin amiraali Michael Mullenilla Mullen ilmoitti pitävänsä "sallimattomana, että Iran varustaa USA:n vihollisia Irakissa ja Afganistanissa välineillä, jotka haavoittavat ja tappavat USA:n sotilaita".


Myös USA:n miehitysjoukkojen ylipäällikkö, kenraali David Petraeus syyttää miehityksen katastrofaalisesta epäonnistumisesta Irania Hänen vakioväitteensä on, että Iran antaa irakilaisille asejoukoille kehittynyttä aseistusta ja koulutusta.


Yhdysvaltalaiset sotilasviranomaiset ovat toistuvasti esitelleet "todisteita" iranilaisvalmisteisista aseista, muun muassa IED-pommeista. IED:n valmistusohjeet ovat kuitenkin vapaasti saatavissa esimerkiksi internetistä. Irakilla on kymmeniätuhansia korkeasti koulutettuja tiedemiehiä, insinöörejä ja teknikoita. Ajatus, että irakilaisilta puuttuu teknistä osaamista tai että irakilaisten vastarintataistelijoiden tarvitsisi tuoda näitä aseita Iranista, on naurettava.


Mutta sen tunnustaminen, että Irakissa on valtava USA:n miehityksen vastustus, on samaa kuin tunnustaisi, että USA:n sota ei ole voitettavissa.


Todellinen vaara on, että USA:n imperialismi, haluttomana hyväksymään väistämätöntä, tulee laajentamaan sotaa muihin maihin, ensin IraniinERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli