USA:n terroristrategia Irakissa

09.02.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 6/2007

Tappamisesta on tullut päivittäistä rutiinia Irakissa. Keskimäärin 50 irakilaista saa surmansa joka päivä. Hyökkäykset voidaan luokitella kahteen kategoriaan: miehitysjoukkoja vastaan kohdistuva vastarinta ja siviilejä vastaan suuntautuva terrorismi. Vastarintaa johtavat irakilaiset vastarintataistelijat, kun taas terrorismia organisoivat ja suorittavat pääosin USA:n erikoisjoukot ja niiden kouluttamat ja johtamat kuolemanpartiot.




Terrori vihanlietsonnan välineenä



Pian sen jälkeen kun USA liittolaisineen tunkeutui Irakiin vastarintaliike alkoi iskeä miehittäjien kuljetussaattueita ja partioita vastaan ja aiheutti heille enemmän tappioita kuin julkisesti myönnettiin. Vastarinta alkoi suhteellisen pienellä taistelijoiden joukolla, joka kasvoi nopeasti ja alkoi koordinoida toimintaansa. Aluksi taistelua käytiin yksinkertaisin automaattiasein, joka olivat tehottomia USA:n panssaroituja ajoneuvoja vastaan. Niinpä vastarintaliike alkoi käyttää tehokkaampia raketteja, kranaatinheittimiä ja tienvarsipommeja.


Hyökkäystiheys USA:n joukkoja vastaan myös kasvoi pian keskimäärin 68 hyökkäykseen päivässä yhdysvaltalaisten omien tilastojen mukaan. Vastarintaliikkeestä tuli todellinen painajainen yhdysvaltalaisille, jotka eivät kyenneet tekemään eroa taistelijoiden ja siviilien välillä. Taistelijat pystyivät helposti piiloutumaan heille myötätuntoisten siviilien joukkoon.


USA:n tunkeutuminen Irakiin toi mukanaan terrorin ja tähtäsi vihan levittämiseen Irakin kolmen suuren kansanryhmän, kurdien, shiiojen ja sunnien välille. Vihanlietsonnan tarkoitus oli helpottaa maan jakamista kolmeen osaan, joita olisi helpompi valvoa ja käsitellä.


Vihan lietsomiseksi yhdysvaltalaiset ja israelilaiset erikoisoperaatioiden ryhmät alkoivat salamurhata sunni- ja shiiajohtajia sekä pommittaa heidän asuinalueitaan ja moskeijoitaan luodakseen vaikutelman, että hyökkäykset olivat vastauksia toisilleen. Hyökkäykset kurdeja vastaan eivät olleet välttämättömiä, koska he olivat jo pystyttäneet erillisen puolihallintonsa. Sunni- ja shiiajohtajat ovat toistuvasti kehottaneet yhtenäisyyteen sellaisia hyökkäyksiä vastaan, jotta USA:n strategia epäonnistuisi.




Hyökkäykset kaupunkeihin



Yhdysvaltalaiset ottivat käyttöön toisen maailmansodan terroritaktiikan. Hyökättiin siviiliasutuksia vastaan ja yhdistettiin hyökkäykset vastarintaryhmiin vihamielisyyden lietsomiseksi niiden välille. Samalla USA käynnisti propagandakampanjan sen mielikuvan luomiseksi, että vastarintaliikkeellä oli yhteys terroriryhmiin, al-Qaidaan, Musab al-Zarqawiin ja ulkomaisiin terroristeihin. Vaikka USA ei pystynytkään esittelemään väitettyjä tapettuja tai kiinni otettuja ulkomaalaisia taistelijoita, sellainen propaganda toimi sen kannalta hyvin kansainvälisellä areenalla, koska presidentti George W. Bush oli julistanut "sodan terrorismia vastaan".


USA teki laajamittaisia hyökkäyksiä irakilaisia kaupunkeja vastaan aiheuttaen vaurioita niiden infrastruktuurille, tappaen paljon siviilejä ja vangiten monia muita. Tekosyynä käytettiin kaupunkien vapauttamista terroristien otteesta. Tavoitteena oli rankaista noita kaupunkeja, jotta ne eivät olisi myötämielisiä vastarintaliikkeelle. Siviilit pantiin maksamaan kova hinta taistelijoiden suojelemisesta, Hinnan täytyi olla niin kallis, että muut kaupungit kääntyisivät taistelijoita vastaan ja kieltäytyisivät antamasta heille turvapaikkaa koston pelossa.


Natsien SS-joukot käyttivät tätä taktiikkaa miehitetyssä Tshekkoslovakiassa tuhoten kokonaisia kyliä, jotka antoivat turvaa taistelijoille....



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli