Uusliberalismin käärme
Vasemmistoliiton puoluehallituksen jäsen, tutkija Heikki Patomäki julkaisi maaliskuun alussa poikkeuksellisen suoran ja kriittisen kirjoituksen puolueensa toimintatavoista ja politiikasta. Patomäki kirjoittaa jättävänsä aktiivisen puoluetoiminnan ja keskittyvänsä jatkossa akateemisiin töihin ja kansalaisliiketoimintaan ainakin seuraavan parin-kolmen vuoden ajan.
Patomäen henkilökohtaista tilitystä ei ole syytä ruotia yksityiskohtaisesti, se lienee vasemmistoliiton sisäisen keskustelun huoli. Huomionarvoista sen sijaan on, miten Patomäen mukaan vasemmistoliitonkin politiikan sisään on kiemurrellut uusliberalismin käärme. Politiikan horisontti ja rajat määrittyvät uusliberalistisen kapitalismin pohjalta. Isompia muutosvisioita ei Patomäen mukaan ole. Politiikan aikajänne on 1-4 vuotta, käytännössä eduskuntavaalikausi. Leikkauspolitiikka voidaan kyseenalaistaa, mutta sen muuttamiseksi ei ole käytännössä keinoja.
Uusliberalismin käärme on luikerrellut kaikkiin eduskuntapuolueisiin. Kokoomus ja RKP ovat sen läpeensä kyllästämiä ja suurpääoman tärkeimpiä edunvalvojia eduskunnassa. Mutta lisäksi muissa puolueissa, myös eduskuntavasemmistossa, on uusliberalismia jos ei suoraan kannattavia niin ainakin sen asettamat reunaehdot ja oletusarvot hyväksyviä. Saattaa olla, että poliittiset linjaerot voivat saman puolueen sisällä olla jyrkemmät kuin eri puolueiden välillä. On vaikea kuvitella, että esimerkiksi keskustan kenttäväki olisi laajoin joukoin Sipilän hallituksen leikkauspolitiikan takana. Sama tilanne on todennäköisesti perussuomalaisissa.
Kannattaa muistaa, miten kivuttomasti ovat käytännössä kaikki eduskuntapuolueet olleet mukana hallituksissa viimeisen 20 vuoden aikana harjoittamassa uusliberalistista leikkaus- ja talouskuripolitiikkaa viime vuosina.
Suomen kommunistinen puolue on taatusti uusliberalismin vastainen puolue. Me kokoamme kapitalismia ja imperialismia vastustavia voimia ja kytkemme kamppailun suurpääomaa vastaan kamppailuun työtätekevän väestönosan palkkojen puolesta, toimeentuloturvan ja julkisten palvelujen puolesta, ihmisoikeuksien, demokratian ja tasa-arvon puolesta, rauhan ja toisenlaisen yhteiskunnan, sosialismin ja kommunismin puolesta.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Naton harjoitustoiminnan suunnittelua yhteensovittava NEPAC-kokous järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Mielenosoittajien mukaan koko sotilasliitto pitää lakkauttaa.
Post-punk-yhtye Dragsvikin esikoislevy julkaistiin elokuussa. Kappaleissa korostuu kapitalismin ja fasismin vastainen sanoma. Tiedonantajan haastattelussa yhtye kehottaa lopettamaan miljonäärien perseennuolemisen.
- 1 / 168
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Pääkirjoitukset
Hallitus suorastaan pakottaa hyvinvointialueita nostamaan asiakasmaksuja korkeimpaan mahdolliseen. Kommunistinen näkökulma terveydenhuoltoon on selkeä: sen pitää olla maksutonta, yleisesti saatavilla ja täysin suojattua markkinatalouden syövyttäviltä voimilta.
Kansainvälisen naistenpäivän juuret ovat vahvasti työväenluokan feminismissä ja sosialistisissa liikkeissä. Kapitalismi kukoistaa naisten työvoiman hyväksikäytöstä, sekä palkallisesta että palkattomasta.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.