"Värivallankumouksen" yritys Moldovassa
Moldovassa toissa viikonvaihteessa pidetyissä parlamenttivaaleissa voittajaksi selviytyi kommunistinen puolue 49,48 prosentin ääniosuudella ja sai 101-jäseniseen parlamenttiin 60 paikkaa. Parlamenttiin pääsi myös useita muita ryhmiä. Kansainväliset tarkkailijat totesivat vaalit rehellisiksi.
Vaalituloksen selvittyä alkoivat opposition järjestämät mielenosoitukset, mellakat ja vandalismi. EU:n ja Romanian lippuja kantaneet ja Moldovan lippuja alas repineet mellakoitsijat väittivät vaalitulosta väärennetyksi ja vaativat Moldovan liittämistä Romaniaan.
Keskiviikkoaamuna viranomaiset saivat häädetyksi mellakoitsijat parlamenttirakennuksesta ja presidentinpalatsista. Vaalitulos alistetaan perustuslakituomioistuimen hyväksyttäväksi ja virallinen tutkinta on aloitettu siitä, syyllistyivätkö mielenosoittajat vallankaappausyritykseen.
Kommunistinen presidentti Vladimir Voronin syytti Romaniaa mellakoinnin taustavoimaksi. Myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov viittasi samaan: "Me kaikki näimme, minkä lippujen alla nämä väkivaltaisuudet toteutettiin ja toivomme, että Euroopan unioni tekee tapahtumista johtopäätökset."
Nato-maa Romanialla on voinutkin olla sormensa pelissä. Mutta on selvää, että mielenosoituksia ja mellakoita oli suunniteltu paljon ennen vaaleja. Tarkoitus oli käyttää hyväksi väestön aitoja tyytymättömyyden aiheita, joita rutiköyhässä maassa riittää. Ehkä oikeammassa ovatkin ne kommentoijat, joiden ei tarvitse olla diplomaattisia.
Venäläinen politiikan tutkija Aleksandr Dugin sanoi, että myös USA:n nykyisen hallituksen ykköstavoitteisiin kuuluu "Venäjän kuristaminen ja sen ympäröiminen amerikkalaismielisillä hallituksilla" Duginin mukaan Moldovassa on nyt meneillään samanlainen USA:sta organisoitu "värivallankumous" kuin Georgiassa vuonna 2003 ja Ukrainassa 2004.
Samaa mieltä oli Venäjän kommunistien johtaja Gennadi Zjuganov. Hänen mukaansa taustalla ovat läntiset erikoispalvelut. "Käyttäen vaaleja tekosyynä provokaattorit ovat asialla ja heidän taustallaan samat tahot, jotka olivat Ukrainan oranssin vallankumouksen ja Georgian Saakashvilin takana."
Huolimatta Moldovan länsisuuntauksesta sen suhteet Venäjään ovat melko hyvät. Ainut ongelma maiden välisissä suhteissa on separatistinen Transnistria. Venäjä on etenkin Georgian viimekesäisen Etelä-Ossetiaan tekemän hyökkäyksen jälkeen voimistanut toimintaansa poliittisen ratkaisun löytämiseksi tähän ongelmaan. Jos kuitenkin romanialaismieliset voimat voittavat Moldovassa, niin Venäjän asema siellä heikkenee voimakkaasti, koska Transnistria vetoaa tähän julistautuakseen itsenäiseksi. Tämä ei Venäjää lohduttaisi, mutta vielä suuremman ongelman saisi kannettavakseen EU.
ERKKI SUSI