Vaihtoehdottomuuden "noitaympyrät" voidaan murtaa

05.09.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 32 / 5.9.2008

Moni kokee nykymenon Pentti Haanpään romaanihenkilö Pate Teikan tapaan "noitaympyräksi, jota ei saa rikkoa, jota ei voi rikkoa". Me haluamme murtaa tuon noitaympyrän, tuoda politiikkaan vaihtoehdot ja antaa sisällön sanalle vasemmisto, sanoi puheenjohtaja Yrjö Hakanen Suomen kommunistisen puolueen 90-vuotisjuhlassa.


– Haluamme nostaa kehityksen lähtökohdaksi liikevoittojen ja pörssikurssien sijasta ihmisen ja jokaiselle kuuluvat perusoikeudet.


Euroopan vasemmiston tervehdyksen juhlaan toi sen hallituksen jäsen Maite Mola. Tunnelman nostivat kattoon esityksillään Monna Kamu ja Ilmo Peitso, Ritva Sorvali ja Vanhan Jukon kvartetti, Eespäin ensemble sekä Kaari ja Roni Martin


Vanhan ylioppilastalon salin täyttänyt juhla huipensi kaksipäiväisen Vastavirta-festivaalin, jonka 15 keskustelutilaisuuteen, konsertteihin ja juhliin osallistui yhteensä kaksi tuhatta henkeä.
Kokoomuksen rujo kuvaYrjö Hakanen vetosi voimien kokoamiseksi oikeistoa, kuntien palvelujen yksityistämistä ja Natoa vastaan.


– Kokoomus puhuu kannustavuudesta, vapaudesta, sivistyksestä ja välittämisestä. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Porvarihallitus kannustaa rikkaita satojen miljoonien verohelpotuksilla, mutta työttömien ja pientä eläkettä saavien verotusta kiristetään. Vapaus on oikeistolle vahvemman oikeutta, vapauttaa riistää ja tulla riistetyksi. Sivistys on kauppatavaraa ja välittämistä mitataan pörssissä.


– Kun Nokia-yhtiö kirjaa yli seitsemän miljardin euron voitot ja ilmoittaa heti perään irtisanomisista – siinä on kokoomuslaisen kannustavuuden ja välittämisen kuva koko rujoudessaan. Tai kun Jyrki Katainen ajaa lisää ydinvoimaa vähät välittämättä ydinturvallisuuden laiminlyönneistä Olkiluodon työmaalla.
Taistelu kunnissaKuntien kautta liikkuu rahaa lähes 40 miljardia euroa vuodessa. EVA, kauppakamarit, firmat ja sijoittajat tavoittelevat kilpailuttamiselle ja yksityistämiselle näistä varoista lisää bisnestä ja voittoja.


– Tämä on kunta- ja palvelurakenteiden muutoksen kova ydin. Siinä hylätään ajatus peruspalveluista jokaiselle kuuluvina perusoikeuksia ja tehdään niistä kauppatavaraa.


– Suurin osa suomalaisista haluaa kehittää peruspalveluja kuntien omana toimintana ja lähipalveluina. Siksi palvelujen karsimiseen ja yksityistämiseen liittyy päätösvallan keskittäminen pieneen piiriin pormestarimallilla, yhtiöittämällä ja kuntia yhdistämällä.


Hakanen korosti, että nyt tarvitaan ehdokkaita, jotka nousevat vaaleissa puolustamaan julkisia palveluja ja vaatimaan kuntien toiminnan laajentamista vaihtoehtona kapitalistisille markkinavoimille.


– Nyt tarvitaan kommunisteja, jotka avaavat kussakin kunnassa asukkaille mahdollisuuden protestoida ja vaatia suunnan muuttamista.
Nato-vyörytys pysäytettäväKaukasian kriisistä on tehty keppihevonen, jonka avulla suomalaisia yritetään taas pelotella Venäjän uhkalla.


– Hyökkääjä esitetään viattomana uhrina. Samalla vaietaan siitä, miten konflikti liittyy USA:n pyrkimyksiin hallita alueen energiavaroja, Naton laajentamiseen ja Venäjän vastaisiin tavoitteisiin.


–Samat herrat ja mediat, jotka ovat hyväksyneet USA:n johtamien joukkojen hyökkäykset Irakiin ja Afganistaniin, Jugoslavian pommitukset ja Kosovon itsenäiseksi julistautumisen. Kuuban saarron ja monet muut YK:n ja Etyjin periaatteiden loukkaukset esiintyvät nyt muka näiden periaatteiden vaalijoina.


Kriisi osoittaa, miten vaarallisella tavalla Nato-jäsenyys vetäisi Suomen sotilaalliseen vastakkainasetteluun Venäjän kanssa.


– On aika koota liittoutumattomuuden, Snellmanin "suuren linjan", Kekkosen perinnön ja rauhanpolitiikan kannalla olevat toimintaan Suomen pitämiseksi erossa Natosta.
Toisenlainen puolueSKP on vallankumouksellisten päämäärien, marxilaisuuden, kapitalisminvastaisen luokkataistelun ja työväenluokan kansainvälisen solidaarisuuden puolue.


– Silloin kun SKP on ollut voimakas, on työväen ja vähävaraisten ihmisten elämä muuttunut paremmaksi, on saatu aikaan uudistuksia ja laajennettu demokratiaa. SKP tarvitaan, koska kapitalismi ei tarjoa ratkaisua köyhyyteen, työttömyyteen, eriarvoisuuteen, ympäristön tuhoutumiseen ja sodan vaaroihin, Hakanen totesi.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli