Vaihtoehto pankkiherrojen ja eliitin EU-komennolle

15.05.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 19 / 15.5.2009

Suomen kommunistinen puolue haastaa muut puolueet vastaamaan selkeästi siihen, kenen Eurooppaa ne sitoutuvat rakentamaan. Lauantaina Tampereella kokoontunut SKP:n keskuskomitea toteaa kannanotossaan, miten nykyinen taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen kriisi on seurausta markkinoiden vapaudesta ja kaiken alistamisesta pääoman voitontavoittelulle.


– Tästä on seurannut myös vakava demokratian kriisi. Valtapuolueet yrittävät peitellä Euroopan unionin vastuuta tästä kriisistä. Euroeliitti pelkää talouskriisin voimistavan EU-vastaisuutta, eikä syyttä.


Äänestäjiä yritetään nyt hämätä värikkäillä kuvilla innokkuudesta, tiedosta, taidosta ja urhoudesta. EU-politiikkaa tukeneet puolueet välttävät ottamasta kantaa konkreettisiin ihmisten toimeentuloa, hyvinvointia ja vaikutusmahdollisuuksia koskeviin ratkaisuihin.




Oikeisto hakee valtakirjaa



SKP:n pääsihteeri Arto Viitaniemi paljasti porvarihallituksen EU-selonteon hurmahenkiseksi ylistykseksi, jossa suljetaan silmät kaikelta unionin kritiikiltä ja talouslamalta.


– Hallitus tavoittelee kaikkien esteiden poistamista EU:n sisämarkkinoiden vapaudelta. Tämä linja merkitsee suurta uhkaa työntekijöiden sopimusturvan ja julkisten palvelujen säilymiselle, huomautti Viitaniemi.


Hänen mukaansa hallitus hakee EU-vaaleista valtakirjaa eliittiä rikastuttavan ja palkkoja, perusturvaa sekä julkisia palveluja polkevan oikeistolaisen politiikan jatkamiselle Suomessa ja laajemmin koko Euroopassa.


Kyproksella pääsiäisenä pidetystä eurooppalaisten vasemmisto- ja kommunistipuolueiden kokouksesta toi terveisiä SKP:n varapuheenjohtaja Lena Huldén. Neljäntoista puolueen tapaamisessa keskusteltiin talouskriisistä sekä allekirjoitettiin yhteinen EU-vaalijulistus.




Ääni toisenlaiselle Euroopalle



Keskuskomitea korostaa, että vaaleissa tarvitaan vaihtoehto EU-politiikalle, jonka jatkamiselle valtapuolueet hakevat vaaleista valtakirjaa. Äänestämättä jättäminen antaisi tässä tilanteessa euroeliitille vapaat kädet jatkaa eriarvoista linjaa. Suunnanmuutos ei tule myöskään maahanmuuttajavastaisuudella pelaavan ja hallitukseen hinkuavan perussuomalaisen puolueen kautta.


– Me kommunistit kutsumme tekemään vaaleista vahvan vastalauseen irtisanomisia, työttömyyttä, palkkojen polkemista, eläkkeiden leikkaamista, julkisten palvelujen heikentämistä, ympäristön tuhoutumista ja demokratian kaventamista vastaan. Ääni SKP:n ehdokkaille on ääni toisenlaiselle Euroopalle, jossa ihminen on tärkeämpi kuin pörssikurssit ja liikevoitot. Se on vaatimus demokratian ulottamisesta sinne, missä nyt hallitsee suuri raha, toteaa keskuskomitea kannanotossaan.


Kokouksessa myös hyväksyttiin julkilausuma, jossa vaaditaan Euroopan unionia kehittämään suhteitaan Kuubaan.



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli