Tiedonantajan päätoimittaja, SKP:n poliittisen toimikunnan jäsen, syväpunainen aktivisti, luonnonystävä, musiikkitapahtumien tuottaja ja dj
Keywords:
Valtionyhtiönä Kemin Veitsiluodon tehdasta ei olisi lopetettu
Pörssiyhtiö Stora Enso ilmoitti lopettavansa Kemissä olevan Veitsiluodon paperitehtaan. Kemissä lopettaminen on otettu vastaan suurella järkytyksellä. Tehtaalta häviää suoraan noin 600 työpaikkaa. Lisäksi toistasataa kunnossapitoyhtiön ja muiden ulkoistettuja toimintoja toteuttavien yhtiöiden työntekijää jää vaille työtä.
– Suomessa on ollut pitkään sellainen omituinen tilanne, että hallitukset ovat toteuttaneet oikeistolaista politiikkaa siitä riippumatta, mitä puolueita on ollut hallituksessa. Yksi tyypillinen piirre on ollut julkisen toiminnan supistaminen. Toimintoja on lopetettu, yhtiöitetty ja ulkoistettu. Lähes kaikki valtionyhtiötkin on myyty kokonaan tai osittain niin, että valtiolla ei ole niihin enää mitään määräysvaltaa, sanoo pitkään työsuojelun valvonnassa työskennellyt, SKP:n kemiläinen kuntavaaliehdokas Tapio Siirilä.
– Tämän väärän politiikan seuraukset ovat tulleet ikävällä tavalla näkyviin. Kun valtiolla ei ole yhtiöihin sananvaltaa, ne pyrkivät vain voittojensa maksimointiin. Työpaikkojen säilymisellä tai toimintojen sijoittamisella Suomeen ei ole väliä. Tänä vuonna ensin Neste päättää sijoittaa uuden jalostamonsa Hollantiin ja nyt Stora Enso ilmoittaa lopettavansa Veitsiluodon paperitehtaan, jatkaa Siirilä.
Historiallinen tehdas
Lopettamisuutinen on järkytys siksikin, että Veitsiluodon tehdas on osa Kemin ja Suomen teollisuushistoriaa. Tehtaan alkuna oli vuonna 1922 aloittanut Metsähallituksen saha Veitsiluodon saarella. Veitsiluoto Oy perustettiin vuonna 1932 valtiolliseksi metsäteollisuusyhtiöksi. Silloin saarella oli jo selluloosatehdaskin sahan lisäksi.
Ensimmäinen paperikone käynnistyi vuonna 1955 ja viides kone vuonna 1972. Sen jälkeen jalostusastetta on nostettu muun muassa muuttamalla sanomalehtipaperia tekevät koneet päällystettyä paperia tekeviksi koneiksi. Lisäksi saarelle on rakennettu arkittamo, jossa paperirullista on leikattu A4- ja A3-kokoisia arkkeja.
Veitsiluoto Oy:stä ja toisesta valtionyhtiöstä, Enso-Gutzeit Oy:stä, muodostettiin vuonna 1996 Enso Oy. Enso Oy fuusioitiin ruotsalaisen Stora-yhtymän kanssa nykyiseksi Stora Enso Oyj:ksi vuonna 1998. Suomen valtio omistaa yhtiöstä Solidium Oy:n kautta vajaat 11 %.
Stora Enso toimii yli 30 maassa. Sen liikevaihto oli vuonna 2020 noin 8,6 miljardia euroa ja operatiivinen liiketulos 650 miljoonaa euroa.
Siirilän mielestä mistään tappiollisesta yhtiöistä ei siis suinkaan ole kysymys.
– Veitsiluodon tehtaan lopettamisella ei pyritä tappioiden pienentämiseen, vaan yhä suurempien voittojen saalistamiseen.
Siirilän mielestä on aika lopettaa valtion omistuksen ja toimintojen myyminen ja siirtäminen yksityisille.
– Nyt on ryhdyttävä määrätietoisesti perustamaan valtionyhtiöitä ja muutenkin kasvattamaan julkisen vallan roolia tuotannossa ja muissa yhteiskunnan toiminnossa. Vain näin voidaan turvata Suomen ja kaikkien täällä asuvien edun huomioon ottaminen yritysten päätöksenteossa.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Eroakirkosta-palvelu avattiin 21.11.2003 ja sen kautta on kahden vuosikymmenen aikana eronnut yli 850 000 valtionkirkkojen jäsentä. Tampereella, joka on myös palvelun kotikaupunki, järjestetään perjantaina juhlaseminaari palvelun eri vaiheista sekä kirkosta eroamisen historiasta ja tulevaisuudesta.
SKP:n Helsingin piirikomitea vaatii kaupunginvaltuustoa ohjaamaan 430 miljoonan ylijäämistä heti rahaa kaupungin palveluihin, vuokrien nousun hillitsemiseen, HSL:n lippujen hintojen alentamiseen sekä työntekijöiden palkkojen ja työolojen parantamiseen.
Palvelujen markkinaehtoisuus on ongelma sekä demokratian että asukkaiden yhdenvertaisten perusoikeuksien toteutumisen kannalta. Uusliberalistisen politiikan hengen mukaisesti tämä ei kuitenkaan vaikuta hallituksen tekemiin päätöksiin, jotka kurjistavat työväenluokkaa entisestään.
- 1 / 86
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Eroakirkosta-palvelu avattiin 21.11.2003 ja sen kautta on kahden vuosikymmenen aikana eronnut yli 850 000 valtionkirkkojen jäsentä. Tampereella, joka on myös palvelun kotikaupunki, järjestetään perjantaina juhlaseminaari palvelun eri vaiheista sekä kirkosta eroamisen historiasta ja tulevaisuudesta.
Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb vastaa HS:n vaalikoneessa olevansa täysin samaa mieltä, kun kysytään, tuleeko sallia ydinaseiden kuljetukset Suomen kautta. Hän on kannattanut myös Naton joukkojen sijoittamista pysyvästi Suomeen ja korostanut Yhdysvaltojen kanssa tehtävää ns. puolustussopimusta ”äärettömän tärkeänä”.
Suomen ja Israelin edustajat allekirjoittivat äsken hankintasopimuksen israelilaisesta David’s Sling -ilmatorjuntajärjestelmästä. Yli 300 miljoonan asekaupalla tuetaan sekä poliittisesti että taloudellisesti Israelin sotaa palestiinalaisia vastaan. Myös suomalaisyhtiö on mukana valmistamassa aseita Gazan pommittamiseen.