Vantaalla leikataan rajusti sosiaali- ja terveyspalveluja

23.02.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 8/2007.

Vantaan kaupunki panee käyntiin uuden terveys- ja sosiaalipalvelujen säästökuurin, jonka tarkoitus on tuottaa 8,3 miljoonan euron säästöt.


Kovimmat leikkaukset kohdistuvat perhepalveluihin ja erityisesti lastensuojeluun. Perhepalvelujen kuluja leikataan yli kolme miljoona euroa. Lastensuojelu laskee säästävänsä 1,4 miljoonaa euroa huostaanottoja vähentämällä.


Toiseksi suurimmat leikkaukset, 1,7 miljoonaa euroa kohdistetaan lasten päivähoitoon. Päivähoidossa Vantaa aikoo kesäkuun alusta alkaen saada 200 kokopäivähoidossa olevaa lasta osapäivähoitoon. Osapäivähoitoon siirretään ne lapset, joiden vanhemmat ovat vanhempainlomalla tai hoitovapaalla.


Terveydenhuollon kuluja on suunniteltu leikattavan 0,9 miljoonaa euroa, vanhusten ja vammaisten hoitoa miljoona euroa. Vanhustenhoidon puolella säästölistalle kuuluu muun muassa Pyykujan palvelutalon toiminnan lopettaminen.


Säästöjen yleisresepti on, että lisäväkeä ei juuri palkata ja töissä olevien määräaikaisten työntekijöiden ja sijaisten käyttöä tarkkaillaan. Merkittävä säästö syntyy myös työntekijöiden palkattomista lomapäivistä.




Häikäilemätön karsimismenetelmä



Vantaalainen kommunisti Mauri Perä muistuttaa, että vasta viime marraskuussa kaupunginvaltuusto jakoi kunnallislain edellyttämät rahasäkit kullekin sektorille. Sosiaali- ja terveystoimi sai 548,5 miljoonaa euroa. Talousarviota kehuttiin "realistiseksi, mutta tiukaksi".


– Nyt sitten tuore sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Salminen (kok) valittaakin, että "menot paukkuivat reippaasti yli" ja vaatii 12,6 miljoonan euron säästöjä.


Perän mukaan kaupunginjohdossa hyväksi havaittu häikäilemätön karsimismenetelmä perustuu alibudjetointiin ja sisäisiin vuokriin.


– Valtuutettumme nukahtivat tai sitten ryhmäkuri sitoi. Yhtäkkiä he päättivät, että sosiaali- ja terveystoimi osallistuu tänä vuonna "vuokrat"-nimisellä momentilla tilahallintabisneksen rahasäkin täyttöön 31,3 miljoonalla eurolla. Summa on 16,7 prosenttia viime vuotta suurempi Leikkaus otetaan kuntalaisilta ja tulos siirretään kovalle puolelle.


Perän mukaan koko kuvion taustalla on harkittu ja täsmäajoitettu muutosstrategia, jolla Vantaa aiotaan kahden uuden apulaiskaupunginjohtajan, Salmisen ja Jukka Peltomäen (sd) johdolla muuttaa tuottavaksi yritykseksi ensi vuoden loppuun mennessä.


– Muutos toteutetaan leikkaamalla sosiaali-, terveys-, sivistys- ym. palveluja, kiristämällä naisvaltaisten alojen resursseja ja ennen kaikkea suuntaamalla niitä kovalle puolelle, kuten kiinteistö- sekä tontti- ja maapolitiikkaan.


Mauri Perä kiinnittää huomiota siihen, että Vantaa ostaa nyt maa-alueita ja maksaa niistä mitä myyjä pyytää. Vantaa haluaa esimerkiksi maksaa raakamaasta yli kymmenkertaista ylihintaa pörssiyhtiö Spondalle.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli