Keywords:

Vappu ja äitienpäivä työpäiviksi?

09.02.2016 - 12:30

HOK-Elanto on päättänyt pitää S-marketit ja Prisma-hypermarketit avoinna kevään kaikkina sunnuntai- ja juhlapäivinä. Tämä koskee myös vappua, äitienpäivää ja kaikkia pääsiäispäiviä. HOK-Elannon edustajiston jäsen Yrjö Hakanen esittää operatiivisen johdon tekemän päätöksen muuttamista.

"Vappu on työväenliikkeen kansainvälinen mielenosoituspäivä ja se on ollut Suomessa yleinen vapaapäivä koko sodanjälkeisen ajan."

– Vappu on työväenliikkeen kansainvälinen mielenosoituspäivä ja se on ollut Suomessa yleinen vapaapäivä koko sodanjälkeisen ajan. Osuuskaupan ei pidä olla romuttamassa työväenliikkeen suurimpiin saavutuksiin kuuluvia säännöllisiä vapaapäiviä ja vapun kaltaista juhlapäivää.

– Äitienpäivän vapaalla on haluttu arvostaa äitejä ja antaa perheille mahdollisuus juhlia päivää yhdessä. Sen muuttaminen kauppapäiväksi kertoo ikävällä tavalla siitä, että HOK-Elannossa kaupallinen voitontavoittelu on polkenut alleen osuustoiminnan perinteiset sosiaaliset arvot.

Samanlaisia aikeita on S-ryhmällä muuallakin maassa. Kaikkien juhlapäivien muuttaminen kauppapäiviksi osoittaa huonoa harkintaa ja suorastaan välinpitämättömyyttä työväenliikkeen, perhe-elämän ja yhteisöllisistä arvoista, Hakanen kritisoi.

Päätös syytä muuttaa

Kehnot palkat pakottavat nyt monet tekemään töitä myös sunnuntaisin. Hakasen mielestä osuuskauppa ei saa väistää vastuutaan turvata työntekijöille riittävä toimeentulo ilman, että kaikki juhlapäivät muutetaan kauppapäiviksi.

– Jos nyt keväällä ei jätetä yhtään juhlapäivää vapaaksi, aiotaanko jatkossa muuttaa kauppapäiviksi myös juhannus, itsenäisyyspäivä ja joulupäivä?

– Vaikka Sipilän hallitus vapautti kaupan aukioloajat, pitäisi osuustoiminnallisessa liikkeessä noudattaa kohtuutta eikä ajaa kehitystä kohti 24/7-yhteiskuntaa.

Kommunistien ja edistysmielisen osuustoiminnan ryhmää HOK-Elannon edustajistossa edustava Hakanen on tehnyt HOK-Elannon johdolle esityksen korjata päätöstä aukioloajoista niin, että kaupat ovat kiinni ainakin vappuna, äitienpäivänä, pitkänä perjantaina, pääsiäispäivänä, juhannuspäivänä, itsenäisyyspäivänä, isänpäivänä, joulupäivänä ja uudenvuodenpäivänä.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Lue myös

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.