Varokaa Mehiläistä!

05.05.2020 - 12:00
(updated: 06.05.2020 - 17:28)
Hoitajien ulosmarssi Kemissä 4.11.2019. / Kuva Tapio Siirilä

Vuoden 2018 alussa tuli voimaan asetus, jolla rajoitettiin terveyspalveluiden suuria ulkoistuksia. Siksi Kemin, Tornion, Simon ja Keminmaan valtuustoissa ajettiin vuoden 2017 lopussa suurella kiireellä läpi päätökset, joilla Kemissä olevan Länsi-Pohjan keskussairaalan ja kuntien terveyskeskusten toiminta siirrettiin perustettavalle Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:lle.

Niin kuin ulkoistuksen vastustajat tiesivät ennakoida, seurauksena on ollut terveyspalveluiden merkittävä heikentyminen. Tämä tuli painokkaasti esiin tämän vuoden helmikuussa, kun Kemin sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli tekemääni aloitetta lääkäripalveluiden parantamiseksi.

 

Ylilääkäri toteaa heikennykset

Lautakunta oli pyytänyt lausuntoa Kemin avoterveydenhuollon ylilääkäriltä Kari S. Lankiselta. Perusteellisessa selvityksessään Lankinen toteaa, että Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n tuottamissa terveyspalveluissa on merkittäviä puutteita. Selvityksen mukaan yritykselle on reklamoitu kuusi kertaa muun muassa kontrollikäyntien järjestämisestä, potilassiirroista Keminmaan vuodeosastolle, palveluasumisen lääkäriresursseista ja vastaanottoaikojen riittämättömyydestä.

Mehiläisellä on muodollisesti enemmän lääkäreitä, mutta huomattava osa Mehiläisen lääkäreistä tekee vain muutaman työpäivän kuukaudessa.

Edelleen selvityksessä todetaan, että ennen ulkoistusta vuosina 2016–2018 Kemissä on työskennellyt säännönmukaisesti 13–14 lääkäriä. Lisäksi Kemi hankki ostopalveluina 3-4 lääkärin työpanoksen. Mehiläisellä on muodollisesti enemmän lääkäreitä, mutta huomattava osa Mehiläisen lääkäreistä tekee vain muutaman työpäivän kuukaudessa. Vain kahdeksalla lääkärillä on ollut kuukaudessa enemmän kuin viisi työpäivää. Ylilääkäri Lankisen mukaan Mehiläisellä on siksi käytössään vain 8-9 lääkärin työpanos.

Selvityksessä todetaan edelleen, että Mehiläisen aikana vastaanottoaikojen lukumäärä on pudonnut puoleen ja että 45 minuutin vastaanottoajoissa on tapahtunut romahdusmainen lasku. Ylilääkäri Lankisen mukaan nämä pitkät vastaanottoajat ovat kiistatta tarpeen pitkäaikaissairauksien, monisairaiden ja iäkkäiden potilaiden tutkimuksessa ja hoidossa.

 

Korvauksia vaaditaan

Mehiläisen kanssa tehdyn ulkoistussopimuksen mukaan terveyspalvelut on tuotettava lähipalveluina siten, ettei palvelutaso alene tai heikkene. Lankinen katsoo, että poikkeama on koko sopimusajalta ollut merkittävä, koska puolet lääkärin vastaanottotyöstä on käytännössä keskeytynyt. Palveluista on kuitenkin kaiken aikaa maksettu sopimuksen mukainen hinta.

Ylilääkäri Lankisen mukaan Mehiläisen on maksettava Kemin kaupungille korvausta palvelutason olennaisesta pudottamisesta. Hänen lautakunnalle antamansa lausunnon mukaan korvausvaatimuksia täsmennetään erikseen.

Hoitajat vastustivat Mehiläisen suunnitelmia työehtojen heikentämisestä 11.4.2019 Kemissä.
Hoitajat vastustivat Mehiläisen suunnitelmia työehtojen heikentämisestä 11.4.2019 Kemissä. / Kuva Tapio Siirilä

Toistaiseksi vain ikäviä seurauksia

Lautakunta päätti lähettää ylilääkäri Lankisen selvityksen tiedoksi kaupunginhallitukselle ja kaupunginhallitukselle. Lisäksi lautakunta esittää, että kaupunginhallitus ja valtuusto pitävät erityisen iltakoulun Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n toiminnan toteutumisesta ja sopimuksesta.

Toistaiseksi kaupunginhallitus ja valtuusto eivät ole asiaa käsitelleet. Muita seurauksia on kuitenkin ollut sen jälkeen, kun Yle ja paikalliset sanomalehdet tekivät näyttävän jutun ylilääkäri Lankisen lausunnosta. Seurauksena oli, että Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen kielsi ylilääkäri Lankista antamasta terveyspalveluita koskevia lausuntoja.

Mehiläisen voitot ja sairaanhoitopiirin tappiot maksetaan tietysti kuntalaisten verorahoilla.

Mehiläisellä menee hyvin ja kunnilla huonosti

Vuoden 2019 toimintakertomuksessaan Mehiläinen Länsi-Pohja Oy kehuu itseään ja kertoo tilinpäätöksessä näytettävän voiton olevan lähes miljoona euroa.

Mehiläisen suurin toimipiste on Länsi-Pohjan keskussairaala, jonka ylläpidosta vastaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, jonka muodostavat alueen kunnat. Sairaanhoitopiirin alijäämä oli ennen Mehiläisen sairaalaan muuttamista noin 0,8 miljoonaa euroa vuodessa. Viime vuoden alijäämä oli kymmenkertainen, lähes kahdeksan miljoonaa euroa.

Mehiläisen kannalta ulkoistussopimus on ollut erinomainen: voitot Mehiläiselle ja tappiot sairaanhoitopiirille.

Mehiläisen voitot ja sairaanhoitopiirin tappiot maksetaan tietysti kuntalaisten verorahoilla. Ainakin joitakin aikoinaan ulkoistuksen puolesta äänestäneitä valtuutettuja on varmaankin alkanut jo kaduttaa. Joka tapauksessa ulkoistajat on tiputettava pois valtuustoista ensi vuoden kuntavaaleissa.

 

Lähipalvelutkin hävitetään

Heti ulkoistussopimuksen solmimisen jälkeen Mehiläisen edustajat esittivät, että Kemin terveyspalvelut pitäisi keskittää yhteen paikkaan. Tänä vuonna kaupunginvaltuusto on sitten päättänyt keskittämisen toteuttamisesta.

Karihaaran ja Syväkankaan terveysasemat, hammashoitolat ja neuvolat lopetetaan. Myös kaupungin nykyinen terveyskeskus suljetaan. Kaikki toiminnot keskitetään yksityisen omistamaan remontoitavaan kiinteistöön.

Seurauksena on palveluiden saatavuuden huonontuminen, kun lähiöiden toimipisteet suljetaan. Keskustan terveyskeskuksen laboratorio- ja röntgenpalvelut ovat olleet kadun toisella puolella olevassa sairaalassa. Uusi toimipiste on kilometrin päässä. Sieltä ei kipeä ihminen kävelekään laboratorioon tai röntgeniin, kun sellaista taudin selvittämiseksi tarvitaan.

Lisäksi keskittäminen tulee talousvaikeuksissa muutenkin olevalle Kemille tavattoman kalliiksi. Nyt palvelut ovat suurimmaksi osaksi kaupungin omissa tiloissa, jolloin vuokran maksu on omien rahojen siirtämistä taskusta toiseen. Uusissa tiloissa joudutaan maksamaan ulkopuoliselle omistajalle aluksi noin 0,75 miljoonaa euroa vuodessa ja myöhemmin varmasti enemmän.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.