Vasemmistoliittoutuma syntymässä Tampereella

12.12.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 46 / 12.12.2008

Tampereen kunnallispoliittinen kuvio on hakenut suuntaansa lokakuun kunnallisvaalien jälkeen. Vihreiden liittoutuminen jo vaalipäivän iltana kokoomuksen kanssa näyttää varmistaneen ns. XL-ryhmän (kokoomus, RKP, keskusta, vihreät, kristillisdemokraatit ja sitoutumattomat) jatkokauden, mutta kuvio elää edelleen.


Vasemmistoliitto oli aluksi menossa mukaan XL-ryhmään apulaispormestari Sirkkaliisa Virtasen jatkon varmistamiseksi, mutta sunnuntaina pidetyssä kokouksessa ryhmä irtautui kokoomusjohtoisesta liittoumasta äänin 5-3. Virtasen lisäksi vähemmistöön jäivät Minna Sirnö ja Jari Heikkilä. Uusi ryhmäjohtaja on vaalien äänikuningatar Marjatta Stenius-Kaukonen.


– Syynä oli XL-ryhmän politiikan sisällön lisäksi se, että nykyisellä XL-ryhmällä olisi ollut veto-oikeus vasemmistoliiton valintoihin. Uskon, että ryhmässä on aitoa halua vasemmistoyhteistyöhön. Se on iso ja tervetullut muutos, sanoo kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen (SKP).
Kokoomus luo uusia


ympäristöongelmiaXL-ryhmän ulkopuolelle tekniseen vaaliliittoon ovat näillä näkymin menossa SDP, Vasemmistoliitto, SKP ja Perussuomalaiset. Se on Heinosen mukaan riittävän suuri ryhmittymä turvaamaan jonkinlaisen suhteellisuuden lautakunta- ja johtokuntapaikkojen jaossa.


– Perussuomalaisten ryhmässä on ongelmansa, mutta nyt on kyse teknisestä vaaliliitosta. Sitä paitsi ryhmässä on mukana yli 2000 ääntä saanut Koukkuniemen oloista kantelun tehnyt sairaanhoitaja Laila Koskela, joten kyse on paljolti vähäosaisten äänistä.


Jari Heinonen suree sitä, että vihreät valitsivat jälleen kokoomuksen. Suuret ympäristökysymykset ja kaupunkilaisten sosiaalinen hätä vaatisivat punavihreää politiikkaa, mutta vihreiden ryhmä aikoo lakaista poliittiset ongelmat Rantaväylän tunneliin ja P-Hämpin parkkiluolaan.


– Toivottavasti tulevan valtuustokauden arki avaa vihreiden silmät näkemään, että kokoomusjohtoinen politiikka ei ratkaise ainuttakaan ympäristöongelmaa, vaan luo niitä lisää. Kokoomuksen kainalossa vihreät kuihtuvat neljässä vuodessa poliittisesti merkityksettömäksi ryhmäksi, arvioi Jari Heinonen.HANNU OITTINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli