Vastarintaa ja vaihtoehtoja tarvitaan

11.09.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 33/11.9.2009

Tiedonantajan juhlatapahtuma on nykyisen oikeistopolitiikan oloissa tärkeä paikka kokoontua käsittelemään Suomen kommunistisen puolueen ja koko vasemmiston vaihtoehtoja, sanoo tamperelainen kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen. Teematapaamisen kysymys, toistetaanko kunnissa 90-luvun laman virheet, on ajankohtainen.


– Edellisen laman virheet näkyvät monella tavalla vieläkin. Tampereella pitkäaikaisen toimeentulotuen saajista puolet on perua viime lamasta. Vanhat virheet toistuvat, kun peruspalveluita taas leikataan. Köyhyysrajan alapuolella elää jo 700 000 suomalaista.


Tampereella valtaa pitävä XL-ryhmä, jonka johdossa ovat kokoomus ja vihreät, ajaa julkisten palveluiden yksityistämistä. Terveys- ja sosiaalipalvelujen lisäksi juuri nyt on ajankohtaista kamppailla Tietotekniikkakeskuksen (TIO) ja liikennelaitoksen puolesta.


– Liikennelaitoksen linjoja kilpailutetaan ja yksityistetään pari kerrallaan, ikään kuin huomaamatta. TIO:n osalta aikomuksena on yksityistää se kerralla kokonaan. Oikeisto haluaa siis antaa yksityiselle bisnekselle viisi miljoonaa vuodessa tuottavan TIO:n, jonka palveluista kaupungin eri toiminnot ovat riippuvaisia nykyisen tietoteknisen hallinnoimisen kautena, sanoo Heinonen.


Myönteistä Heinosen mukaan on, että TIO:n koko henkilöstö on herännyt, samoin julkisen puolen tamperelaiset ammattiosastot, jotka järjestivät keskiviikkona mielenosoituksen kunnallisen työn puolesta.




Yksityistäminen on poliittinen valinta



– Porvarit väittävät mielellään, että yksityistämisellä säästetään rahaa. Tutkimukset osoittavat kyllä muuta. Esimerkiksi USA:n yksityinen terveydenhuoltojärjestelmä on suunnilleen tuplasti kalliimpi ja tuhlaavampi kuin meidän suomalainen järjestelmämme. Ei ihme, että Barack Obama yrittää muuttaa markkinamallia eurooppalaiseen suuntaan. Lisääntyvä vanhusten palveluasuminen on myös esimerkki siitä, miten asukkaiden omien rahojen lisäksi julkista rahaa menee yksityiselle bisnekselle, Heinonen selvittää.


Hänen mielestään kunnallisen demokratian näkökulma on tärkeä.


– Enenevästi kunnallispolitiikassa näkyy kauppakamarinäkökulma, halu kaapata iso osa julkisesta sektorista yksityiselle bisnekselle. Sen ymmärtää, että kokoomus ajaa tällaista linjaa, mutta sitä kannattaa ihmetellä, miksi mukana ovat vihreät ja hyvinvointivaltiota rakentamassa ollut keskusta, Heinonen sanoo.




Liikkeelle kannattaa lähteä



Kyllä kunnallispolitiikassa on myös mahdollisuuksia. Rantaväylä-liikkeen voitto on hyvä esimerkki siitä, että liikkeelle kannattaa lähteä. Valtuuston on nyt otettava tunnelin rakentaminen uudelleen käsittelyyn ensin päättäessään kansanäänestyksestä, sitten toivon mukaan itse hankkeesta kaupunkilaisten enemmistön kannan mukaisesti. Heinosen mukaan valtuustoryhmissä on ristiriitoja, joten ei ole mahdotonta, että aloite äänestyksestä menee läpi.


– XL-ryhmä vapisee ja pelkää joukkoliikkeitä, sanoo Heinonen. Tapaamisessamme onkin puhuttava myös siitä, miten käytämme kuntalain antamia mahdollisuuksia.


Heinosen mukaan tässä ollaan isojen kysymysten äärellä. Nyt tarvitaan vastarintaa, vaihtoehtoja ja yhteistyötä. – Teematapaamisten jälkeisessä vasemmistopaneelissa on käytävä keskustelua, miten vasemmisto vahvistuu, miten edetään vaaleissa, ay-liikkeessä ja kansalaisliikkeissä. SKP:llä on tärkeä tehtävä muun vasemmiston radikalisoimisessa, Heinonen painottaa. (TA-Tampere)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli