Vastasuljetut kirjastot myyntiin

27.03.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 12 / 27.3.2009

Perjantaina 13. maaliskuuta oli toistatuhatta ihmistä jättämässä jäähyväisensä kahdelle tuona päivänä suljetulle lähikirjastolle, Martille ja Mikaelille.


Todellinen pommi oli kuitenkin kaupungin tilaliikelaitoksen jo maaliskuun alussa valmisteltu ratkaisu, jonka tarkoituksena oli kirjastotilojen myyntiin saattaminen. Asia oli kyseisen liikelaitoksen johtokunnassa tiistaina 17. maaliskuuta.


Tämä kaikki on tehty vaikka on tiedetty, että kirjaston lakkautuspäätöksestä on valitus hallinto-oikeudessa. Samoin korkeimpaan hallinto-oikeuteen on valitettu hallinto-oikeuden välipäätöksestä, joka torjui vaatimuksen toimenpidekiellosta kirjastojen tyhjentämisen ja lakkauttamisen osalta.


Kuitenkin kuntalain mukaan toimenpidettä ei pidä panna täytäntöön, mikäli se saattaa valituksen tarpeettomaksi. Näinhän tapahtuu, kun kirjat viedään pois ja myös tilat myydään.


Jos myyntiaie toteutuu ja kaupunki saa haluamansa tarjouksen, siitä uhkaa koitua kuntalaisille iso lasku. Mikäli oikeudessa aikanaan päätetään, että kirjastojen lakkauttaminen oli laiton teko, lankeaa kaupungille ilmeisesti korvattavaksi mahdollinen kaupan peruuntuminen ostajalle.


Näin kaupasta tulee pelkkiä kuluja samalla kun kirjastot on jo menetetty.




Samoja tahoja kuin toriparkissa?



Ylen MOT-ohjelmakin selvitti, että Turun toriparkin rakentamisen ja koko hankkeen taustalla on vahvasti Sokos Wiklund -tavaratalo ja S-ketju.


Muutamia vuosia sitten S-ketju hamuili liiketonttia Martin kaupunginosasta. Asukkaiden kuulemistilaisuus teki kuitenkin selväksi syntyvät liikenneongelmat. Moni ilmoitti, ettei tule jalallaankaan astumaan kauppaan, jos se rakennetaan suunnitellulle paikalle. Suunnitelma peruuntui.


Nyt myyntiin menossa oleva Martin kirjaston kiinteistö on reilun kilometrin päässä edellä mainitusta, ja lähimmät kaupat ovat Lähikaupan (Tradeka) tai K-ketjun liikkeitä. Palaako S-ketjulla edelleen halu päästä Marttiin kilpasille? Samanlainen tilanne on Mikaelin kirjaston seudulla.


Kun toriparkki oli runnomisen koetinkivenä, ei voi välttyä ajatukselta: onko näiden kahden kirjastokiinteistönkin rohmuajana valmiiksi jo S-ketju?


Aika asian näyttää, mutta kauppapaperit on tehty jo siihen tapaan kuin ostaja olisi jo valmiiksi tässä vaiheessa tiedossa. Ei muutoin laman aikana kiinteistöjen myynnin laskiessa olisi näin vahvaa ja kiireellistä tarvetta myydä kirjastojen alta tilat pois.




Kulttuurifasismi laajenee Turussa



Kulttuurilautakunta kävi kaksi viikkoa sitten tynkäkokoonpanolla (neljä jäsentä) bussilla kiertämässä lähikirjastot. Myös Martissa kirjastoryhmä odotti – ja toivoi tapaavansa päättäjiä.


Vasta seuraavana päivänä selvisi, että käynti tehtiin kirjastoihin, joihin on suunnitteilla seuraavat supistukset ja lakkautukset. Niihin ei enää Marttia ja Mikaelia laskettu.


Laajasti turkulaisia koskettavia toimenpiteitä on suunnattu seuraaviin kirjastokohteisiin:


Härkämäen kirjasto siirretään nuorisotaloon, joka kuitenkin on menossa kiinni totaalisen saneeraustarpeen vuoksi pitkiksi ajoiksi. Tuhansien ihmisten alue jäisi ilman kirjastoa kokonaan. Alueen asukkaat ovat jo asiassa liikkeellä.


Vasaramäen kirjasto ollaan sulkemassa – alueen asukkaat ovat jo aiemmin puolustaneet sitä vastaavissa uhkatilanteissa.


Varissuon kirjastosta poistetaan alakerta kokonaan pois käytöstä. Tämä vaatii kalliit rakennushankkeet ja alkuperäisen kirjastoksi suunnitellun talon rikkomisen.


Lausteen kirjastoa suunnitellaan nuorisotalon tiloihin, joka ei tilana ole toimiva tässä tarkoituksessa.


Moision kirjasto kasvavalla pientaloasutusalueella lakkautetaan kokonaan ja yhdistetään kauemmas Maarian kirjastoon. Moision pientaloyhdistys on jo kirjelmöinyt asiassa lautakuntaa.


Nummen kirjastoa – joka palvelee laajaa aluetta ja lähellä olevaa Ylioppilaskylää – ollaan pienentämässä.


Kaiken lisäksi monien kirjastojen aukioloaikoja on jo supistettu. Kesäksi on luvassa viikkojen mittaisia sulkemisia. Taustalla ovat muun muassa uuden kirjaston henkilöstökustannusten virhelaskelmat. Sen vuoksi pitää muissa kirjastoista supistaa ja säästää.


Tähän eivät turkulaiset näytä kuitenkaan alistuvan. Pro kirjasto -liike on nyt laajentumassa ja haastaa kaikkien alueiden kirjastokäyttäjät mukaan ennen kuin on myöhäistä.



KAIJA KIESSLING

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli