Venäjä terrorismin kourissa

10.09.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: (ES)

Verilöylyyn johtanut panttivankidraama Beslanissa Venäjän Pohjois-Ossetiassa ei jätä ihmisiä rauhaan pitkään aikaan. Erityisesti puolustuskyvyttömien lasten panttivangeiksi ottaminen ja tappaminen kauhistuttaa. Kyse oli hirmuteosta, ja sen tekijät ja teettäjät ovat rikollisia.


Tässä tilanteessa tuntuu rienaavalta etsiä eroa teosta vastuullisten käyttämien rikollisten keinojen ja heidän poliittisten tavoitteidensa välillä. Eikä soveliaalta tunnu myöskään kiinnittää huomiota viranomaisten mahdollisesti tekemiin virheisiin. Varmasti on perusteltua syytä arvostella viranomaisten toimintaa. Mutta jos kuvaukset tapahtumien kulusta pitävät paikkansa, vaihtoehtoja ei itse tilanteessa juuri ollut. Ja joka tapauksessa arvostelu ja asian selvittäminen on ennen kaikkea venäläisten asia.


Eri asia on, ettei Beslanin murhenäytelmää voi irrottaa taustastaan. Yksinkertaisin olettamus on, että teon takana olivat tshetsheeniseparatistit ja/tai islamistiset terroristit ja että koko tapahtuma liittyi Tshetshenian tilanteeseen, Venäjän harjoittamaan julmaan sortoon kapinallisessa tasavallassa ja sen itsenäisyyspyrkimyksiin. Venäjä ei suostu neuvottelemaan ja hakemaan kompromissiratkaisua Aslan Mashadovin kapinahallituksen kanssa, mikä on johtanut tilanteen pahenemiseen. Osa ennen kaikkea Shamil Basajevin johtamista tshetsheeneistä ja maassa olevat islamistiterroristit suorittavat venäläisiä vastaan terroritekoja, mutta he toimivat itsenäisesti, eikä Mashadovin hallituksella ole mahdollisuuksia estää heitä.


Melko yleinen venäläinen käsitys taas on se, että Beslanin hirmuteon tekijöillä on suora yhteys kansainväliseen islamilaiseen terrorismiin ja al-Qaidaan. Myös rahoituslähteet ovat samat. Kansainvälistä ja sisäistä tekijää on vaikea erottaa, ne ovat yhteydessä toisiinsa. Terroriteoissa ei ole kyse itsenäisyystaistelusta eikä kostosta Venäjälle. Tavoitteena on provosoida Venäjä kostotoimiin, tehdä tyhjiksi yritykset Tshetshenian tilanteen normalisoimiseksi ja lietsoa laajemminkin hajaannusta Pohjois-Kaukasian kansojen keskuudessa. Lopullisena tavoitteena on perustaa alueelle islamilainen valtio. Mashadovin taktiikkaan kuuluu sanoutua julkisesti irti terrori-iskuista. Kuitenkin Mashadovin hallitus on Basajevin yläpuolella, eikä Mashadov ole koskaan tuominnut Basajevin toimintaa. Siksi Tshetsheniassa ei ole nyt kyse neuvotteluista, vaan poliittisesta ratkaisusta. Ahmad Kadyrov teki paljon tähän suuntaan, ja siksi terroristit murhasivat hänet.


Tässä tulkinnassa onkin perää sikäli, että Basajev ja Omar Ibn al-Hattab saivat aikoinaan Osama bin Ladenin al-Qaida-verkoston tavoin koulutuksensa CIA:n rahoittamilla leireillä Afganistanissa ja Pakistanissa. Kuten aikoinaan Afganistanin sota, myös Tshetshenian sota liittyi USA:n suunnitelmissa alueen öljyvarojen ja -reittien valvontaan. Mutta yhtä selvää pitäisi olla, ettei kaikkea tshetsheenien kapinahenkeä ja vastarintaa voida samastaa kansainväliseen ääri-islamistiseen terrorismiin. Siinä tapauksessahan olisi turhaa puhuakaan poliittisesta ratkaisusta.


Jotta asia olisi vielä monimutkaisempi, kyse ei ole vain terrorismista, vaan Venäjän näkökulmasta käynnissä on laajempi taistelu Venäjää vastaan. Kun Vladimir Putin puhui viime lauantaina Venäjän televisiossa, hän ei syyttänyt Beslanin verilöylystä kertaakaan tshetsheenejä, vaan puhui koko ajan kansainvälisestä terrorismista. Samalla hän vieritti vastuun terrorismin noususta Venäjällä nimeämättömälle taholle, joka "haluaa repiä ison palan maastamme ja jota toiset auttavat". "He auttavat, koska Venäjä yhtenä maailman suurimmista ydinasevalloista on heille yhä uhka ja tämä uhka on eliminoitava. Terrorismi on ainoa väline, jolla päämäärä on saavutettavissa."


Monet turvallisuusasiantuntijat näkivät Putinin arvoituksellisessa lausunnossa suoran viittauksen länteen, erityisesti USA:han. Eikö Putin siis pidäkään USA:ta Venäjän kumppanina terrorisminvastaisessa taistelussa?


Putinin resepti terrorisminvastaisessa taistelussa ainakin on monin osin kuin kopio George W. Bushin reseptistä. Kauhea tilanne houkuttaa korostamaan kovia ja sotilaallisia keinoja. Kremliltä toivoisi kuitenkin viisautta – myös Tshetshenian osalta – sen ymmärtämiseen, että terrorismia vastaan voidaan taistella menestyksellisesti vain poistamalla sitä ruokkivat perimmäiset syyt.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli