VIIKON KOLUMNI: Pääoman diktatuuri ja monipuoluedemokratian kulissi

18.12.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 47/18.12.2009

Helsingin Sanomien (15.12.) pääkirjoitus (Kreikan vaikeudet ovat meidänkin huolemme) kertoo ilahduttavan rehellisesti sen, mistä nykyisessä kansainvälisessä kapitalistisessa järjestelmässä on kyse: Valtion ja kansalaisten päätehtävänä kapitalistisessa järjestelmässä on ylläpitää kansainvälisten sijoittajien luottamusta.


On virkistävää, että Hesari sanoo asian suoraan ja avoimesti, toisin kuin esimerkiksi Jyrki Katainen tai joku muu kapitalismin hovipalvelija.


Järjestelmää ei ole luotu kansalaisia varten; kansalaiset ovat olemassa järjestelmää varten. Systeemi on rakennettu siten, että harvat rikastuvat suunnattomasti. Rikkaiden häiriintymättömän rikastumisen turvaamiseksi on ylläpidettävä kansainvälisten sijoittajien luottamusta.


Parhaiten sijoittajien luottamusta ylläpidetään julkisen talouden kurilla. Tämä tarkoittaa muun muassa sosiaaliturvan leikkaamista ja julkisen sektorin palkkojen alennuksia. Näillä toimenpiteillä tyynnytellään hermostuneita kansainvälisiä sijoittajia.


Vaikka sairaat, vanhukset, koululaiset, päiväkotilapset, kirjastojen ja nuorisotalojen käyttäjät ja julkisen sektorin työntekijät eivät mitenkään ole nykyiseen finanssikriisiin syyllisiä, juuri heidän tehtäväkseen lankeaa luottamuksen palauttaminen. Kansainvälisten sijoittajien luottamuksen palauttaminen ja julkisen sektorin alasajo ovat käytännössä synonyymejä, kuten Hesarin pääkirjoituksessa tänään kiitettävän rehellisesti todetaan.



* * *



Jos ja kun kansainvälisten sijoittajien luottamuksen palautuspolitiikalle ei ole vaihtoehtoa, miksi nykyisen kapitalistisen järjestelmän oloissa järjestetään ylipäätään vaaleja? Istuu hallituksessa sitten Vasemmistoliitto, sosialidemokraatit, keskusta tai kokoomus, politiikan sisältö on 95-prosenttisesti sama.


Teoreettisesti, jos siis vaikkapa Vasemmistoliitto haluaisi valtaan päästyään satsata julkisiin palveluihin, ajatus tyssäisi annettuihin rajoihin: Euroopan talous- ja rahaliiton vaatimukset, julkisen sektorin kuri ja kansainvälisten sijoittajien luottamus.


Vasemmiston nykyinen kriisi johtuu pitkälti siitä, ettei nykyisen järjestelmän puitteissa ole mahdollista toteuttaa vasemmistolaista politiikkaa. Niinpä vasemmisto on törmännyt uskottavuusongelmaan. Kokoomuksen ja keskustan on helppo torjua eduskunnassa demareiden ja Vasemmistoliiton kritiikki hallitusta kohtaan: "Tehän itse harjoititte samanlaista politiikkaa, kun olitte hallituksessa".


Nykyinen monipuoluedemokratian kulissi pitäisi rehellisyyden nimissä repiä alas. Kansalaisille pitää kertoa avoimesti, kuten Hesari tämänpäiväisessä pääkirjoituksessaan, että heidän tehtävänään on ylläpitää kansainvälisten sijoittajien luottamusta. Kansalaisten huijaaminen on lopetettava. Heille on sanottava, että vallitseva järjestelmä on pääoman diktatuuri, ja että julkisiin palveluihin, kuten kouluihin, päiväkoteihin, kirjastoihin tai terveyskeskuksiin satsaaminen ei kuulu tämän diktatuurin asialistalle.



TOMMI LIEVEMAA


Kirjoittaja on espoolainen musiikinopettaja.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli