VIIKON PAKINA: Agentteja Afrikkaan

23.10.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 39 / 23.10.2009

Vaikka Suomi osallistuu "terrorisminvastaiseen" sotaan Afganistanissa, maahamme ei ole kohdistunut yhtään ulkomaista terrori-iskua. Suomea pidetään kai niin mitättömänä maana, ettei sitä katsota iskujen arvoiseksi.


Kotimaisia terrori-iskuja on ollut sitäkin enemmän. On tuhottu esimerkiksi kokonaisia tuotantolaitoksia samoin kuin julkisia palveluja.


Jotta terroristien huomio saataisiin vihdoinkin kiinnitetyksi Suomeen, suojelupoliisi eli Supo aikoo lähettää Pohjois- ja Itä-Afrikan kaupunkeihin omia agenttejaan terrorismintorjuntatehtäviin. "Tarkoitus on pysäyttää mahdolliset terroristit jo lähtömaahansa", sanoo Supon kokoomuslainen päällikkö Ilkka Salmi.


Agenttien lähettäminen virkistänee myös halla-ahomaista maahanmuuttokeskustelua. Arvelihan Salmi jo tammikuussa TV1:n haastattelussa, että "jos maahanmuuttajien kotouttaminen epäonnistuu", niin se voi heijastua "ongelmina yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen".


Ne, jotka luulevat, että Supossa on keksitty agentti-idea ihan itse, ovat väärässä. Supo vain noudattaa Naton ja EU:n "terrorisminvastaista" taistelua koskevia päätöksiä.


Mutta sen verran Supossakin ymmärretään, että Suomessa on houkuttelevia terrori-iskun kohteita. Niihin ei tosin kuulu rakenteilla oleva Olkiluodon ydinvoimala, joka on ilman iskuakin käyttökelvoton.


Agenttien palkkaaminen ja sijoittaminen Afrikkaan ei ole ihan halpaa. Kustannukset nousevat varovastikin arvioiden lähelle kahta miljoonaa. Mutta "terrorisminvastaisessa" taistelussa mikään summa ei ole liian suuri.



* * *



Koska kohdekaupunkeja ei ole Supossa vielä lyöty lukkoon, sallittaneen pari ehdotusta.


Marokossa mukava terroristien tarkkailupaikka voisi olla Casablanca ja elokuvasta kuuluisa Rickin (Humphrey Bogart) kapakka. Siellä musta muusikko Sam soittaa pianoa, kun häneltä pyytää: Play it, Sam. Play As Time Goes By!


Ja toinen mainio tarkkailupaikka olisi kenialainen turistikaupunki Mombasa. Sehän on suomalaiselle kotoisa jo Taiskan hittibiisin ansiosta: "Kuumankostean minä tunsin Mombasan / ja meren, taivaan Afrikan."



* * *



Agenttien afrikkalaiseen ympäristöön sulauttamisessa on pari pikku ongelmaa, joita armeijan palikkatestistä selviytyminen ei ratkaise: kielitaito ja ulkomuoto.


Tarttis osata paikallisia kieliä. Ja terroristien bongaamisessa olisi eduksi tumma iho. Kalpeanaama-agentit paljastuvat heti. Mutta paremman puutteessa on vain solkattava engelskaa ja pantava lankkia naamaan.


Tästä tulikin mieleen varoittava tarina, joka voi olla tosi tai keksitty:


CIA lähetti aikoinaan Moskovaan soluttautuja-agentin, joka osasi puhua niin täydellistä venäjää, että kouluttajat hykertelivät käsiään. Mies joutui kuitenkin pian KGB:n pidättämäksi.


–Miten arvasitte, etten ole venäläinen? ihmetteli agentti.


–No koska te olette neekeri, te ette voi olla venäläinen, vastasi KGB:n virkailija.



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli