VIIKON PAKINA: Auschwitz ja Koukkuniemi

13.04.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 15/2006.

Kun on talvilomalla suomalaisen median ulottumattomissa, ei löydy pakinan aiheitakaan. Onneksi oli mukana kirjoja.


Donna Leonin kaksi dekkaria liippasivat läheltä vaaleihin valmistautunutta Italiaa. Toinen niistä kertoi murhista, joiden tarkoituksena oli peittää se, että suurta sotilastukikohtaa Italiassa pitävät jenkit dumppasivat vaarallisia jätteitä Italian maaperään maan eliitin suostumuksella.


Toinen kertoi murhasta, jonka taustalta löytyivät Benito Mussolinin fasistihallinnon aikaiset taiderosvoukset.



* * *


Ja sitten oli Arto Salmisen viimeiseksi jäänyt romaani Kalavale.


Siinä tosi-tv-ohjelmien ideanikkari Kasperi höynäyttää kovasti Spede Pasasen oloisen tv-viihteen veteraanin Fisu-Hanskin tuottamaan tosi-tv-ohjelman nimeltä Auschwitz.


"Me sanotaan käsipäivää pahalle", selittää Kasperi Fisu-Hanskille. "Tehdään siitä niin raaka, että nuoret seuraa sitä camp-hengessä ja vanhempi väki paskat housuissa! Aika on kypsä uudenlaiselle ohjelmatuotannolle."


Lähiö-survivaliin otetaan kaksitoista kaikkeen valmista toisen polven työtöntä, joista puolet pannaan esittämään vankeja, puolet vartijoita. Ilman palkkiota. Yleisöäänestyksellä osat vaihtuvat.


Lihassa ei säästellä eikä sähkössä tingitä. Pudotuspelit ratkaistaan sähkötuolissa, jossa viimeiset kilpailevat 200 000 euron voittopotista ottamalla vastaan toinen toistaan vahvempia sähköiskuja. Sillä "voittaja vie kaiken".


Ohjelman sponsoriesittelyssä kerrotaan: "Sähkön tuotti Fortum". Sähkötuolin valmistanut ABB vaati ja sai tuoliin näkyviin oman logonsa.


Jokainen roskakanavien tosi-tv-ohjelmia seurannut tietää, etteivät ne kovinkaan paljon eroa Auschwitz-ohjelmasta. Salminen vain vie groteskiin huippuunsa sen mitä jo on.


Auschwitz-ohjelma on tietysti symboli, jonka avulla Salminen haluaa osoittaa, mihin suomalainen yhteiskunta on menossa.



* * *


Jos näitte reportaasin tamperelaisesta Koukkuniemen vanhainkodista Ajankohtaisessa kakkosessa, tiedätte, mihin ollaan menossa.


Tilanne Koukkuniemessä on lainvastainen. Lähes tuhannen vanhuksen vanhainkodista puuttuu yli sata hoitajaa. Vähät ikääntyvät hoitajat tekevät parhaansa äärirajoille venyen. Jotta hoito olisi hyvää, lisää tarvittaisiin 300 hoitajaa.


Sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajalta Päivi Sillanaukeelta (kok) kysyttiin, eikö hoidon taso ole kärsinyt, kun on niin vähän hoitajia. – Ei, koska meillä on niin ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilökunta, vastasi Sillanaukee.


– Vanhainkodissahan on tarkoitus, että nukutaan. Ei tarvita paljon hoitajia.



* * *


Koskahan joku älyää tehdä tosi-tv-ohjelman vanhainkodista.


Yleisö pudottaisi äänestämällä vähistä hoitajista yhden toisensa jälkeen. Se, joka hoitaisi vanhuksia kaikkein uhrautuvimmin, jäisi ainoana jäljelle ja saisi voittopalkkion apulaiskaupunginjohtajan kädestä.


EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli