VIIKON PAKINA: Huumori mukaan työpaikalle

03.04.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 13 / 3.4.2009

Muistattehan vielä Ylen järkyttävän uutisen, jonka mukaan suurten pörssiyhtiöiden ykkösjohtajien palkat putosivat viime vuonna yli kymmenen prosenttia. Yritimme tällä palstalla lohduttaa surevia kertomalla, että hätä ei ole tämän näköinen. Johtajat kun nostavat yhä suuremman osan tuloistaan pääomatuloina eli osinko- ja korkotuloina sekä myyntivoittoina.


Lisää lohtua sureville antoi Fortumin toimitusjohtajan Mikael Liliuksen tapaus. Lilius sai viime vuonna osakekannustimia 2 149 000 euroa. Seitsemässä vuodessa hänelle on palkkana ja erilaisina palkkioina mitattu yhteensä 33 miljoonaa.


Lilius on perheellinen mies, jolla on suuret menotkin. Mutta nyt voitiin lakata murehtimasta, saako perhe leivälleen muutakin kuin ylähuulen ja miten se selviää juoksevista menoista.


Ja kun Liliusta odotti lisäksi muhkea eläke-etu, voitiin olla iloisia siitä, että ainakin yksi tuleva eläkeläinen jotenkin eläkkeellään elää kitkuttaa. Lilius päättikin kesken tämän kirjoittamisen jäädä eläkkeelle.


Muiden Fortumin johtajien osakepalkkiot olivat viime vuonna yhteensä 5,6 miljoonaan euroa, joten hekin välttynevät suistumasta keppikerjäläisen asemaan.


Niin tiukkaa Fortumilla kuitenkin on, että yhtiö on suurin piirtein puolittanut palkkaamiensa kesätyöntekijöiden (lähinnä opiskelijoita) määrän.


Pelkillä Fortumin johtoryhmän osakepalkkioilla firma olisi voinut palkata yli 900 kesätyöntekijää. Mutta kuten viestintäjohtaja Maria Romantschuk huomauttaa, "nämä eivät ole verrattavissa", "se on ihan eri juttu".



* * *



Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies ei ole puuttunut Stora Enson Kemijärven tehtaan lopettamiseen eikä Stora Enson, Kemiran, Rautaruukin ja Outokummun irtisanomisiin ja lomautuksiin. Häkämies ei puutu myöskään siihen, että Stora Enso siirtää tilauksia Suomesta Ruotsiin.


Nyt Häkämies on hämmästellyt Liliuksen miljoonapalkkioita, vaikka niistä kirjoitettiin jo marraskuussa 2007.


Häkämiehen omistajaohjaus-formula on sellainen, että siinä ei ole rattia, se ei käynnisty ja sen kumit ovat puhki. Häkämies istuu ajajan paikalla side silmillä, pörrää huulillaan ja leikkii Kimi Räikköstä.



* * *



Pois se meistä, että löisimme lyötyä ja lietsoisimme tapaus Liliuksen varjolla kateutta. Kateus on kauhea mielentila. Kateus on hiili, joka nostetaan kuumana suoraan helvetistä. Kateus on sielun home. Kateus tekee kieroksi. Kateus vie kalatkin vedestä.


Korvatkaamme kateus huumorilla. Tähän kehotti viime kuussa Helsingin kauppakorkeakoulun professori Liisa Välikangas:


– Toivoisin, että huumoria tuotaisiin työelämään. Hyvää kriisiä ei saa koskaan tuhlata, vaan se pitää käyttää hyväksi. Nyt saattaa olla erinomainen mahdollisuus vaikka resurssiniukkaan innovaatioon. Esimerkiksi miten voimme säästää kustannuksia ei vain viisi prosenttia, vaan 70 prosenttia.


Ottakaamme siis huumori mukaan työpaikalle. Ainakin kaikki me, joilla työpaikka vielä on.



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli