VIIKON PAKINA: Kun Soinin päässä naksahti

15.05.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 19 / 15.5.2009

Tammikuun lopussa Timo Soini ilmoitti juhlallisesti "plokissaan", että hän ei suin surminkaan asetu ehdolle EU-vaaleissa. Maaliskuun lopulla Soini käänsi takkinsa ja ilmoittautui ehdolle. Soinin tunnettu hokema "Missä EU, Siellä ongelma" vaihtui muotoon "Missä EU, siellä Soini".


Soini kertoi olleensa pitkään sitä mieltä, että ei lähde mukaan. "Sitten päässäni naksahti, että jos en tee tätä, murehdin sitä loppuelämäni."


"En ole takinkääntäjä. Olen muuttanut mieltäni, se on toinen asia", Soini puolustautui. Mikä ero näillä kahdella on, sitä hän ei pystynyt hahmottamaan.


Vuosikausia Soini julisti vastustavansa EU:ta ja vaativansa siitä eroamista vaikka kansanäänestyksen avulla. Maaliskuussa hän katsoi, että Suomen eroaminen "ei ole nyt tarpeellista". Soini siis ryhtyi kannattamaan EU-jäsenyyttä.



* * *



Soinin päässä naksahteli myös Nato-jäsenyyden suhteen.


Vielä vuoden 2006 presidentinvaalikampanjan alussa Soinin kerrottiin vastustavan "selkeästi" myös Suomen Nato-jäsenyyttä.


Vähitellen hänen kantansa epämääräistyi tyyliin "Nato-jäsenyys ei nyt ole ajankohtainen, mutta asiaa on voitava harkita tarvittaessa uudestaan."


Sen sijaan Soinin eurovaaliehdokkuudesta torppaama Jussi Halla-aho kirjoitti jo vuonna 2007, että Suomen on pyrittävä Nato-jäsenyyteen.


Huhtikuussa 2008 uusisuomi.fi:lle antamassaan haastattelussa Soini liputti jo avoimesti Nato-jäsenyyden puolesta. Hän tarjosi Suomelle turvallisuuspoliittisena ja turvatakuuratkaisuna Norjan Nato-mallia.


"Mieluummin Nato kuin EU. Sotilaalliset turvatakuut voi saada vain Natossa." Soini on siis valmis viemään Suomen Naton jäseneksi.


Kuten aina, Soinilla oli myös porsaanreikä. Soini muistutti, että hänen Nato-kantansa on henkilökohtainen, ei puolueen kanta.


Ihan omissa nimissäänhän Soini tietysti ehdotti myös kovan linjan kokoomuslaista Sauli Niinistöä Suomen ehdokkaaksi EU:n komissioon.


Missähän lienee persuja äänestävän kuluttajansuoja tässäkin asiassa?


Helsingin Sanomat muuten vaikeni lemmikkinsä takinkäännöksestä Nato-asiassa. Ainakaan meidän leikekokoelmastamme enempää kuin netistäkään sellaista Hesarin uutista ei löydy.



* * *



No, eipä näytä olevan häävi vasemmistoliiton eikä SDP:n äänestäjienkään kuluttajansuoja.


Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes on asettunut yhdessä muun muassa Björn Wahlroosin kanssa kovan linjan kokoomuslaisen työnantajapomon ja euroehdokkaan Risto E.J. Penttilän tukijaksi.


Eikä ole kauaakaan, kun SDP:n entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma ja varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson ehdottivat Siimestä puolueensa ehdokkaaksi vuoden 2012 presidentinvaaleissa.


– Älkää heittäkö helmiä sioille, varoitti jo Jeesus Nasaretilainen vuorisaarnassaan. Ja sehän sopii ohjeeksi myös äänestettäessä.



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli