VIIKON PAKINA: Loppu Nato-jäsenyyspuheille?

25.01.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 4/2008

"Yhteistyön tiivistyminen Naton jäsenmaan Norjan kanssa heikentää niitä varaumia, joita ruotsalaisilla ja suomalaisilla on kansanvaltaisten teollisuusmaiden puolustusjärjestöä kohtaan", kirjoitti Olli Kivinen Helsingin Sanomissa viime tiistaina.


Uusimmat tiedot "kansanvaltaisten teollisuusmaiden puolustusjärjestön " puuhista pikemminkin panevat pisteen puheille Suomen Nato-jäsenyydestä.


Ydinaseiden ensi-iskun käytön täytyy säilyä Naton keinovalikoimassa "äärimmäisenä instrumenttina joukkotuhoaseiden käytön estämiseksi", todetaan viiden läntisen sotilasjohtajan laatimassa Naton uudistamissuunnitelmassa (mm. The Guardian 22.1.)


Raportin tekijät ovat kenraali John Shalikashvili (USA), kenraali Klaus Naumann (Saksa), kenraali Henk van den Breemen (Hollanti), amiraali Jacques Lanxade (Ranska) ja sotamarsalkka Peter Inge (Britannia). Se on esitelty Pentagonille ja Naton pääsihteerille Jaap de Hoop Schefferille ja siitä keskustellaan sotilasliiton huippukokouksessa Bukarestissa huhtikuussa.


Orwellilainen kielenkäyttö on asiakirjassa viety huippuunsa: pahimman joukkotuhoaseen ensi-iskun käyttö joukkotuhoaseiden käytön estämiseksi. Nürnbergissä ensi-iskun hyökkäystä nimitettiin "suurimmaksi kansainväliseksi rikokseksi".


Ydinaseiden ensi-iskun käyttö on tunnetusti George W. Bushin hallinnon laatimassa USA:n sotilasdoktriinissa, ja USA:n puuhaama Venäjän vastainen ohjuskilpijärjestelmä tähtää siihen, että ensi-isku voidaan tehdä estäen hyökkäyksen kohteen kostoisku.



* * *



Mutta Natossahan päätökset tehdään konsensuksella, ja yksikin jäsenmaa, vaikkapa Suomi, voi estää ydinaseiden ensi-iskun käytön.


Ei voi, jos raportti hyväksytään.


Raportissa kehotetaan rukkaamaan Naton päätöksentekomenetelmiä, muodostamaan uusi USA:n, Naton ja EU:n johtajien "direktoraatti" reagoimaan nopeasti uhkiin ja tekemään loppu EU:n "estämisestä" ja "kilpailuasenteesta Naton kanssa".


Konsensus-päätöksenteosta Naton elimissä on siirryttävä enemmistöpäätöksiin ja kansallisesta veto-oikeudesta on luovuttava.


Myös kansallisten vastalauseiden ja varaumien mahdollisuus Nato-operaatioissa on eliminoitava, eikä Nato-operaatioita koskevassa päätöksenteossa saa olla mitään roolia jäsenmailla, jotka eivät osallistu operaatioihin.


Saksalainen kenraali Naumann arvostelee rankasti oman maansa toimintaa Afganistanissa. "Saksalle on tullut aika päättää, haluaako se olla luotettava kumppani." Vaatimalla "erikoissääntöjä" joukoilleen Afganistanissa Angela Merkelin hallitus edistää "Naton hajoamista".


Raportti romuttaa keskeiset Suomen Nato-jäsenyyttä puoltavat sepustukset. Ainoa keino jatkaa valehtelua on vaieta koko asiakirjasta



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!