VIIKON PAKINA: Mistä tunnet sä ystävän

10.02.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 6/2006.

Perloksessa alkavat yt-neuvottelut tiistaina 14. helmikuuta eli ystävänpäivänä. Siinä on syvää symboliikkaa. Perloksen johtajat antavat hyvästiksi ystävän kättä jopa 600:lle työntekijälle. Vastakkainasettelun aika on ohi.* * *


Perlos vähentää tuotantoaan Suomessa ja rakentaa uusia tehtaita Intiaan ja Meksikoon. Jo viime vuonna yhtiö laajensi toimintaansa Unkarissa ja Kiinassa.


Yleisen harhaluulon mukaan Perlos siirtää näin tuotantoaan halvan työvoiman maihin. Toimitusjohtaja Isto Hantila kumosi harhaluulon viime toukokuussa, kun Helsingin Sanomat haastatteli häntä Kiinassa Ylöjärven tehtaan lopettamispäätöksen jälkeen:


"Ei ole kyse siitä, että tuotantoa siirrettäisiin. Työpaikkoja syntyy tänne. Ikävä kyllä niitä katoaa jostain muualta."


Kyse on siis luonnonvoimaisesta prosessista: ulkomailla "syntyy", Suomessa "katoaa", toimitusjohtaja pahoittelee, mutta ei voi mitään.


Esimerkiksi Perloksen Kiinan tehtaan työntekijöiden minimipalkat ovat 60–90 euroa kuussa ja lähes puolet heistä on väliaikaisia. Tehtaiden henkilöstömäärää muutetaan sen mukaan, miten tuotteille on kysyntää. Eli kuten Hesari selosti:


"Yhtiö hankkii väkeä vuokratyövoiman välittäjiltä. Jotkut työntekijät otetaan vain viikoksi tai pariksi ja laitetaan sitten ulos odottamaan seuraavaa tuotantopiikkiä! Työntekijän sosiaaliturva on vuokratyöyhtiön vastuulla."


Hantila joutuu vastentahtoisesti mukautumaan tähän luonnonvoimaiseen prosessiin, "ikävä kyllä". Sääliksi käy ystävä parkaa.* * *


Ystävänpäivänä alkavissa Perloksen yt-neuvotteluissa on myös historiallista symboliikkaa.


Ystävänpäivänä 1929 gangsteripäällikkö Al Capone – kiivas kommunismin vastustaja ja vapaan markkinatalouden kannattaja muuten – järjesti Chicagossa ns. Valentinen päivän verilöylyn. Caponen konepistoolimiehet teurastivat kilpailevan "perheen" kahdeksan miestä.


Hantila teurastaa vain 600 työpaikkaa, ei 600:ta työntekijää. Työntekijöillä on sentään jonkinlaiset mahdollisuudet selvitä hengissä. Mutta toisaalta Hantila päihittää Caponen teurastuksen suuruusluokassa. Ja toisin kuin Chicagossa uhrien joukossa on paljon naisia.* * *


Tunnelman keventämiseksi ystävänpäivävitsejä. Ne ovat yleensä huonoja, mutta ei voi mitään. Kuten tämä:


Oliko Aatamilla ja Eevalla koskaan treffejä?


– Ei, mutta heillä oli omena.


Tai tämä:


Mitä poikamustekala sanoi tyttömustekalalle?


– Voinko pitää kättäsi, kättäsi, kättäsi, kättäsi, kättäsi!?* * *


Ystävän kaipuu kuvastuu myös Kirjeenvaihtoon halutaan -palstoilta:. Näille naurettiin jo niin sanotusti Nooan arkissa ja myöhemmin Ilkamissa:


"Säteilevä kaunotar haluaa kosketusta ydinfyysikkoon."


"Kirjeenvaihtokumppania toivoo hyvässä kurssissa oleva merikapteeni. Vast. nimim. "Alus ja maine"."


"Raiteiltaan suistunut, vaihdevuosiin kyllästynyt veturinkuljettaja hakee kirjeenvaihtoystävää. Vast. nimim. "Ei kylmäkiskoisia"."


"Mies Lemmenjoelta etsii kullanmurua."EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli