VIIKON PAKINA: Pää pyörällä Berliinissä

01.08.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 27 / 1.8.2008

Tasan viikon päästä alkavat Pekingin olympiakisat. Ja kuten vapaan maailman media jaksaa muistuttaa, ne ovat vuoden 1980 Moskovan kisojen ohella olympiahistorian poliittisimmat kisat.


Toista oli ennen. Esimerkiksi vuoden 1936 Berliinin olympiakisathan olivat puhdasta ja epäpoliittista urheilun juhlaa.* * *Nimimerkki Rivinainen osallistui suomalaisten naisvoimistelijoiden retkueessa Berliinin kisoihin ja kuvasi unohtumattomia tunnelmia Kolmannen valtakunnan pääkaupungissa.


Jo avajaiset olivat Rivinaisen mukaan "huikaiseva" tapahtuma. Kisat avasi itse Adolf Hitler


Naisvoimistelijat oli kutsuttu kansallispuvuissaan myös ministeri Joseph Goebbelsin luo. "Äärettömän kohtelias ja meistä kiinnostunut näytti olevan tämä miellyttävä pieni, vilkas mies", Rivinainen luonnehti epäpoliittisesti Goebbelsiä.


"Oh, kun hän tuli minun kohdalleni, puristi hän erikoisen pitkään kättäni ja katsoi erikoisen kauan ja syvälle silmiini ikään kuin hän olisi halunnut oikein tutustua vain minuun ja painaa mieleensä vain minun kasvoni", Rivinainen tunnelmoi.* * *Kaiken huipuksi Goebbels järjesti tytöille "enemmän kuin onnen" tavata Hitler.


"Henkeä salpasi ja polvet alkoivat tutista! Tuskin olimme ehtineet asettua riviin, kun itse Valtakunnan kansleri Hitler astui sisään. Yksimielisesti kohotimme kätemme Hitler-tervehdykseen."


Hitlerin kätellessä "jokainen tunsi olevansa juuri se yksilö, joka erikoisesti miellytti Führeriä".


"Hitler ilmaisi arvostuksensa Suomen urheilusaavutuksia kohtaan todeten, että "mahdatte olla terve ja voimakas kansa". "Euroopan suuren Hitlerin suusta, omin korvin kuultuna, se tuntui ihmeelliseltä. Jo pelkästään näillä sanoilla hän olisi valloittanut meidät", Rivinainen kuvaili.


"Kun on ollut puoli tuntia saman katon alla hänen kanssaan, tuntee selvästi, että tämä mies on suuri ihminen, suuri nero."


Ennen kuin Hitler joutui poistumaan toisiin epäpoliittisiin rientoihin, tytöt lauloivat hänelle "Mä oksalla ylimmällä!" Rivinaisesta tuntui kuin Hitler "olisi ollut hieman liikutettu". "Näkikö hänkin edessään palan suvista Suomea, sen kimaltelevia järviä ja humisevia metsiä."


Varmaan näki. Hänellähän oli jo tuolloin varattuna Suomelle tärkeä rooli.


Tytöt palasivat suuren tunnekuohun vallassa majapaikkansa. "Valitettavasti heräsimme sadun unesta, mutta onneksi huomasimme, että se ei sittenkään ollut unta, vaan ihan ihmeellistä ja totta."* * *Berliinin epäpoliittisia kisoja ja Natsi-Saksan johtajia arvostetaan edelleen. Rivinaisen raportti ilmestyi Yhtyneiden Kuvalehtien kustantamassa täysin epäpoliittisessa Viva!-lehdessä Berliinin kisojen 70-vuotispäivän kunniaksi 1.8.2006.EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli