VIIKON PAKINA: Paljon melua tyhjästä

02.02.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 5/2007.

SDP:n vaalitunnus on "Me pidämme ääntä puolestasi".


Mainostoimiston välkkyjen rustaamassa tunnuksessa sävy on se, että "ole sinä hiljaa, me pidämme ääntä puolestasi".


SDP onkin jättänyt tavallisille ihmisille Leppäsen Preetin osan: Se on semmosta meitin tämmösten ihmisten!


Tunnuksesta voi tulla mieleen myös kansanviisaus tyhjistä tynnyreistä, jotka kolisevat eniten.



* * *



Ehdokkaat ovat saaneet olla tarkkoina vastatessaan vaalikoneiden kysymyksiin. Ne on niin kierosti laadittu, että jos ei täytä kommentti-osiota, ei hevin saa omaa kantaansa selväksi.


Esimerkiksi Helsingin Sanomien vaalikoneessa Suomen puolustamisen järjestämistä koskevaan kysymykseen sotketaan siihen täysin kuulumaton kysymys Natoon liittymisestä.


MTV:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskeva kysymys antaa "vaihtoehdoiksi" kolme väittämää:


"Venäjästä muodostuu turvallisuuspoliittinen uhka Suomelle tulevaisuudessa", "Suomen pitäisi hakea NATO:n jäsenyyttä seuraavalla eduskuntakaudella", "Jos Ruotsi päättää hakea NATO-jäsenyyttä, Suomen on syytä seurata Ruotsin esimerkkiä".


Talouselämä-lehti koettaa kepillä jäätä esittämällä julkisen talouden osalta oikeistolaisen värisuoran: Kuntaliitoksia vaikka pakottamalla, lisää ostopalveluja julkisessa terveydenhuollossa, korkeakouluissa lukukausimaksut kaikille ja enemmän yksityistä rahoitusta, kolmikantayhteistyö pois.


Esimerkiksi veroratkaisujen osalta vaalikoneissa ei yleensä eritellä, keiden verotusta tulisi keventää tai kiristää – pienituloisten ja vähävaraisten vai hyvätuloisten, rikkaiden ja pääomanomistajien. Jne.



* * *



Näin oli myös vuonna 2003. Hesarin vaalikone esitti silloin mm. tällaisen kysymyksen:


"Seuraava hallitus tekee todennäköisesti merkittäviä palkansaajien veroja koskevia päätöksiä. Millainen verolinjan pitäisi olla? a) Palkansaajien verotusta pitää selvästi keventää. b) Palkansaajien verotusta ei pidä keventää, vaan käyttää rahat julkisten palveluiden ja sosiaaliturvan parantamiseen. c) Palkansaajien verotusta ei pidä keventää, vaan käyttää rahat valtion velan maksuun."


Sekä Eero Heinäluoma että Matti Vanhanen valitsivat vaihtoehdon b.


Hallituksessa he antoivat lisää verohelpotuksia hyvätuloisille eivätkä parantaneet julkisia palveluita ja sosiaaliturvaa. Ja kun hallitus samalla nosti kunnallisverotuksessa palkansaajan työtulovähennystä, kuntien verotulot vähenivät ja ne joutuivat nostamaan veroprosenttia, mikä kaatui vähävaraisimpien ihmisten niskaan.



* * *



Moneen kertaan pettäneet puolueet yrittävät taas kaupata äänestäjille vanhoja autonromuja:


"Uuden veroinen perheauto" (sammuu tien päälle koska tahansa). "Viritetty moottori" (pakoputki hajalla). "Ei kuluta öljyä" (vuotaa sen muuten vaan pihalle). "Vähän ajettu" (kolmannen mittarikierroksen mukaan). "Siisti taksimersu" (vain takapenkille oksennettu)!



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!