Vuoden 1918 punavankileirien muistot Helsingissä

20.03.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 12 / 28.3.2008

Huhtikuun puolivälissä tulee kuluneeksi 90 vuotta siitä, kun saksalaiset joukot valtasivat Helsingin. Välittömästi sen jälkeen perustettiin punaisten vankileirit Santahaminaan, Suomenlinnaan, Isosaareen ja Katajannokalle. Vangeista monen tie päättyi Santahaminan joukkohautaan.


Virallinen Helsinki vaikeni vankileirien historiasta pitkään. Edes leireillä nälkään ja sairauksiin kuolleiden ja teloitettujen määrästä ja nimistä ei ollut saatavissa tarkkaa tietoa.


SKP:n ja asukaslistan kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen teki kolme vuotta sitten aloitteen vankileirien ja joukkohaudan historian selvittämisestä. Aloite sai valtuuston enemmistön tuen. Välillä aloite näytti jo hautautuvan kaupungin byrokratiaan, mutta kun Hakanen kutsui itse koolle virkamiehiä, tutkijoita sekä arkistojen edustajia, alkoi hanke lopulta edetä. Tähän vaikutti myös aloitteen saama huomio mediassa.




Seminaari punavankileirien historiasta



Tähänastisten tutkimuksen mukaan vankileireillä oli yhtä aikaa enimmillään ainakin 12 000 punakaartilaista. Suurin osa heistä oli Suomenlinnassa. Santahaminassa sijaitsi naisvankileiri. Varmuudella tiedetään, että leireillä menehtyi ja teloitettiin yhteensä yli 1 500 punaista.


Sunnuntaina 13.huhtikuuta järjestetään Santahaminassa punavankileirien historiasta seminaari ja muistotapahtuma. Santahaminaseuran puheenjohtaja, everstiluutnantti Jarmo Nieminen sotahistorian laitokselta kertoo punavankileirien perustamisesta. Helsingin punavankileireistä alustaa punakaartien historiaa tutkiva Jouni Eerola. Vuoden 1918 muistoista Helsingissä alustaa Aapo Roselius, joka oli tutkijana Suomen sotasurmat -projektissa ja julkaisi viime vuonna kirjan "Teloittajien jäljillä – Valkoisten väkivalta Suomen sisällissodassa". Tietokirjailija Tuulikki Pekkalainen puolestaan kertoo yhdessä Seppo Rustaniuksen kanssa tekemästään kirjasta "Punavankileirit 1918".


Seminaari järjestetään Yrjö Hakasen aloitteesta ja tilaisuuden avaa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Rakel Hiltunen. Järjestäjät ovat Santahaminaseura, Työväen Arkisto, Kansan Arkisto ja Demokraattinen sivistysliitto.




Muistotilaisuus joukkohaudalla



Seminaari alkaa sunnuntaina 13.4. klo 13 Santahaminassa Maanpuolustuskorkeakoulun kampuksella (Auditoriotalo B22). Sen jälkeen on tarjolla kahvia ja klo 16 alkaa opaskierros vuoden 1918 vankileirialueella saarella. Lopuksi on klo 17.30 kukkien lasku punakaartilaisten muistomerkille.


Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Koska se järjestetään sotilasalueella, edellyttää osallistuminen ilmoittautumista ennalta 10.4. mennessä joko Santahaminaseuran kotisivujen www.santahamina.fi tai Työväen arkiston, Kansan arkiston tai SKP:n Helsingin kaupungin piirijärjestön (puh 09 – 7743 8140) kautta.




Uusi aloite valtuustossa



Vankileireillä menehtyneiden ja teloitettujen joukkohaudalla Santahaminassa on Entiset Punakaartilaiset ry:n toimesta vuonna 1949 pystytetty muistomerkki. Joukkohaudassa lepäävien nimiä ei ole kuitenkaan esillä hautapaikan luona. Alueella ei ole myöskään opastustauluja tai esittelyä vankileirien historiasta.


Hakanen on jättänyt nyt uuden aloitteen siitä, että kaupungin talousarvioon varataan määräraha punavankileirien historian tutkimisen edistämiseen ja Santahaminan hauta-alueen kehittämiseen niin, että joukkohaudassa lepäävien nimet saadaan sopivalla tavalla esille. Esille on noussut myös ajatus vankileirien historiasta kertovan museon tai näyttelytilan avaamisesta Suomenlinnaan, jossa suurin vankileiri sijaitsi. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli