Yövuoro tuo valoa pimeyteen

19.05.2016 - 12:30
Helsingissä Yövuorossa mukana olivat muun muassa Vendéla Partanen (vas.) sekä Anthony Herman. Kuva Marko Korvela.

Periaate on yksinkertainen: kootaan nykypolitiikkaan tyytymätöntä väkeä julkiseen tilaan keskustelemaan epäkohdista ja visioimaan uutta.

Yövuoro on joukkovoimaa, joka, palauttaa politiikan juurilleen: kaduille ja toreille, tasavertaisena kohtaavien ihmisten tasolle

Ranskassa maaliskuussa alkunsa saanut Yövuoro (Nuit Debout) -kansanliike on sittemmin levinnyt eri puolille Eurooppaa ja maailmaa. Sunnuntaina 15. toukokuuta vietettiin globaalia Yövuoroa. Helsingin keskustassa Pikkuparlamentin puistossa järjestetty ensimmäinen Yövuoro keräsi reilut sata osallistujaa kirpeässä loppukevään säässä. Eräs keskustelujen päätös oli, että kokoontumisia jatkettaisiin aina keskiviikkoisin klo 18, läpi koko kesän.

Yövuoro on joukkovoimaa, joka, palauttaa politiikan juurilleen: kaduille ja toreille, tasavertaisena kohtaavien ihmisten tasolle. Yövuorossa kunnioitetaan demokratiaa ja ihmisoikeuksia, joten rasismille ja fasismille on nollatoleranssi.

Työlakien vastustamisesta laajempiin teemoihin

Ranskassa joukkokokousten syynä olivat alun perin maan hallituksen kaavailemat uudet työlait, jotka olisivat heikentäneet radikaalisti työehtoja etenkin nuorten osalta. Nuit Deboutin ydinryhmä koostuikin opiskelijoista, jotka olivat huolestuneita valmistumisen jälkeisestä toimeentulosta ja tulevaisuudesta.

Sittemmin osallistujapohja on laajentunut opiskelijoista muihinkin kansanosiin ja teemavalikoima finanssikapitalismin vastustamiseen ja ennen muuta yleiseurooppalaisen talouskuri- ja leikkauspolitiikan arvosteluun. Asiat ovat pitkälle samoja, joita Suomessa on nostanut esiin Joukkovoima-kansanliike.

Keskiviikon alkuillasta Pikkuparlamentin puistoon on jo pystytetty äänentoistolaitteet avointa mikkiä ja musiikkia varten. Tarjolla on myös kahvia ja virvokkeita. Paikalle alkaa pikkuhiljaa valua väkeä. Ennakkotietojen mukaan rap-artisti Asa on tulossa yllätyskeikalle. Yhteiskunnallisesti tiedostavasta riimittelystään tunnettu artisti on omiaan herättämään satunnaisen ohikulkijankin mielenkiinnon.

Vallataan politiikka takaisin!

Paikalla on Pekka Tuominen, josta on hyvää vauhtia kehittymässä vakioyövuorolainen. Tuomisen mukaan Yövuorossa on kyse politiikan valtaamisesta takaisin ylätason kabineteista takaisin kansalle. Kaupunkitutkijana Tuomista kiinnostaa myös Yövuoron tapa ottaa haltuun julkista tilaa.

"Pelkkä äänestäminen ei riitä. Ihmiset kaipaavat suoran vaikuttamisen kanavia."

Tuomisen mukaan Yövuoron erottaa monista muista avoimen mikin tilaisuuksista jatkuvuus: tarkoitus on kokoontua säännöllisesti koko kesän ajan ja kenties syksyllekin, niin kauan kuin kelejä riittää.

– Pelkkä äänestäminen ei riitä. Ihmiset kaipaavat suoran vaikuttamisen kanavia, ja Yövuoro on yksi niistä, kertoo Tuominen.

Vendéla Partanen on saapunut Yövuoroon ystävänsä Anthony Hermanin kanssa.

– Yövuoro on hyvä konsepti. Puistossa puhutaan julkisesti yhteisistä asioista. Se mahdollistaa laajasti erilaisten ihmisten osallistumista, korostaa Partanen.

Helsingissä avoimen mikin lisäksi kokoontuu teemaryhmiä, joissa käsitellään muun muassa osallistavaa demokratiaa ja koulutusta. Keskiviikkona koulutusporukassa pohdittiin esimerkiksi sitä, miten opetuksessa ja kasvatuksessa voisi välttää uusintamasta kapitalistia rakenteita.

Yövuoro kehottaa vastarintaa kaikkialla, jokaisessa kaupunginosassa, kaupungissa, kylässä. Helsingissä asialla ollaan jälleen Pikkuparlamentein puistossa ensi viikon keskiviikkona klo 18 alkaen.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.