Yli 10 000 John Deeren työntekijää varoittaa lakosta Yhdysvalloissa

12.10.2021 - 15:45
(updated: 27.10.2021 - 18:14)
Ammattiliitto United Auto Workers (Yhdistyneet autotyöntekijät) UAW:n paikallisosastot antoivat lakkovaroituksen 10. lokakuuta Yhdysvalloissa. Kuva Flickr/Maisa nyc

Tuhannet maailman suurimman maatalouskoneyrityksen John Deeren työntekijöistä ovat antaneet lakkovaroituksen Yhdysvalloissa, kertoo Peoples Dispatch. Lakon alaisena olisi useita yhtiön tehtaita. Ammattiliitto United Auto Workers (Yhdistyneet autotyöntekijät) UAW:n paikallisosastot antoivat lakkovaroituksen 10. lokakuuta, kun ylivoimainen enemmistö työntekijöistä äänesti uutta työehtosopimusta vastaan. Uuden sopimuksen on tarkoitus olla voimassa kuusi vuotta.

Ammattiliiton aktiivit ovat ilmoittaneet lakon alkamispäiväksi 13. lokakuuta, johon mennessä yritys voi vastata tarjouksella, jonka työntekijät hyväksyvät. Jos yhtiö ei tarjoa parempaa sopimusta tuhansille työntekijöille kolmessa osavaltiossa, järjestetään John Deeren tehtailla yksi Yhdysvaltojen lähihistorian suurimmista lakoista.

Viime sunnuntaina pidettyyn äänestykseen osallistui työntekijöitä 12:lla John Deeren tehtaalla Illinoisissa, Iowassa ja Kansasissa. He edustavat noin 10 100 työntekijää ja yli 90% äänesti tarjottuja sopimuksia vastaan.

Tämä on ensimmäinen kerta UAW:n vuoden 1986 lakon jälkeen, kun John Deeren työntekijät ovat hylänneet yrityksen sopimuksen. UAW:n järjestämä lakko kesti tuolloin yli viisi kuukautta ja päättyi lopulta työntekijöiden voittoon.

 

Eläkkeet ja palkat kiistan alla

Kiistakysymyksiin kuuluu muun muassa tarjotut eläkkeet. Ehdotuksen mukaan syyskuun 2021 jälkeen palkatut uudet työntekijät eivät ole oikeutettuja eläkkeisiin. Heidät laitetaan sen sijaan niin sanottuun käteissaldosuunnitelmaan ja heidän palkkansa maksetaan eläkerahastoon.

Järjestelmä tarjoaa myös vain ennen vuotta 1997 palkatuille täyden eläkkeen ja eläkkeelle siirtymisen jälkeisen terveydenhuollon. Vuosina 1997–2021 palkatut eivät olisi oikeutettuja eläkkeelle siirtymisen jälkeiseen sairausvakuutukseen, ja he saisivat vain kolmanneksen eläkkeistä, joita ennen vuotta 1997 työskentelevät nauttisivat.

Palkankorotuksissa on käytössä kaksitasoinen järjestelmä, jossa korkeamman ammattitaidon omaaville tehtaiden työntekijöille ennen vuotta 1997 tarjottiin 6 prosentin palkankorotusta ja vuoden 1997 jälkeisille työntekijöille 5 prosentin korotusta välittömästi.

John Deere on maailman suurin maatalouskoneita ja koneita valmistava yritys, joka työllistää lähes 70 000 työntekijää ympäri maailman. Suurin osa sen toiminnasta on keskittynyt Pohjois-Amerikkaan. Yhtiö kertoi 15 miljardin dollarin voitoista viimeisen kuuden vuoden työehtosopimuskauden aikana.

John Deeren odotetaan myös ansaitsevan 5,7-5,9 miljardin dollarin voiton kuluvana tilikautena, mikä on ennätyksellinen vuosivoitto yhtiön historiassa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat