YLI MILJARDIN SIELUN MIES

26.08.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: LUE LISÄÄ TIEDONANTAJASTA 34/2005!

Roomalaiskatolinen kirkko on maailman suurin kristillinen kirkkokunta. Vatikaani on sen vallankeskittymä, jonka vaikutusalue ulottuu Euroopasta, USA:han, Latinalaiseen Amerikkaan, osaan Afrikkaa ja Oseaniaan sekä aina Filippiineille asti.




Katolilaisuus



Katoliseen maailmanjärjestelmään kuuluu yhteensä 1,2 miljardia jäsentä. Sen toimeenpanovaltaa ja ideologista työtä on toteuttamassa 4 700 piispaa ja 400 000 pappia. Kardinaalit ovat katolisen kirkon kakkosmiehiä paavin jälkeen. Heidän tehtäviään ovat paavin avustaminen, Vatikaanin hallinnon ja Rooman kuurian hoitaminen sekä paavin valitseminen. He muodostavat kardinaalikollegion. Paavi vihkii uudet kardinaalit kardinaalikollegion virallisessa kokouksessa, konsistorissa. Kardinaaleja oli marraskuussa 2004 185, joista 122 oli alle 80-vuotiaita, ja he saivat osallistua paavin valintaan.


Katolilaisuuden merkitys ihmisten moraaliin, kulttuuriin käyttäytymiseen ja tapoihin on edelleen olennainen. Se vaikuttaa ja toteuttaa itseään yhteiskunnissa mm. hallitusten, parlamenttien, paikallishallinnon, armeijan, luostarilaitoksen, oppilaitosten ja tiedotusvälineiden kautta. Roomalaiskatolisen kirkon yhtenä tärkeänä tehtävänä onkin ollut kautta vuosisatojen toimiminen yhteiskunnallisen moraalin vartijana. Katolinen usko on yhteisöllinen asia ja se ilmenee perinteiden ja papiston ohjeiden noudattamisena.


Katolilaisuus suoritti väkivaltaisen maihinnousunsa Latinalaiseen Amerikkaan 1500-luvulla sekä levisi konkistadorien ja heidän perillistensä pakkokeinoin kaikkialle kuin kolera vallatuissa ja ryöstetyissä maissa. Katolisen kirkon ylin johto veljeili viime vuosisadalla vahvasti äärioikeiston kanssa. Tätä tosiasiaa ilmentää hyvin yhteistyö mm. Hitlerin, Mussolinin, Francon ja Pinochetin kanssa.


On kuitenkin muistettava se, että katolilaisuus sinänsä ei ole ihmiselle este olla yhteiskunnallisesti edistyksellinen. Sosialistisen Kuuban kansasta 85 % kuuluu katoliseen kirkkoon......



MATTI LAITINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!