on Kihniön vanhassa ratavartijan tuvassa asuva ja eläkkeellä oleva levyseppä-hitsaaja.
Kuubasta uutisointi kertoo kapitalismin arvomaailmasta
Kuuntelin eilen toisella korvalla MTV3:n uutisia, jossa kerrottiin muun muassa kuinka Kuubassa autokauppa vapautuu. Pääpaino uutisessa ei suinkaan ollut autokaupan vapautuminen vaan se kuinka mahdoton tavallisen kuubalaisen on auto hankkia. Kerrottiin kuinka paljon kuubalaiset keskimäärin tienaavat ja kuinka paljon taas auton hankinta maksaa.
Uutinen siis kertoi karusti millaisessa arvomaailmassa kapitalistinen maailma elää. Tavara ja sen määrä on arvon mittari. Tähän meidät on kapitalistisessa ihannemaailmassa kasvatettu.
Uutisoinnissa esimerkiksi juuri Kuubasta ei ole merkitystä sillä, että maa on pieni jossa välimatkat ovat lyhyitä, julkinen liikenne toimii, terveydenhuolto ensiluokkaista ja kaikkien saatavilla, koulutus huippuluokkaa ja ennen kaikkea kuubalaisten hiilijalanjälki maailman pienin. Ei, näillä arvoilla ei ole merkitystä vaan sillä, onko kuubalaisilla varaa omaan autoon.
Kuuban naapuri Yhdysvallat on näyttänyt mallia miten kapitalismi tuhoaa maapalloa ja ihmiset eriarvoistetaan. Pihassa pitää olla kaksi autoa luontoa saastuttamassa ja kuluttaa pitää kuluttamisen vuoksi vaikka ihmisillä ei ole varaa terveydenhuoltoon. Ja jos alat vaatia kaiken kattavaa ja tasapuolista sosiaali – ja terveydenhuoltoa, niin se teilataan kommunismiksi. Näin siis ihanneyhteiskunnassa Yhdysvalloissa - siihenkö Kuubankin pitäisi tähdätä?
Sanokaa minulle, miksi kaikilla havannalaisilla pitäisi olla auto? Jos kerran julkinen liikenne toimii ja maaseudulle liikenneyhteydet ovat hyvät – mihin silloin autoa tarvitaan? Halutaanko Kuubaan satojatuhansia autoja jotka saastuttavat kauniin saareen vain näyttääkseen kapitalistiselle maailmalle kuinka sosialismi pystyy samaan? En tällä syönnillä usko Kuuban kansan sitä haluavan.
Sosialismissa hyvinvoinnin arvot ovat aivan jotain muuta kuin kapitalistisessa maailmassa ja sitä ei näytetä täällä meilläkään ymmärrettävän. Tai kyllä järjestelmämme ylläpitäjät sen hyvin ymmärtävät ja tiedostavat ja siksi he joka käänteessä puhuvat hyvinvoinnin mittarina aineellista varallisuutta. Paitsi tietysti silloin puhutaan säästämisestä ja ylivarojen elämisestä kun valtio lihottaa kapitalismin pussia.
Kurja on sellainen yhteiskunta joka huolehtii, että on kunnollinen asunto, pöydässä syötävää, terveydenhuolto kaikkien saatavilla, lapsilla tasa-arvoinen mahdollisuus käydä koulua ja opiskella ja kansalaiset voivat myös henkisesti hyvin – mutta voi voi, kun ei ole varaa siihen autoon!!
On se onneton ja synkeä maa tuo Kuuba – onneksi sentään me täällä Suomessa elämme kapitalistisessa yhteiskunnassa jossa sentään saa ihan vapaasti olla köyhä ja asunnoton. Tai yrittää rikastua niin, että on varaa kouluttaa lapsensa tai saada yksityiseltä lääkäriasemalta kunnollista hoitoa eikä tarvitse jonottaa julkisella puolella kaiken maailman työttömien luusereiden seassa.
Ja mikä yhteiskunta sellainen on, jossa ei jokaisella ole omaa autoa? Sääliksi käy kuubalaisia jotka joutuvat bussipysäkeillä odottamaan kyytiä ja aivan kauheaa jos vielä joutuu linja-autossa istumaan jonkun viereen. Pidetään me suomalaiset vaan niin kauan kiinni kapitalistisesta yhteiskunnasta kun on oma auto pihassa tai parkkiruudussa – kerran naapurillakin on – ja sehän se on hyvinvoinnin mittari.
Eläköön kapitalismi ja sen luoma aineellinen palvonta!
Tekijä
Kirjoittajan blogikirjoitukset
- 1 / 32
- seuraava ›
Tekijä
Kirjoittajan blogikirjoitukset
- 1 / 32
- seuraava ›
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.