Hannu hyvä,silläkö meidän ongelmat ratkaistaan, että me nostamme kytkintä EU:sta? Olisiko parempi eristäytyä (kuten Pohjois-Korea)ja samalla menettää viimeisetkin mahdollisuudet vaikuttaa Euroopan ja meidän omaan tulevaisuuteemme?Mikä on se hinta , jonka tästä maksaisimme? Se ,että lääkäreitä ei saada syrjäseudulle vapaaehtoisesti pitäisi varmaankin ratkaista pakkoa käyttäen.Muussa tapauksessa täytyy hyväksyä nykykäytäntö ja ostaa palvelut ulkopuoliselta, vaikka sitten kansainväliseltä yritykseltä. Onnea vaan sinne barrikaadeille teille molemmille.
Ei näillä SKP:n eserillä tunnu olevan mitään halua tai kykyä osallistua keskusteluun EU:n ongelmista, vaan vastaus kaikkeen on tämä "irti EU:sta"-mantra. Vielä kun saataisiin kaksinkertainen piikkilanka kaikkien rajojen yli, niin paratiisi olisi valmis. Suurin osa kansasta kuitenkin arvostaa EU:n tuomaa vakautta, vapaata liikkuvuutta sekä yhtenäisen EU:n suurvalloille luomaa vastinetta. Siksi Hannu ihan oikein veikkaa, ettei Suomea saada vaaleilla irti EU:sta. Jos vasemmistoa ei kiinnosta vaikuttaa EU:n päätöksentekoon, oikeisto kyllä vie EU:ta haluamaansa suuntaan. Onneksi suurin osa vasemmistostakin vielä uskoo kansainvälisyyteen ja EU:hun Hannun edustaman kansallissosialismin sijaan.
Muista Hannu pukeutua lämpimästi sinne barrikadeille! Varsinkin illat ovat vielä aika kylmiä, eikä kaksi tai kolme vielä välttämättä pysty pitämään toisiaan lämpiminä.
Onko Kreikan tyylinen talouspolitiikka parempaa kuin nyt Suomen noudattama. Eihän meillä talouspolitiikkaa nytkään missään Brysselissä päätetä vaan Eduskunnassa. Se on vain hyvä, että on joku "peräänkatsoja", joka valvoo ettei poliitikomme ihan hullaannu Kreikan malliin elämään.
Hannu kirjoittaa täyttä asiaa EU:n aiheuttamista ongelmista. Huoli Suomesta ja Euroopan tulevaisuudesta on perusteltua. Muutosta tarvitaan, muuten ei hyvältä näytä.
Hannun esittää keinoksi Suomen irtautumisen EU:sta kansan painostuksen voimalla, jolloin EU:n määräysvallasta päästäisiin kertaheitolla. Käsitin niin, että Hannu kuitenkin mieluummin kannattaisi EU:n hajottamista kokonaan. Silloin Suomi ei jäisi yksin eurooppalaisen yhteistyön ulkopuolelle, vaan kansainvälistä yhteistyötä voitaisiin alkaa rakentamaan aivan uusista lähtökohdista, ja juuri silloin yhteistyö olisikin välttämätöntä. Mikään maa ei pärjää yksin yhteisessä maailmassamme. Kansainvälistä yhteistyötä Hannu ei missään tekstin kohdassa torjukaan, ainoastaan sellaisen, mitä EU:ssa nyt harjoitetaan. Yhteistyön kehittyminen vasemmiston visioiden mukaisesti edellyttäisi tietysti kansallisiin parlamentteihin vasemmistolaista enemmistöä.
Toinen vaihtoehto olisi EU:n luonteen radikaali muuttaminen osallistumalla aktiivisesti EU:n päätöksentekoon. Koska EU:ssa ollaan jo, eikä siitä irti helpolla päästä, tätä pitäisi yrittää tosissaan entistä voimallisemmin. Jotta saataisiin hyviä tuloksia vasemmistolaisesta näkövinkkelistä, vaatisi tämäkin vasemmiston enemmistöä Euroopan kansallisissa parlamenteissa ja EU:n toimielimissä.
Eipä ole helppoja keinoja toteuttaa kummatkaan, sillä niin syvään on juurtunut oikeistolainen maailmankuva eurooppalaisiin ihmisiin, kuten vaalitulokset ympäri Eurooppaa todistavat. Eikä moni sitä omalla kohdallaan edes tiedosta.
Kysymyksessä ei ole velkaantuminen velkaantumisen korkeimmalle mahdolliselle tasolle "normaalissa" markkinataloudessa vaan sen tason ylittämisestä, velkakierteen nostamisesta uudelle keinotekoiselle tasolle, superylivelkaantuminen.
Ennen vanhaan se merkitsi sellaista tilaa jossa luottoa ei ole muualla kuin liikkuvassa poliisissa, uutta velkaa ei enään saa, mitään ei saa velaksi, paikalliset eivät viitsi kirjoittaa turhan päitten uusia sakkolappuja, vain liikkuvat kirjoittivat älyämättömyyttään uutta velkaa katsastamattoman autonromun vuoksi. En tiedä laskettiinko se mukaan bruttokansantuotteeseen.
Modernin, globalisoituvan kapitalismin aikana melkein kaikki on toisin. Maksukyvyttömille kirjoitellaan surutta uusia sakkoja ja maksukyvyttömien valtioiden sulkutileille pumpataan uutta velkaa letkujen kautta, potilaan koomaan joutuminenkaan ei velansyöttöä keskeytä.
Bisnes pyörii loistavasti niin kauan kuin velalle löytyy iloisia takaisin maksajia. Saattaa olla että Kreikan osalta toppi tulee vastaan kevään parlamenttivaaleissa, muissa maissa äänestäjillä vielä maksuintoa löytyy.
Suomessa eduskuntaan valittiin n. 130 kansanedustajaa joka oli luvannut äänestä rahan pumppaamista vastaan mutta vain noin 80 sellaista jotka äänestivät sillä tavalla. Kreikan kehityksen perusteella voisi ennakoida että seuraavissa vaaleissa Suomen parlamenttiin valittavista enemmistö vastustaa velkaannuttamispolitiikkaa.
Ootellaan muutama vuosi ja katellaan?
Vai ryhdytään rakentamaan kansanliikettä pelastamaan maamme reaalitalous, vaikkapa kansalaisaloiteen ympärille?
Kysymykseen voi tulla pelkkä eurokavallusrahastoista irtaantuminen, eurosta irtaantuminen tai koko häkistä irtaantuminen.
Hannu se ei ole vielä hiffannut jotta järkevää talouspolitiikkaa noudattaen ei kukaan puutu asioihin. Järkevään talouspolitiikkaan tarvitaan järkevä hallitus joka ei turhaan kasvata velkaamme ja maksaa joutuin vanhoja pois.
Velallinen on aina velkojansa armoilla, siihen ei auta yhteiskuntajärjestys eikä mielenosoitukset. Vain maksamalla pärjää jos on velkaantunut.
EU on vapaiden valtioiden yhteisö jotka hoitavat asioita yhdessä ollen siten kilpailukykyisempia maailman tasolla. Maailman globalisoituminen vaatii suuria yksikköjä jos aikoo pärjätä. Jos EU aikoo olla muutakin kuin vanha rujakasa niin sen on saatava taloutensa kuntoon ja velkaantuminen loppumaan, on elettävä suu säkkiä myöden.
Helposti ei tule mieleen noita oikeita perusteita EU:n purkamiseen joskin eurossa saattaa olla muutama maa jotka eivät sinne kuulu ja ne ovat nyt saaneet homman hieman sekaisin.
Tulee tässä mieleeen "Työkansan Sanomien" etusivun slogan "Irti EUsta ja Ei NATOlle" siinä ne ovat tulevan kansainvälisen yhteistyön eväät! Kyllä se vain on niin kuin "Opiskelija" sanoi, "riittävästi piikkilankaa rajoille ja paratiisi on valmis".
Kovasti tuntuu menevän sekaisin EU:n ulkopuolella olo ja eristäytyminen. Nehän ovat kaksi eri asiaa.
Toisaalta EU pyrkii eristäytymään ja sulkemaan rajojaan. Kannattaako meidän sulkeutua sillä tavalla muulta maailmalta?
Toisaalta jos irrottautuisimme EU:sta, emme vielä olisi eristäytyneet sen ulkopuolelle vaan se olisi eri päätös tai itse asiassa päätöksiä. Me voisimme itse nykyistä pidemmälle päättää missä olemme mukaan ja missä emme.
Irroittautuminen EU:sta ei tarkoita kuin irroittautumista EU:sta. Jäljelle jää kaikki muut yhteistyön muodot ja organisaatiot, mukaan lukien tavat joilla solmisimme suhteet EU:iin.
Opiskelija:
"Ei näillä SKP:n eserillä tunnu olevan mitään halua tai kykyä osallistua keskusteluun EU:n ongelmista, vaan vastaus kaikkeen on tämä "irti EU:sta"-mantra. "
Ei se ole kommunistien syy jos EU on osa ongelmaa eikä osa ratkaisua.
....
Suurin osa kansasta kuitenkin arvostaa EU:n tuomaa vakautta, vapaata liikkuvuutta sekä yhtenäisen EU:n suurvalloille luomaa vastinetta. "
EU:n tuomaa vakautta? Missä se on?
Vapaata liikkuvuutta? Ihmisten liikkuminen ei ole yhtään sen vapaampaa kuin ennen EU:ta, vain halpatyövoimabisnes on vapaampaa.
Kaksinkertainen piikkilanka kaikkien rajojen yli tässä paratiisissa onkin jo valmiina.
EU:n suurvalloille luomaa vastinetta?
Missähän sitä vastinetta on näkynyt? Balkanilla? Afganistanissa? Irakissa? Ydinsulkusopimuksen toimeenpanon aloittamisessa?
"Kovasti tuntuu menevän sekaisin EU:n ulkopuolella olo ja eristäytyminen. Nehän ovat kaksi eri asiaa."
Eivät ne niin eri asioita ole.
"Toisaalta EU pyrkii eristäytymään ja sulkemaan rajojaan. Kannattaako meidän sulkeutua sillä tavalla muulta maailmalta?"
Yhtenäinen EU on ainoa tapa, jolla voidaan tuoda myös Euroopan näkökulma mukaan suurvaltapolitiikkaan.
"Irroittautuminen EU:sta ei tarkoita kuin irroittautumista EU:sta."
Irrottautuminen EU:sta tarkoittaa mm. irrottautumista EU:n sisämarkkinoista sekä kaikista EU:n sisäisistä rakenteista, joihin suomi kuuluu (esim. päästökauppa, rakennerahastot jne.).
"Ei se ole kommunistien syy jos EU on osa ongelmaa eikä osa ratkaisua."
Meinasit kai kirjoittaa, että "ei se olisi..." EU on nimenomaan osa ratkaisua.
"EU:n tuomaa vakautta? Missä se on?"
Oletko esim seurannut korkotason muutoksia viime aikoina ja verrannut niitä EMU-jäsenyyttä edeltäneeseen tilanteeseen. Laajemmin ottaen EU:n vakaus on tietysti tärkeimmillään sitä, että kyse on rauhanprojektista.
"Vapaata liikkuvuutta? Ihmisten liikkuminen ei ole yhtään sen vapaampaa kuin ennen EU:ta"
Varsin vapaata on nykyisin liikkuminen EU:n alueelle. Osin toki kyse on Schengen-sopimuksesta, johon kuuluu myös EU:n ulkopuolisia maita.
"EU:n suurvalloille luomaa vastinetta?
Missähän sitä vastinetta on näkynyt?"
Sitä vastinetta näkyy joka kerta, kun muiden suurvaltojen kanssa neuvotellaan EU:n nimissä.
Onpas fiksu vertaus. Ajattelitko sitten, että hajotetaan ennemmin USA, Kiina, Intia, Brasilia ja Venäjän federaatio? Entä jos ne eivät suostukaan siihen, että niiltä vain pyytää kiltisti.
Matti Aalto, opiskelija vastatkoon puolestaan, mutta en malta olla puuttumatta kirjoitelmaasi.
Vakaus näkyy esim lainojen koroissa. Milloin asunto- ja muidenkin lainojen korot ovat olleet vai muutama prosentti? Muistan omaa asuntolainaani kun korko oli 14%, vähän halpaa vai mitä?
Vapaa liikkuvuus, kun liikut Euroopassa niin ainoa mistä tiedät mikä maa on kyltti rajalla "EU tervetuloa meidän maahan". Olen muuten kiertänyt lähes kaikki EU-maat matkailuautolla tai veneellä, joten kokemusta on. Tiedäthän, että näissä diktatoorisesti johdetuissa maissa on ensimmäinen asia ollut, että rajat kiinni ettei haitallisia ajatuksia pääse turmelemaan kansalaisia.
Meillä pienellä Suomella ei ole suurta ääntä, mutta yhdessä muiden Euroopan maiden kanssa watteja on paljon enemmän.
Myyryläiselle selvennykseksi. On eri asia olla EU:n ulkopuolella (Norja,Sveitsi)kuin irrottautua eurosta
(Ruotsi,Tanska, Iso.Britannia).Eu:n ulkopuolella olo merkitsee vienti/tuontitulleja (vaikeuttaa kotimaisten yritysten vientiä). Valitettavasti meillä ei ole Norjan luonnonvaroja eikä Sveitsin hämäriä pankkeja ja alhaista verotusta,joilla tahkota hyvinvointia.Nopein tapa päästä eroon ja etabloida vähänkään menestyvät yritykset Eurooppaan on rakentaa tullimuuri meidän ja Eu:n välille.
Pelkkä bilateraalikauppa Venäjän kanssa ei meitä pelasta.
"Onneksi suurin osa vasemmistostakin vielä uskoo kansainvälisyyteen ja EU:hun Hannun edustaman kansallissosialismin sijaan."
Ihan samalla tavalla kuin vuonna 1914 osa vasemmistosta uskoi proletaariseen internationalismiin ja osa uskoi porvarilliseen internationalismiin, samalla tavalla se on nytkin.
On jotenkin surkuhupaisaa yrittää taivutella proletaarisen internationalismin voimia "parantamaan" järjettömän suurien tulonsiirtorahastojen toimintaa silloin kun niiden toiminnasta ei anneta tietoa sen kummemmin euro- kuin kansallisillekaan parlamentaarikoille.
Kaksi vuotiaan Iidan mukaan meidän pitäisi luottaa häneen siinä mihin junaan menemme. Sillä matkalla kuitenkin tietäisimme mihin olemme sitten menossa, vaunun kyljessä olevaan kylttiin ja konnariin voi kyllä luottaa.
Tulonsiirtorahastojen osalta asia on toisin. Meillä ei ole mitään mahdollisuutta tietää mihin varat menevät, kaikki mikä ei ole kapitalismin luonnollisen salauksen piirissä salataan erikseen.
Minun luottamukseni kaksi vuotiaan Iidan tietoja kohtaan ei ole suuren suuri, mutta on se kuitenkin paljon vahvempi kuin Six Packkiä kohtaan.
Olemme EU- liittoutumisen myötä hypänneet
klobaalikapitalismin syliin ymmärtämättä
mitä se on. Muustahan ei voi olla kysymys.
On suorastaan säälittävää, ettei vielä
tässäkään vaiheessa pyritäkkään näkemään,
onko EU:n liittovaltiossa kysymys
klobaalikapitalismin lainmukaisuudesta vai
EU:n kansojen demokraattisesta liitosta.
Euroopan kansojen liikehtiminen klobaali kapitalismia ja sen kehitystä vastaan lupaa hyvää historiallisen muutoksen
puolesta ja meidänkin on kyettävä näkemään
se tosiasia, ettei kapitalismia pääse
karkuun, vaan siitä on päästävä.
En ymmärrä tätä käsitystä, että vain EU:ssa mukana roikkuen Suomi voisi olla eurooppalainen ja kansainvälinen. Tai että EU:n vaihtoehto olisi rajat kiinni.
Mitenkäs sitten esimerkiksi Norja ja Sveitsi? Ovatko ne sitten jotain pohjoiskoreoita, kun eivät kuulu EU:hun?
Unionin rahaliitto tulee joka tapauksessa hajoamaan, tästä ovat jo johtavat taloustieteilijätkin kohtuu varmoja, kyse on vain siitä että milloin. Sen jälkeen on mietittävä, miltä pohjalta Eurooppaa aletaan rakentaa. Ja eikö muka Venäjä ole osa Eurooppaa?
SKP:n kansainvälisyyttä edustaa esimerkiksi jäsenyys Euroopan vasemmistossa ja kansainvälisten kommunististen ja työväenpuolueiden järjestössä.
SKP on itse asiassa kansainvälisempi kuin esimerkiksi vasemmistoliitto. Kommunistinen liike on aina ollut kansainvälinen, eristäytyminen tai kansallisvaltioajattelu ei kuulu kommunismiin.
"Unionin rahaliitto tulee joka tapauksessa hajoamaan, tästä ovat jo johtavat taloustieteilijätkin kohtuu varmoja, kyse on vain siitä että milloin. Sen jälkeen on mietittävä, miltä pohjalta Eurooppaa aletaan rakentaa. Ja eikö muka Venäjä ole osa Eurooppaa?"
Rahaliitto tuskin on heti hajoamassa. Monet taloustieteilijät tarkoittavat hajoamisella sitä, että osa maista jättää euron. Silti varsinkin Pohjois-Euroopan maat todennäköisesti pysyvät yhteisvaluutassa. Venäjä on Eurooppaa ja toivottavasti joskus osa EU:ta.
"Kommunistinen liike on aina ollut kansainvälinen, eristäytyminen tai kansallisvaltioajattelu ei kuulu kommunismiin."
Ainakin yksittäiset SKP:n edustajat ovat eri mieltä. En tiedä sitten puolueen virallisesta linjasta, jonka tosin luulisi koskevan myös noita yksittäisiä edustajia.
Akateeminen duunari, jos meillä olisi yhtäpaljon öljyä ja rahaa kuin Norjalla ei meidänkään tarvitsisi olla EUssa. Jos meillä olisi kaikkien maailman diktaattorien rahat kuten Sveitsillä ei silloinkaan tarvittsisi olla EUssa, mutta kuten jo laulussa lauletaan "on Suomi köyhä ja köyhäks myös jää" on syy miksi meidän on oltava mukana EUssa.
Mitä joku komukoiden kansainvälinen yhteistyö tuo tullessaan, ei muuta kuin muutama "kerjäläinen" kokoontuu haaveilemaan vallankumouksesta!
Miten kommunistivaltioiden ympärillä on ollut paksuimmat piikkilankaesteet, etteivät vain kapitalistit pääse paratiisiin. Niinkö, siinä kansainvälisyyttä kerrakseen.
Veijalainen tarkentaa aikaisempaa kirjoittamaani ihan oikein. On eri asioita erota "vain" Euro-alueesta ja eri asia erota kokonaan EU:sta.
Mitä taas tulee tullimuureihin niin niitä alennetaan myös muilla keinoilla ja vapaakauppajärjestelyillä kuin EU:lla, esimerkiksi GATT:n WTO:n puitteissa sekä kahden ja monenvälisin sopimuksin. Meillä oli jo ennen EU:iin liittymistä ETA-järjestely joka antoi tullivapauden. Mikään ei estä muita samankaltaisia järjestelyjä eron jälkeenkään.
Ja toisaalta meillä on nytkin tullimuuri EU:n rajalla emmekä edes itse saa tullimaksuja joita meidän itärajallamme kerätään.
Bilateraalikauppa meni jo kauan ennen EU-jäsenyyttä kun suomalaiset vuorineuvokset siitä luopumiseen vihdoin suostuivat. Toinen osapuoli pyrki valuuttapohjaisen kauppaan jo 70-luvulta asti mutta suomalaisille kapitalisteille bilateraalikauppa oli mukava rahastusautomaatti.
PSillanpää mainostaa alhaisia korkoja seurauksena EU:sta. Taitaapa vain korot olla seurausta EU:ta laajemmista kuvuioista sillä korot ovat alhaalla monissa maissa EU:n ulkopuolellakin.
Oikeasti EU ei ole juurikaan tuonut mitään sellaisia etuja jotka eivät haluttaessa olisi ollut saatavissa myös ilman EU:a (p.l. valuutanvaihtokulut Euro-maiden kesken, hyödyttää lähinnä turisteja). Kyse on ollut vain halusta järjestää asioita. Lisäksi monet luvatut hyödyt odottavat vielä tuloaan.
"SKP on itse asiassa kansainvälisempi kuin esimerkiksi vasemmistoliitto."
Tässäkin olisi hyvä huomata että kansainvälisyys ja kansainvälisyys eivät ole sama asia, eikä kansainvälisyys sellaisenaan ole mitenkään tavoiteltava tai vastustettava asia.
Vasemmisto liitto on osa "halukkaiden koalition" nimellä tunnettua imperialistista ja rasistista kansainvälistä oikeistoliittoutumaa. Pientä ja isompaakin napinaa siitä on, mutta siinä liittoutumassa se kumminkin on. Se on yhdenlaista kansainvälisyyttä.
SKP:n kansainvälisyydessä on toki kehittämisen varaa ja joitakin mustia aukkojakin siinä tuntuu olevan, mutta se on kuitenkin kiistatta osa "halukkaiden koalition" vastaista kansainvälistä solidaarisuusliikettä.
Niinpä useimmissa yhteyksissä puhe kansainvälisyydestä ilman luokkanäkökohtaa jää tyhjäksi.
Tietenkin voidaan keskustella vaikkapa italialaisista juustoista tai etelä-afriikkalaisista viineistä ja vertailla sitten kumpi keskustelijoista on kansainvälisempi.
Myyryläinen, et huomannut "mainostamaani" vapaata liikkumista EU-maasta toiseen. Olen käynyt myös Venäjällä ja kyllä se on vaivallista päästä sinne nimenomaan Venäjän tullissa. Kerran en myöskään neinannut päästä Narvan tullissa pois maasta, kun oli lyöty väärä leima johonkin paperiin Värtsilässä! Ilmeisesti raha olisi auttanut asiaa, mutta en suostunut, sillä kerran miliisi "ryösti minulta Pietarissa 3000ruplaa tekaitulla liikennerikkeellä, josta olisi kotisivujen mukaan voinut maksaa vain 300-500ruplaa ja senkin pankkiin!
"PSillanpää mainostaa alhaisia korkoja seurauksena EU:sta. Taitaapa vain korot olla seurausta EU:ta laajemmista kuvuioista sillä korot ovat alhaalla monissa maissa EU:n ulkopuolellakin. "
Kyllä se vain on euron tuoma valuutan vakaus, joka pitää korot alhaalla ja edistää investointeja Suomessa. Ajatus siitä, että maa pistääkin valuuttansa kellumaan on aina riski lainaajalle ja investoijalle. Tuon epävakaan valuutan tuoman riskin lisäksi korkotasoon laskettaisiin markan mukana muutenkin tuleva suurempi inflaatio, joka luultavasti olisi roskavaluutalla ihan eri luokkaa kuin eurolla, koska nykyisin pankki siirtää koroissa inflaatioriskin lainanottajalle toisin kuin 70-luvun Kekkoslovakiassa, jossa korkosääntelyn ansiosta inflaatio söi asuntolainojen korot.
Matti Aalto ei vain näytä tajuavan maailman menon muutosta (globalisoitumista kuten fiinimmät ihmiset pruukaavat sanoa) vaikka itsekin asuu ratavartian entisessä tuvassa. Missäs se ratavartia on? Saneerattu ilmeisesti.
Se ei ole enää näillä palkka- ja materiaalikustannuksilla tehdä kaikkia paperilaatuja Suomessa ja rahdata ne toiselle poulelle palloa, missä ostajat on. Paljon edullisempaa on levyseppähitsarinkin osallistua paperikoneiden valmistukseen Suomessa ja myydä niitä kilpailukykyiseen hintaan maailmalle.
Kyllä me tietysti voisimme sulkea rajat ja jäädä Pohjois-Korean tapaan kehittelemään atomipommia tai ohjuksia, mutta olethan varmaan kuullut juttuja siellä vallitsevasta jatkuvasta nälänhädästä. En edes mainitse kansalaisten oikeuksien puutteita. Mallimaa? Kyllä sen on Kiina ja myös Vietnam tajunnut, että yhteistyö kapitalistin kanssa nostaa kansan elintasoa. Nyt vain esim. Kiinassa kansa alkaa myös vaatia kansalaisoikeuksiaan ja siinä on Puolueen seuraava päänsärky.
Itse asiassa vapaa liikkuvuus toteutettiin pohjoismaiden kesken jo kauan ennen Schengenin sopimusta ja EU:n ulkoraja vasta vapaan liikkuvuuden este onkin. Vapaa liikkuminenkaan ei koske koko EU:ta eikä koko ajan. Viisumivapauksistakin on sovittu kahdenvälisin sopimuksin iät ja ajat. Peruste ei siis ole EU.
Euro ei ole ollut kovinkaan vakaa valuutta. Toisaalta korot on alhaalla myös muualla kuin EU-alueella. Joten siis pienen Suomen kansantalouden oleminen EU:n sisällä tai ulkopuolella ei juurikaan vaikuta valuuttojen vakauteen tai heilahteluihin. Kyse on kyvystä ja halusta reagoida maailmantalouden heilahteluihin paikallisilla päätöksillä. Nyt EU rajoittaa meiltä sitä ja olemmekin m.m. mukana Euron kriisissä.
Nämä heilahtelut eivät mitenkään näytä olevan sidoksissa Suomen liittymiseen EU:iin vaan ihan muuhun kehitykseen. Ja toisaalta unohdetaan mikä olisi ollut mahdollista ihan suomalaisin sisäisin päätöksin jo ennen EU-aikaamme.
Sopii hyvin kirjoittamani jatkoksi mitä tiistaina TV1 uutiset klo17.00 kertoi Afganistanista; Talibanit hyökkäsivät ammuttujen afgaanien muistotilaisuuteen surmaten vartijan ja uhoten kostoa! En nyt vain ymmärrä kehen tämäkin kosto kohdistuu? Tämmöistäkö "rauhaa" se Mattikin haluaa niille nurkille.
"Sopii hyvin kirjoittamani jatkoksi mitä tiistaina TV1 uutiset klo17.00 kertoi Afganistanista..."
Olisi hyvä jos kääntyisit asiassa YLE:n puoleen. Voit myös kääntyä asiassa mm. pääministeri Jyrki Kataisen, ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja presidentti Sauli Niinistön puoleen.
Onpas. Aika vähän euro on viimeisen kymmenen vuoden aikana heilunut verrattuna siihen miten markka kellui.
"Joten siis pienen Suomen kansantalouden oleminen EU:n sisällä tai ulkopuolella ei juurikaan vaikuta valuuttojen vakauteen tai heilahteluihin."
Suomessa käytettävän valuutan vakauteen vaikuttaa aika paljon se, että onko käytössä euron kaltainen vakaa ja uskottava valuutta vai vanhan markan kaltainen akuankkaraha.
Matti Aalto, en kyllä ymmärrä miten YLEn olisi pitänyt ko. tapauksesta uutisoida, että se olisi myös sinua tyydyttänyt?
Voitko kirjoittaa vaikka esimerkin miten pitäisi ko.tapauksesta uutisoida?
Suomen markan vakaus tai heilahtelu johtui Suomessa harjoitetuista politiikoista jossa aiemmin oli päälimmäisenä puunjalostusteollisuuden (kotimaisten)omistajien etu. Ihan samalla tavalla kuin Euron vakaus tai heilahtelu johtuu EU:ssa harjoitetuista politiikoista. Ulkopuolinen maailma tietenkin vaikuttaa ja se on otettava huomioon mutta se ei ole määräävä tekijä. Pohjimmiltaan kyse on siis siitä kenen etuja ajavaa politiikkaa kullakin valuutta-alueella ja kansantaloudessa harjoitetaan.
"Matti Aalto, en kyllä ymmärrä miten YLEn olisi pitänyt ko. tapauksesta uutisoida, että se olisi myös sinua tyydyttänyt?
Voitko kirjoittaa vaikka esimerkin miten pitäisi ko.tapauksesta uutisoida?"
Emmehän me edes tiedä mistä "tapauksesta" on kysymys.
YLE on vain eräs sodankäyntiin kuuluva organisaatio samalla tavalla kuin esim. asevarikko, jonka toiminta lähtee sodankäynnin tarpeista.
Ei sotapropagandalla ole välttämättä mitään kosketuskohtaa todellisuuteen. Sen tehtävänä on vain ohjata ihmisten ajattelua - kuin viedä pässiä narussa.
"Suomen markan vakaus tai heilahtelu johtui Suomessa harjoitetuista politiikoista jossa aiemmin oli päälimmäisenä puunjalostusteollisuuden (kotimaisten)omistajien etu."
70-luvun inflatiokierre olisi ratkaistu tuotekehityksellä, joka olisi voinut nostaa paperintuotannon kannattavuutta ja samalla mahdollistaa paremmat palkat. Toteutettu politiikka olikin sitten sitä, että palkankorotukset aina nollattiin inflaatiolla, joka johti taas uusiin palkkavaatimuksiin. Ongelma oli siis siinä, että AY-liikkeen ja työnantajien kädenväännössä unohtui se oleellinen eli kehitys.
"Ihan samalla tavalla kuin Euron vakaus tai heilahtelu johtuu EU:ssa harjoitetuista politiikoista."
EKP:n päätavoite eli inflaation hillitseminen on toki syynä vakaaseen euroon.
"Ulkopuolinen maailma tietenkin vaikuttaa ja se on otettava huomioon mutta se ei ole määräävä tekijä."
Vahvan markan politiikka ajautui umpikujaan, koska pienen maan valuutta ei ollut niin uskottava kuin ideologisesti haluttiin ajatella. Toki siinä samalla vientiteollisuus ajoi samaan miinaan kuin 70-luvulla ja ennen itsenäistymistä; laadusta ei huolehdittu. Sekundaa saatiin kyllä kaupaksi itään, mutta sen kaupan tyrehtyessä olikin vaikeampi löytää paskalle ostajaa. Oman valuutan osalta maa voi toki päättää devalvoinnista, ja keskuspankki taas voi hillitä inflaatiota jne., mutta nuo päätökset pitää varsinkin vientivetoisessa maassa tehdä ulkopuolisen maailman ehdoilla.
Matti Aalto, elä yritä näytellä tyhmää, ei se onnistu. Tottakai tiedät mitä tarkoitin "ko. tapauksella". No tässä selväkielisenä; jenkkisotilaan ampumien Afgaanien siviilien muistotilaisuus". Laadi siitä nyt tiedote, joka miellyttää sinua.
Opiskelijalle, sinulla on ihan järkeviä kirjoituksia EUsta ja jos vaikka emme ole samaa mieltä Stalinin tavotteista Suomesta ja aaltovoimasta voin jopa "fanittaa" ajatuksiasi. Et sitä varmaan tarvitse, mutta joka tapauksessa.
Opiskelija tunnistaa ihan oikein n.s. vahvan markan politiikan. Siihen kiteytyikin moni ongelma. Euro ei kuitenkaan ollut siihen ratkaisu vaan toisenlainen talouspolitiikka. Yhtä toisenlaista alettiinkin harjoittaa 90-luvun alun kriisissä. Sekään ei ollut oikeaa mutta toisenlaista ja korvasi vahvan markan. Tuo kehityssuunta oli siis vaihdettu jo ennen EU:ta ja Euroa.
Samoin 1970-luvun politiikka ei johtunut siitä olisiko meillä valuuttana Markka vai ei vaan siitä kenen etuja ja miten ajettiin. Kapitalismi menee niin, että jos tuotekehitys ei tuo välittömiä etuja omistajille, sitä ei tehdä vaan sitä joka tuo nythetiomistajalle (n.s. share holder value). Nyt meillä on EU jolloin toisten ja toisenlaiset edut, eivät vain tavallisten taatiaisten edut, määräävät noudatettavan politiikan.
Suomella on kohtalaisen vientivetoinen talous, ei kuitenkaan äärimmäisen, ja poliittisten päätösten seurauksena. Meidän kotimarkkinoitamme on keinotekoisesti pidetty kapeina ja kalliina.
Ulkomaailman huomioimisessa pitäisi ottaa huomioon, että EU ei ole koko maailma eikä etenkään tällä hetkellä eikä tulevaisuudessa se kaikkein kehittyvin osa maailmaa.
Ja ulkopuolisen maailman huomioonottamisessa olisi tärkeä päästä vaikuttamaan tehtäviin päätöksiin. Nyt meillä päätöksentekovapautta on ehdoin tahdoin annettu pois eli rajoitettu mahdollisuuksia ottaa ulkopuolista maailmaa huomioon.
Kuten tuolla aiemmin sanoin "olemme
kansana hypänneet klobaalikapitalismin
syliin" ja siitä nyt nautimme, kuka milläkin tavalla.
Niin raadolliselta kun väitteeni tuntuu.
Haluan kuitenkin nostaa väitteeni rinnalle
työväenliikkeen kivijalasta nousseen tunnuksen "kaikkien maiden proletariaatit liittykää yhteen.
Ts. meidän tehtävämme on antaa sisältö
tässäkin tilanteessa proletaariselle
internationalismille eikä alistua klobaali
kapitalismille.
"Ts. meidän tehtävämme on antaa sisältö tässäkin tilanteessa proletaariselle
internationalismille eikä alistua klobaali kapitalismille."
Pekka on tässä ajan hermolla, proletaariseen internationalismiin pohjautuvaa ajattelua on syytä vahvistaa monella sektorilla.
Kysymys talouskriisistä on asia jota on katseltava luokkakantaisella tavalla koko maailman mitassa. Kysymys ei todellakaan ole mistään henkimaailman ilmiöistä.
Toinen asia jossa paljolti liikutaan harmaalla pettävällä perustalla on sodat ja rasismi joita käsitellään ikäänkuin itsenäisinä ilmiöinä, vaikka rasismi ja sodat ovat asioita joita hallitseva globaalipääoma pitää yllä aivan tahallisesti, aivan tarkoituksellisesti.
"Kapitalismi menee niin, että jos tuotekehitys ei tuo välittömiä etuja omistajille, sitä ei tehdä vaan sitä joka tuo nythetiomistajalle (n.s. share holder value)."
Tämä on toki varsinkin kvartaalikapitalismissa varsin yleinen piirre, mutta pidemmällä tähtäimellä menestyksellinen toiminta edellyttää myös pidemmän tahtäimen suunnitelmia ja tuotekehitystä. Kyllä sekin isossa osassa yrityksiä edelleen ymmärretään.
"Suomella on kohtalaisen vientivetoinen talous, ei kuitenkaan äärimmäisen, ja poliittisten päätösten seurauksena. Meidän kotimarkkinoitamme on keinotekoisesti pidetty kapeina ja kalliina."
Viiden miljoonan asukkaan maan kotimarkkinat ovat väkisinkin suhteellisen pienet. Suuremmat suunnitelmat vaativat vientiä.
"Ulkomaailman huomioimisessa pitäisi ottaa huomioon, että EU ei ole koko maailma eikä etenkään tällä hetkellä eikä tulevaisuudessa se kaikkein kehittyvin osa maailmaa."
EU on se Suomelle tärkein viitekehys, jossa Suomi on yhteisen kulttuuriperinnön omaavien maiden parissa toteuttamassa eurooppalaista politiikkaa. "Romanus sum".
"Ja ulkopuolisen maailman huomioonottamisessa olisi tärkeä päästä vaikuttamaan tehtäviin päätöksiin. Nyt meillä päätöksentekovapautta on ehdoin tahdoin annettu pois eli rajoitettu mahdollisuuksia ottaa ulkopuolista maailmaa huomioon."
Ei vaan nyt on menty niihin pöytiin, joissa niitä myös Suomen ulkopuolista maailmaa koskevia päätöksiä tehdään.
Myyryläinen:
"Ja ulkopuolisen maailman huomioonottamisessa olisi tärkeä päästä vaikuttamaan tehtäviin päätöksiin. Nyt meillä päätöksentekovapautta on ehdoin tahdoin annettu pois eli rajoitettu mahdollisuuksia ottaa ulkopuolista maailmaa huomioon."
Kaikkein eniten kysymys on siitä kuinka kiinteästi globaalipääoma onnistuu hallitsemaan Suomen puoluelaitosta ja tiedonvälitystä sisältäpäin.
Nykyisellään poliittisella järjestelmällä ei ole edes halua vaikuttaa täältä ulkopuolisen maailman päätöksen tekoon, he vain käyvät Brysselissä käskynjaolla ja sitten kertovat medialle mitä ovat taas lapinhangilla hiihdellessään ihan itse keksineet. Kun Suomella ei enään ole omaa ulkopolitiikkaa niin Brysseliä pidemmälle ei tarvitse käskynjaolle mennä.
Opiskelijakin toistaa mantraa pöydistä joissa päätökset tehdään.
Itse asiassa pöydän ääreen pääseminen ei vielä riitä vaan siellä on oltava vaikutusvaltaa tehtäviin päätöksiin. Nyt sinne on pyritty yrittämällä olla mahdollisimman samaa mieltä (n.s. mallioppilaspolitiikka). Sillä ei kuitenkaan vaikuteta eikä ajeta omia asioita. Itse asiassa pöytien ulkopuoleltakin voidaan vaikuttaa jos niin halutaan.
Toisaalta suomalaisilla kapitalisteilla on enemmän yhteisiä etuja eurooppalaisten ja maailmanlaajuisten kapitalistien kanssa kuin tavallisten suomalaisten kanssa. He, siis suomalaiset kapitalistit, katsovat, että ajamalla eurooppalaisten kapitalistien asiaa, heillekin tulee heidän osansa kuten hyvä isäntä heittää koiralleen jonkun mehevän luun tai lihapalan. Se kuitenkin edellyttää, että koira on tottelevainen hakien metsästysretkellä nöyrästi saaliin ja haukkuen ulkopuoliset.
Mitä taas kvartaalikapitalismiin tulee niin sehän meillä on tällä hetkellä voimassa. Ei sen nimeäminen poista sitä. Sitä paitsi kapitalismimme on pitkälti finanssikapitalismin vaiheessa jossa sijoittajien lyhytaikaiset voitot sijoituksille on etusijalla. Viimeisin osoitus tästä saatiin eilen kun Tieto julkisti irtisanomisstrategiansa.
"Opiskelijakin toistaa mantraa pöydistä joissa päätökset tehdään.
Itse asiassa pöydän ääreen pääseminen ei vielä riitä vaan siellä on oltava vaikutusvaltaa tehtäviin päätöksiin."
Kyllähän sitä vaikutusvaltaa onkin.
"Nyt sinne on pyritty yrittämällä olla mahdollisimman samaa mieltä (n.s. mallioppilaspolitiikka)."
Vanhasen hallitukset ja varsinkin itse Vanhanen hoitivat EU-politiikkaa surkeasti, mutta Lipposen aikana Suomi liittoutui Saksan kanssa ja pääsi sitä kautta tekemään toivomaansa EU-politiikkaa. Kyse on ihan samasta kuin Suomen sisäisessäkin politiikassa, omaa etua ajetaan sopivilla poliittisilla liittoumilla.
"Toisaalta suomalaisilla kapitalisteilla..."
Tämä alkaa jo kuulostaa mantralta.
"Mitä taas kvartaalikapitalismiin tulee niin sehän meillä on tällä hetkellä voimassa."
Se mitä kirjoitin aiemmin pitää paikkansa. Esim. Nokian kompastuskivi oli jälkeenjääminen kehityksestä, koska siellä jumitettiin sutena syntyneessä Symbianissa ja mm. Vanjoki ei uskonut, että puhelimen kosketusnäyttö olisi koskaan muuta kuin lelu, jolla ei pidemmän päälle menestytä.
"Viimeisin osoitus tästä saatiin eilen kun Tieto julkisti irtisanomisstrategiansa."
Tieto ei ole pätevä esimerkki mistään muusta kuin kaikinpuolisesta katastrofista, huonosta yritysjohtamisesta ja julkisen sektorin kilpailutuksiin liittyvästä korruptiosta. Se firma on jotenkin ryssinyt kaikki sille annetut työt, mutta edelleen valtionyhtiöt ja virastot laittavat tilauksen Tiedolle, kun tarvitaan uutta järjestelmää.
Mitähän se itse haluttu EU_politiikka ja sen tulokset Saksan peesissä oli? Kumpaa se mahtoi olla, sopeutumista vai vaikuttamista. Itse veikkaan ensinmainittua.
Kapitalistien yhteinen etu suhteessa työntekijöihinkö mantra? Nyt kaipaisin hieman enemmän perusteluja sillä minusta työsuhteiden etujen puristaminen ja yhteiskuntien välisen n.s. verokilpailun ylläpitäminen eli kilpailukykypolitiikka on raakaa realismia.
Käytin Tietoa vain tuoreena esimerkkinä lyhytjänteisten säästötoimenpiteiden vaikutuksesta n.s. omistajahyötyyn eli Tiedon pörssikurssin kehitystä strategiajulkistuksen jälkeen (nousua >5% muuten laskevassa pörssissä). Tieto sinällään on ollut kannattava yritys eikä tappiota ole juuri tullut. Tuotannollisessa ja taloudellisessa mielessä kyse sen sijaan on ollut siitä mikä on riittävää omistajille.
"Mitähän se itse haluttu EU_politiikka ja sen tulokset Saksan peesissä oli? Kumpaa se mahtoi olla, sopeutumista vai vaikuttamista. Itse veikkaan ensinmainittua."
Sekä että tottakai. Politiikka on kompromisseja.
"Kapitalistien yhteinen etu suhteessa työntekijöihinkö mantra? Nyt kaipaisin hieman enemmän perusteluja..."
Kyllä se alkaa mantralta kuulostamaan, jos yrittää kaiken selittää pelkästään kasvottomien kapitalistien vehkeilyllä.
"Käytin Tietoa vain tuoreena esimerkkinä lyhytjänteisten säästötoimenpiteiden vaikutuksesta n.s. omistajahyötyyn..."
Kyllähän tuota tapahtuu, mutta Tieto kaikessa surkeudessaan ei ole esimerkkinä ihan onnistuneimmasta päästä. Eikä tuo edelleenkään todista tätä väitettäsi: "Kapitalismi menee niin, että jos tuotekehitys ei tuo välittömiä etuja omistajille, sitä ei tehdä". Tuotekehitys on pidemmällä tähtäimelle jokaisen yhtiön elinehto ja kyllä se ymmärretään. Spekulantit ovat sitten erikseen.
Opiskelija kirjoitti: "Kyllä se alkaa mantralta kuulostamaan, jos yrittää kaiken selittää pelkästään kasvottomien kapitalistien vehkeilyllä."
On mahdotonta mahduttaa kaikkea tässä ajassa ja tilassa joka kommenttiin.
On kuitenkin huomattava, että yhteiskunnassa ja taloudessa merkittävimmin vaikuttavat ne joilla on resursseja enemmän. Tässä suhteessa kapitalismissa kapitaalien omistajat ovat avainasemassa, edelleenkin.
Kasvottomia he eivät kuitenkaan ole vaan heidät on yksin kappalein tunnistettavissa, samoin kuin heidän tärkeimmät edusmiehensä ja -naisensa.
Tieto on kaikista vaikeuksistaan ja töppäyksistään huolimatta kuitenkin ollut pääsääntöisesti voittoa tuottava yritys. Samoin nuo muutamat julkisuudessa olleet toimitukset ovat kuitenkin pieni osa koko Tiedon busineksesta. Sen päämarkkinat ovat finanssi-, pankki- ja teollisuus- sekä telecom-aloilla eikä julkisella sektorilla vaikka sielläkin on tärkeitä asiakkuuksia. Samanlaiset laatu- ja yhteentoimivuusongelmat vaivaavat kaikkia alan toimijoita.
Tuotekehityksen merkityksestä olen samaa miltä. Iso osa tärkeistä talouselämän vaikuttajissa ei kuitenkaan ole samaa mieltä kuin juhlapuheissa sillä käytännön toimet viittaavat enemmän lyhyen tähtäyksen etujen noukkimiseen finanssikapitalismin keinoin. Siinä suhteessa kehitys näyttää vain pahenevan.
"Toinen vaihtoehto olisi EU:n luonteen radikaali muuttaminen osallistumalla aktiivisesti EU:n päätöksentekoon. Koska EU:ssa ollaan jo, eikä siitä irti helpolla päästä, tätä pitäisi yrittää tosissaan entistä voimallisemmin."
Heh, demarit aikoinaan yritti jotain tuonsuuntaista EU:n suhteen, silloin EU:n 17:sta maasta 13 oli demarijohtoisia, demarit hävisivät 100-0, tuloksena oli vain, että uusliberaalismi sisällytettiin EU:n perustuslakiin/perussopimukseen, sitä ei sieltä muutella mihinkään. Toinen tulos oli, että demareista tuli samaan syssyyn uusliberaaleja brittivasemmiston mallin mukaan.
Jotkut tosiaan toivoivat aikoinaan EU:sta apua gobalisaatioita vastaan, mutta se oli naiivia haihattelua, kävi tasan päinvastoin, itse EU on globalisaation työväline joka levittää uusliberaalia työväestön ja köyhien etujen vastaista globalisaatiota eteenpäin jopa alueidensa ulkopuolelle erilaisilla pakotteilla puuttuen muiden kansallisvaltioiden sisäisiin asioihin ja romuttaen niiden sosiaalisia toimintoja vaatien niiden kaupallistamista, seurauksena näistä maista pakenee köyhtyviä työttömiä ja työläisiä jopa tänne pohjoiseenkin.
Lopuksi EU on tekemässä tämän saman itselleen, Kreikka on vasta alkua, kilpailukyvyn nimissä työväestön ja työttömienkin olosuhteet romutetaan kehitysmaatasolle.
"Vakaa euro pitää korot alhaalla. Se on ihan salvä.
Miksi sitten paperitehtaat siirtyy Brasiliaan ja Kiinaan, johtuu suomalaisesta kustannustasosta ja kuljetuskustannuksista loippuasiakkaalle."
Otetaan esimerkki siitä mitä kallis euro on tehnyt Suomalaiselle paperiteollisuudelle, asia josta varoteltiin jo vuosia ennen euroon liittymistä, valitettavasti varottelua ei kuunneltu, pätkä Taloussanomien uutisesta.
"Stora Enso siirtää tuotantoa Ruotsiin
– Siirrämme Ruotsiin niin paljon kapasiteettia kuin mahdollista.
Lehden mukaan jokainen prosentti, minkä Ruotsin kruunun arvo putoaa, nostaa yhtiön tulosta 115 miljoonalla kruunulla.
Kuitupuun hinnassakin on Ruotsissa yhtiön kannalta 30 prosentin hintaetu Suomeen verrattuna, kiittelee Karvinen."
Vierailija, etkö huomaa mitä devalvaatio saa aikaan? Samaa kuin housuihin kuseminen talvella, vähän aikaa lämmittää ja sitten on entistä kylmempi. Suomessahan meneteltiin näin markka-aikaan kun menekki ulkomaille alkoi tökkiä niin devalvoitiin ja kansa maksoi taas viennin vedon. Enää ei voida mitata ulos ei puun eikä työn kustannuksia muilta kansalaisilta, sillä kaikki ei ole paperitaiden omistajia eikä työntekijöitä eikä metsänomistajiakaan.
"Heh, demarit aikoinaan yritti jotain tuonsuuntaista EU:n suhteen, silloin EU:n 17:sta maasta 13 oli demarijohtoisia, demarit hävisivät 100-0, tuloksena oli vain, että uusliberaalismi sisällytettiin EU:n perustuslakiin/perussopimukseen, sitä ei sieltä muutella mihinkään. Toinen tulos oli, että demareista tuli samaan syssyyn uusliberaaleja brittivasemmiston mallin mukaan."
Eivät puolueetkaan ole mitään ulkopuolisia toimijoita. Sosialidemokraattiset puolueet, kuten SDP ja VL, ovat tämän ihmisten ajatusmaailmaa hallitsevan järjestelmän puolueita. Ennen sanottiin että semmonen se on kynsi kuin on tassukin.
"Toinen vaihtoehto olisi EU:n luonteen radikaali muuttaminen osallistumalla aktiivisesti EU:n päätöksentekoon."
Tottakai EU:n luonnetta pitää yrittää muuttaa osallistumalla aktiivisesti sen päätöksen tekoon. Se ei vain saa merkitä minkäänlaista harhaa sen suhteen mitä EU on. Itse asiassa taistelu EU:sta vapautumiseksi on oikein hyvää kontribuutiota EU:n päätöksen tekoon ja kehittämiseen.
"Vierailija, etkö huomaa mitä devalvaatio saa aikaan? Samaa kuin housuihin kuseminen talvella"
Totta kai, olen sellaisia kokenutkin.
No nyt täällä, kuten Kreikassakin tehdään sisäistä devalvaatiota (täällä alkuun hieman hitaammin), joka on kaikin puolin ikävä vaihtoehto duunareille, housuun lorotukselle ei tule loppua.
KU:n tuore otsikko kerto Kreikasta sisäisen devalvaation tieltä näin:
"Piinatut kreikkalaiset siirtyvät vaihtotalouteen"
Ja esimerkki siitä miten Kreikkaa kuritetaan? Kreikkalaiset olisivat välttäneet tämän devalvoimalla.
"Kreikassa leikataan rajusti palkkoja, eläkkeitä ja sosiaaliturvaa. Julkiselta sektorilta pannaan kävelemään kaikkiaan 150 000 työntekijää..."
Alkuperäinen kirjoittaja: Jorma Veijalainen
Hannu hyvä,silläkö meidän ongelmat ratkaistaan, että me nostamme kytkintä EU:sta? Olisiko parempi eristäytyä (kuten Pohjois-Korea)ja samalla menettää viimeisetkin mahdollisuudet vaikuttaa Euroopan ja meidän omaan tulevaisuuteemme?Mikä on se hinta , jonka tästä maksaisimme? Se ,että lääkäreitä ei saada syrjäseudulle vapaaehtoisesti pitäisi varmaankin ratkaista pakkoa käyttäen.Muussa tapauksessa täytyy hyväksyä nykykäytäntö ja ostaa palvelut ulkopuoliselta, vaikka sitten kansainväliseltä yritykseltä. Onnea vaan sinne barrikaadeille teille molemmille.
Alkuperäinen kirjoittaja: Opiskelija
Ei näillä SKP:n eserillä tunnu olevan mitään halua tai kykyä osallistua keskusteluun EU:n ongelmista, vaan vastaus kaikkeen on tämä "irti EU:sta"-mantra. Vielä kun saataisiin kaksinkertainen piikkilanka kaikkien rajojen yli, niin paratiisi olisi valmis. Suurin osa kansasta kuitenkin arvostaa EU:n tuomaa vakautta, vapaata liikkuvuutta sekä yhtenäisen EU:n suurvalloille luomaa vastinetta. Siksi Hannu ihan oikein veikkaa, ettei Suomea saada vaaleilla irti EU:sta. Jos vasemmistoa ei kiinnosta vaikuttaa EU:n päätöksentekoon, oikeisto kyllä vie EU:ta haluamaansa suuntaan. Onneksi suurin osa vasemmistostakin vielä uskoo kansainvälisyyteen ja EU:hun Hannun edustaman kansallissosialismin sijaan.
Muista Hannu pukeutua lämpimästi sinne barrikadeille! Varsinkin illat ovat vielä aika kylmiä, eikä kaksi tai kolme vielä välttämättä pysty pitämään toisiaan lämpiminä.
Alkuperäinen kirjoittaja: PSillanpää
Onko Kreikan tyylinen talouspolitiikka parempaa kuin nyt Suomen noudattama. Eihän meillä talouspolitiikkaa nytkään missään Brysselissä päätetä vaan Eduskunnassa. Se on vain hyvä, että on joku "peräänkatsoja", joka valvoo ettei poliitikomme ihan hullaannu Kreikan malliin elämään.
Alkuperäinen kirjoittaja: Lauri P.
Hannu kirjoittaa täyttä asiaa EU:n aiheuttamista ongelmista. Huoli Suomesta ja Euroopan tulevaisuudesta on perusteltua. Muutosta tarvitaan, muuten ei hyvältä näytä.
Hannun esittää keinoksi Suomen irtautumisen EU:sta kansan painostuksen voimalla, jolloin EU:n määräysvallasta päästäisiin kertaheitolla. Käsitin niin, että Hannu kuitenkin mieluummin kannattaisi EU:n hajottamista kokonaan. Silloin Suomi ei jäisi yksin eurooppalaisen yhteistyön ulkopuolelle, vaan kansainvälistä yhteistyötä voitaisiin alkaa rakentamaan aivan uusista lähtökohdista, ja juuri silloin yhteistyö olisikin välttämätöntä. Mikään maa ei pärjää yksin yhteisessä maailmassamme. Kansainvälistä yhteistyötä Hannu ei missään tekstin kohdassa torjukaan, ainoastaan sellaisen, mitä EU:ssa nyt harjoitetaan. Yhteistyön kehittyminen vasemmiston visioiden mukaisesti edellyttäisi tietysti kansallisiin parlamentteihin vasemmistolaista enemmistöä.
Toinen vaihtoehto olisi EU:n luonteen radikaali muuttaminen osallistumalla aktiivisesti EU:n päätöksentekoon. Koska EU:ssa ollaan jo, eikä siitä irti helpolla päästä, tätä pitäisi yrittää tosissaan entistä voimallisemmin. Jotta saataisiin hyviä tuloksia vasemmistolaisesta näkövinkkelistä, vaatisi tämäkin vasemmiston enemmistöä Euroopan kansallisissa parlamenteissa ja EU:n toimielimissä.
Eipä ole helppoja keinoja toteuttaa kummatkaan, sillä niin syvään on juurtunut oikeistolainen maailmankuva eurooppalaisiin ihmisiin, kuten vaalitulokset ympäri Eurooppaa todistavat. Eikä moni sitä omalla kohdallaan edes tiedosta.
Alkuperäinen kirjoittaja: Matti Aalto
Kysymyksessä ei ole velkaantuminen velkaantumisen korkeimmalle mahdolliselle tasolle "normaalissa" markkinataloudessa vaan sen tason ylittämisestä, velkakierteen nostamisesta uudelle keinotekoiselle tasolle, superylivelkaantuminen.
Ennen vanhaan se merkitsi sellaista tilaa jossa luottoa ei ole muualla kuin liikkuvassa poliisissa, uutta velkaa ei enään saa, mitään ei saa velaksi, paikalliset eivät viitsi kirjoittaa turhan päitten uusia sakkolappuja, vain liikkuvat kirjoittivat älyämättömyyttään uutta velkaa katsastamattoman autonromun vuoksi. En tiedä laskettiinko se mukaan bruttokansantuotteeseen.
Modernin, globalisoituvan kapitalismin aikana melkein kaikki on toisin. Maksukyvyttömille kirjoitellaan surutta uusia sakkoja ja maksukyvyttömien valtioiden sulkutileille pumpataan uutta velkaa letkujen kautta, potilaan koomaan joutuminenkaan ei velansyöttöä keskeytä.
Bisnes pyörii loistavasti niin kauan kuin velalle löytyy iloisia takaisin maksajia. Saattaa olla että Kreikan osalta toppi tulee vastaan kevään parlamenttivaaleissa, muissa maissa äänestäjillä vielä maksuintoa löytyy.
Suomessa eduskuntaan valittiin n. 130 kansanedustajaa joka oli luvannut äänestä rahan pumppaamista vastaan mutta vain noin 80 sellaista jotka äänestivät sillä tavalla. Kreikan kehityksen perusteella voisi ennakoida että seuraavissa vaaleissa Suomen parlamenttiin valittavista enemmistö vastustaa velkaannuttamispolitiikkaa.
Ootellaan muutama vuosi ja katellaan?
Vai ryhdytään rakentamaan kansanliikettä pelastamaan maamme reaalitalous, vaikkapa kansalaisaloiteen ympärille?
Kysymykseen voi tulla pelkkä eurokavallusrahastoista irtaantuminen, eurosta irtaantuminen tai koko häkistä irtaantuminen.
Alkuperäinen kirjoittaja: Työeläkeläinen
Hannu se ei ole vielä hiffannut jotta järkevää talouspolitiikkaa noudattaen ei kukaan puutu asioihin. Järkevään talouspolitiikkaan tarvitaan järkevä hallitus joka ei turhaan kasvata velkaamme ja maksaa joutuin vanhoja pois.
Velallinen on aina velkojansa armoilla, siihen ei auta yhteiskuntajärjestys eikä mielenosoitukset. Vain maksamalla pärjää jos on velkaantunut.
EU on vapaiden valtioiden yhteisö jotka hoitavat asioita yhdessä ollen siten kilpailukykyisempia maailman tasolla. Maailman globalisoituminen vaatii suuria yksikköjä jos aikoo pärjätä. Jos EU aikoo olla muutakin kuin vanha rujakasa niin sen on saatava taloutensa kuntoon ja velkaantuminen loppumaan, on elettävä suu säkkiä myöden.
Helposti ei tule mieleen noita oikeita perusteita EU:n purkamiseen joskin eurossa saattaa olla muutama maa jotka eivät sinne kuulu ja ne ovat nyt saaneet homman hieman sekaisin.
Alkuperäinen kirjoittaja: PSillanpää
Tulee tässä mieleeen "Työkansan Sanomien" etusivun slogan "Irti EUsta ja Ei NATOlle" siinä ne ovat tulevan kansainvälisen yhteistyön eväät! Kyllä se vain on niin kuin "Opiskelija" sanoi, "riittävästi piikkilankaa rajoille ja paratiisi on valmis".
Alkuperäinen kirjoittaja: Myyryläinen
Kovasti tuntuu menevän sekaisin EU:n ulkopuolella olo ja eristäytyminen. Nehän ovat kaksi eri asiaa.
Toisaalta EU pyrkii eristäytymään ja sulkemaan rajojaan. Kannattaako meidän sulkeutua sillä tavalla muulta maailmalta?
Toisaalta jos irrottautuisimme EU:sta, emme vielä olisi eristäytyneet sen ulkopuolelle vaan se olisi eri päätös tai itse asiassa päätöksiä. Me voisimme itse nykyistä pidemmälle päättää missä olemme mukaan ja missä emme.
Irroittautuminen EU:sta ei tarkoita kuin irroittautumista EU:sta. Jäljelle jää kaikki muut yhteistyön muodot ja organisaatiot, mukaan lukien tavat joilla solmisimme suhteet EU:iin.
Alkuperäinen kirjoittaja: Matti Aalto
Opiskelija:
"Ei näillä SKP:n eserillä tunnu olevan mitään halua tai kykyä osallistua keskusteluun EU:n ongelmista, vaan vastaus kaikkeen on tämä "irti EU:sta"-mantra. "
Ei se ole kommunistien syy jos EU on osa ongelmaa eikä osa ratkaisua.
....
Suurin osa kansasta kuitenkin arvostaa EU:n tuomaa vakautta, vapaata liikkuvuutta sekä yhtenäisen EU:n suurvalloille luomaa vastinetta. "
EU:n tuomaa vakautta? Missä se on?
Vapaata liikkuvuutta? Ihmisten liikkuminen ei ole yhtään sen vapaampaa kuin ennen EU:ta, vain halpatyövoimabisnes on vapaampaa.
Kaksinkertainen piikkilanka kaikkien rajojen yli tässä paratiisissa onkin jo valmiina.
EU:n suurvalloille luomaa vastinetta?
Missähän sitä vastinetta on näkynyt? Balkanilla? Afganistanissa? Irakissa? Ydinsulkusopimuksen toimeenpanon aloittamisessa?
Siis luodaan suurvalta suurvaltaongelman pienentämiseksi? Piikitetään heroiiinia heroiiniongelman vastapainoksi heroiinin vapaakauppaalueella.
Alkuperäinen kirjoittaja: Opiskelija
"Kovasti tuntuu menevän sekaisin EU:n ulkopuolella olo ja eristäytyminen. Nehän ovat kaksi eri asiaa."
Eivät ne niin eri asioita ole.
"Toisaalta EU pyrkii eristäytymään ja sulkemaan rajojaan. Kannattaako meidän sulkeutua sillä tavalla muulta maailmalta?"
Yhtenäinen EU on ainoa tapa, jolla voidaan tuoda myös Euroopan näkökulma mukaan suurvaltapolitiikkaan.
"Irroittautuminen EU:sta ei tarkoita kuin irroittautumista EU:sta."
Irrottautuminen EU:sta tarkoittaa mm. irrottautumista EU:n sisämarkkinoista sekä kaikista EU:n sisäisistä rakenteista, joihin suomi kuuluu (esim. päästökauppa, rakennerahastot jne.).
Alkuperäinen kirjoittaja: Opiskelija
"Ei se ole kommunistien syy jos EU on osa ongelmaa eikä osa ratkaisua."
Meinasit kai kirjoittaa, että "ei se olisi..." EU on nimenomaan osa ratkaisua.
"EU:n tuomaa vakautta? Missä se on?"
Oletko esim seurannut korkotason muutoksia viime aikoina ja verrannut niitä EMU-jäsenyyttä edeltäneeseen tilanteeseen. Laajemmin ottaen EU:n vakaus on tietysti tärkeimmillään sitä, että kyse on rauhanprojektista.
"Vapaata liikkuvuutta? Ihmisten liikkuminen ei ole yhtään sen vapaampaa kuin ennen EU:ta"
Varsin vapaata on nykyisin liikkuminen EU:n alueelle. Osin toki kyse on Schengen-sopimuksesta, johon kuuluu myös EU:n ulkopuolisia maita.
"EU:n suurvalloille luomaa vastinetta?
Missähän sitä vastinetta on näkynyt?"
Sitä vastinetta näkyy joka kerta, kun muiden suurvaltojen kanssa neuvotellaan EU:n nimissä.
"Siis luodaan suurvalta suurvaltaongelman pienentämiseksi? Piikitetään heroiiinia heroiiniongelman vastapainoksi heroiinin vapaakauppaalueella."
Onpas fiksu vertaus. Ajattelitko sitten, että hajotetaan ennemmin USA, Kiina, Intia, Brasilia ja Venäjän federaatio? Entä jos ne eivät suostukaan siihen, että niiltä vain pyytää kiltisti.
Alkuperäinen kirjoittaja: PSillanpää
Matti Aalto, opiskelija vastatkoon puolestaan, mutta en malta olla puuttumatta kirjoitelmaasi.
Vakaus näkyy esim lainojen koroissa. Milloin asunto- ja muidenkin lainojen korot ovat olleet vai muutama prosentti? Muistan omaa asuntolainaani kun korko oli 14%, vähän halpaa vai mitä?
Vapaa liikkuvuus, kun liikut Euroopassa niin ainoa mistä tiedät mikä maa on kyltti rajalla "EU tervetuloa meidän maahan". Olen muuten kiertänyt lähes kaikki EU-maat matkailuautolla tai veneellä, joten kokemusta on. Tiedäthän, että näissä diktatoorisesti johdetuissa maissa on ensimmäinen asia ollut, että rajat kiinni ettei haitallisia ajatuksia pääse turmelemaan kansalaisia.
Meillä pienellä Suomella ei ole suurta ääntä, mutta yhdessä muiden Euroopan maiden kanssa watteja on paljon enemmän.
Alkuperäinen kirjoittaja: Jorma Veijalainen
Myyryläiselle selvennykseksi. On eri asia olla EU:n ulkopuolella (Norja,Sveitsi)kuin irrottautua eurosta
(Ruotsi,Tanska, Iso.Britannia).Eu:n ulkopuolella olo merkitsee vienti/tuontitulleja (vaikeuttaa kotimaisten yritysten vientiä). Valitettavasti meillä ei ole Norjan luonnonvaroja eikä Sveitsin hämäriä pankkeja ja alhaista verotusta,joilla tahkota hyvinvointia.Nopein tapa päästä eroon ja etabloida vähänkään menestyvät yritykset Eurooppaan on rakentaa tullimuuri meidän ja Eu:n välille.
Pelkkä bilateraalikauppa Venäjän kanssa ei meitä pelasta.
Alkuperäinen kirjoittaja: Matti Aalto
"Onneksi suurin osa vasemmistostakin vielä uskoo kansainvälisyyteen ja EU:hun Hannun edustaman kansallissosialismin sijaan."
Ihan samalla tavalla kuin vuonna 1914 osa vasemmistosta uskoi proletaariseen internationalismiin ja osa uskoi porvarilliseen internationalismiin, samalla tavalla se on nytkin.
On jotenkin surkuhupaisaa yrittää taivutella proletaarisen internationalismin voimia "parantamaan" järjettömän suurien tulonsiirtorahastojen toimintaa silloin kun niiden toiminnasta ei anneta tietoa sen kummemmin euro- kuin kansallisillekaan parlamentaarikoille.
Kaksi vuotiaan Iidan mukaan meidän pitäisi luottaa häneen siinä mihin junaan menemme. Sillä matkalla kuitenkin tietäisimme mihin olemme sitten menossa, vaunun kyljessä olevaan kylttiin ja konnariin voi kyllä luottaa.
Tulonsiirtorahastojen osalta asia on toisin. Meillä ei ole mitään mahdollisuutta tietää mihin varat menevät, kaikki mikä ei ole kapitalismin luonnollisen salauksen piirissä salataan erikseen.
Minun luottamukseni kaksi vuotiaan Iidan tietoja kohtaan ei ole suuren suuri, mutta on se kuitenkin paljon vahvempi kuin Six Packkiä kohtaan.
Alkuperäinen kirjoittaja: Pekka Järvinen
Olemme EU- liittoutumisen myötä hypänneet
klobaalikapitalismin syliin ymmärtämättä
mitä se on. Muustahan ei voi olla kysymys.
On suorastaan säälittävää, ettei vielä
tässäkään vaiheessa pyritäkkään näkemään,
onko EU:n liittovaltiossa kysymys
klobaalikapitalismin lainmukaisuudesta vai
EU:n kansojen demokraattisesta liitosta.
Euroopan kansojen liikehtiminen klobaali kapitalismia ja sen kehitystä vastaan lupaa hyvää historiallisen muutoksen
puolesta ja meidänkin on kyettävä näkemään
se tosiasia, ettei kapitalismia pääse
karkuun, vaan siitä on päästävä.
Alkuperäinen kirjoittaja: Akateeminen duunari
En ymmärrä tätä käsitystä, että vain EU:ssa mukana roikkuen Suomi voisi olla eurooppalainen ja kansainvälinen. Tai että EU:n vaihtoehto olisi rajat kiinni.
Mitenkäs sitten esimerkiksi Norja ja Sveitsi? Ovatko ne sitten jotain pohjoiskoreoita, kun eivät kuulu EU:hun?
Unionin rahaliitto tulee joka tapauksessa hajoamaan, tästä ovat jo johtavat taloustieteilijätkin kohtuu varmoja, kyse on vain siitä että milloin. Sen jälkeen on mietittävä, miltä pohjalta Eurooppaa aletaan rakentaa. Ja eikö muka Venäjä ole osa Eurooppaa?
SKP:n kansainvälisyyttä edustaa esimerkiksi jäsenyys Euroopan vasemmistossa ja kansainvälisten kommunististen ja työväenpuolueiden järjestössä.
SKP on itse asiassa kansainvälisempi kuin esimerkiksi vasemmistoliitto. Kommunistinen liike on aina ollut kansainvälinen, eristäytyminen tai kansallisvaltioajattelu ei kuulu kommunismiin.
Alkuperäinen kirjoittaja: Opiskelija
"Unionin rahaliitto tulee joka tapauksessa hajoamaan, tästä ovat jo johtavat taloustieteilijätkin kohtuu varmoja, kyse on vain siitä että milloin. Sen jälkeen on mietittävä, miltä pohjalta Eurooppaa aletaan rakentaa. Ja eikö muka Venäjä ole osa Eurooppaa?"
Rahaliitto tuskin on heti hajoamassa. Monet taloustieteilijät tarkoittavat hajoamisella sitä, että osa maista jättää euron. Silti varsinkin Pohjois-Euroopan maat todennäköisesti pysyvät yhteisvaluutassa. Venäjä on Eurooppaa ja toivottavasti joskus osa EU:ta.
"Kommunistinen liike on aina ollut kansainvälinen, eristäytyminen tai kansallisvaltioajattelu ei kuulu kommunismiin."
Ainakin yksittäiset SKP:n edustajat ovat eri mieltä. En tiedä sitten puolueen virallisesta linjasta, jonka tosin luulisi koskevan myös noita yksittäisiä edustajia.
Alkuperäinen kirjoittaja: PSillanpää
Akateeminen duunari, jos meillä olisi yhtäpaljon öljyä ja rahaa kuin Norjalla ei meidänkään tarvitsisi olla EUssa. Jos meillä olisi kaikkien maailman diktaattorien rahat kuten Sveitsillä ei silloinkaan tarvittsisi olla EUssa, mutta kuten jo laulussa lauletaan "on Suomi köyhä ja köyhäks myös jää" on syy miksi meidän on oltava mukana EUssa.
Mitä joku komukoiden kansainvälinen yhteistyö tuo tullessaan, ei muuta kuin muutama "kerjäläinen" kokoontuu haaveilemaan vallankumouksesta!
Miten kommunistivaltioiden ympärillä on ollut paksuimmat piikkilankaesteet, etteivät vain kapitalistit pääse paratiisiin. Niinkö, siinä kansainvälisyyttä kerrakseen.
Alkuperäinen kirjoittaja: Myyryläinen
Veijalainen tarkentaa aikaisempaa kirjoittamaani ihan oikein. On eri asioita erota "vain" Euro-alueesta ja eri asia erota kokonaan EU:sta.
Mitä taas tulee tullimuureihin niin niitä alennetaan myös muilla keinoilla ja vapaakauppajärjestelyillä kuin EU:lla, esimerkiksi GATT:n WTO:n puitteissa sekä kahden ja monenvälisin sopimuksin. Meillä oli jo ennen EU:iin liittymistä ETA-järjestely joka antoi tullivapauden. Mikään ei estä muita samankaltaisia järjestelyjä eron jälkeenkään.
Ja toisaalta meillä on nytkin tullimuuri EU:n rajalla emmekä edes itse saa tullimaksuja joita meidän itärajallamme kerätään.
Bilateraalikauppa meni jo kauan ennen EU-jäsenyyttä kun suomalaiset vuorineuvokset siitä luopumiseen vihdoin suostuivat. Toinen osapuoli pyrki valuuttapohjaisen kauppaan jo 70-luvulta asti mutta suomalaisille kapitalisteille bilateraalikauppa oli mukava rahastusautomaatti.
PSillanpää mainostaa alhaisia korkoja seurauksena EU:sta. Taitaapa vain korot olla seurausta EU:ta laajemmista kuvuioista sillä korot ovat alhaalla monissa maissa EU:n ulkopuolellakin.
Oikeasti EU ei ole juurikaan tuonut mitään sellaisia etuja jotka eivät haluttaessa olisi ollut saatavissa myös ilman EU:a (p.l. valuutanvaihtokulut Euro-maiden kesken, hyödyttää lähinnä turisteja). Kyse on ollut vain halusta järjestää asioita. Lisäksi monet luvatut hyödyt odottavat vielä tuloaan.
Alkuperäinen kirjoittaja: Matti Aalto
"SKP on itse asiassa kansainvälisempi kuin esimerkiksi vasemmistoliitto."
Tässäkin olisi hyvä huomata että kansainvälisyys ja kansainvälisyys eivät ole sama asia, eikä kansainvälisyys sellaisenaan ole mitenkään tavoiteltava tai vastustettava asia.
Vasemmisto liitto on osa "halukkaiden koalition" nimellä tunnettua imperialistista ja rasistista kansainvälistä oikeistoliittoutumaa. Pientä ja isompaakin napinaa siitä on, mutta siinä liittoutumassa se kumminkin on. Se on yhdenlaista kansainvälisyyttä.
SKP:n kansainvälisyydessä on toki kehittämisen varaa ja joitakin mustia aukkojakin siinä tuntuu olevan, mutta se on kuitenkin kiistatta osa "halukkaiden koalition" vastaista kansainvälistä solidaarisuusliikettä.
Niinpä useimmissa yhteyksissä puhe kansainvälisyydestä ilman luokkanäkökohtaa jää tyhjäksi.
Tietenkin voidaan keskustella vaikkapa italialaisista juustoista tai etelä-afriikkalaisista viineistä ja vertailla sitten kumpi keskustelijoista on kansainvälisempi.
Alkuperäinen kirjoittaja: PSillanpää
Myyryläinen, et huomannut "mainostamaani" vapaata liikkumista EU-maasta toiseen. Olen käynyt myös Venäjällä ja kyllä se on vaivallista päästä sinne nimenomaan Venäjän tullissa. Kerran en myöskään neinannut päästä Narvan tullissa pois maasta, kun oli lyöty väärä leima johonkin paperiin Värtsilässä! Ilmeisesti raha olisi auttanut asiaa, mutta en suostunut, sillä kerran miliisi "ryösti minulta Pietarissa 3000ruplaa tekaitulla liikennerikkeellä, josta olisi kotisivujen mukaan voinut maksaa vain 300-500ruplaa ja senkin pankkiin!
Alkuperäinen kirjoittaja: Opiskelija
"PSillanpää mainostaa alhaisia korkoja seurauksena EU:sta. Taitaapa vain korot olla seurausta EU:ta laajemmista kuvuioista sillä korot ovat alhaalla monissa maissa EU:n ulkopuolellakin. "
Kyllä se vain on euron tuoma valuutan vakaus, joka pitää korot alhaalla ja edistää investointeja Suomessa. Ajatus siitä, että maa pistääkin valuuttansa kellumaan on aina riski lainaajalle ja investoijalle. Tuon epävakaan valuutan tuoman riskin lisäksi korkotasoon laskettaisiin markan mukana muutenkin tuleva suurempi inflaatio, joka luultavasti olisi roskavaluutalla ihan eri luokkaa kuin eurolla, koska nykyisin pankki siirtää koroissa inflaatioriskin lainanottajalle toisin kuin 70-luvun Kekkoslovakiassa, jossa korkosääntelyn ansiosta inflaatio söi asuntolainojen korot.
Suurin EU:n hyöty tosin liittyy edelleen tähän kuvaan: http://iconicphotos.files.wordpress.com/2010/05/010204149300.jpg?w=700
Alkuperäinen kirjoittaja: Matti Aalto
"Kyllä se vain on euron tuoma valuutan vakaus, joka pitää korot alhaalla ja edistää investointeja Suomessa. "
Paperitehtaiden laitteistoja on peräti siirretty naapurimaahan euron ulkopuolelle.
Alkuperäinen kirjoittaja: PSillanpää
Matti Aalto ei vain näytä tajuavan maailman menon muutosta (globalisoitumista kuten fiinimmät ihmiset pruukaavat sanoa) vaikka itsekin asuu ratavartian entisessä tuvassa. Missäs se ratavartia on? Saneerattu ilmeisesti.
Se ei ole enää näillä palkka- ja materiaalikustannuksilla tehdä kaikkia paperilaatuja Suomessa ja rahdata ne toiselle poulelle palloa, missä ostajat on. Paljon edullisempaa on levyseppähitsarinkin osallistua paperikoneiden valmistukseen Suomessa ja myydä niitä kilpailukykyiseen hintaan maailmalle.
Kyllä me tietysti voisimme sulkea rajat ja jäädä Pohjois-Korean tapaan kehittelemään atomipommia tai ohjuksia, mutta olethan varmaan kuullut juttuja siellä vallitsevasta jatkuvasta nälänhädästä. En edes mainitse kansalaisten oikeuksien puutteita. Mallimaa? Kyllä sen on Kiina ja myös Vietnam tajunnut, että yhteistyö kapitalistin kanssa nostaa kansan elintasoa. Nyt vain esim. Kiinassa kansa alkaa myös vaatia kansalaisoikeuksiaan ja siinä on Puolueen seuraava päänsärky.
Alkuperäinen kirjoittaja: sakke
Vakaa euro pitää korot alhaalla. Se on ihan salvä.
Miksi sitten paperitehtaat siirtyy Brasiliaan ja Kiinaan, johtuu suomalaisesta kustannustasosta ja kuljetuskustannuksista loippuasiakkaalle.
Alkuperäinen kirjoittaja: Myyryläinen
Itse asiassa vapaa liikkuvuus toteutettiin pohjoismaiden kesken jo kauan ennen Schengenin sopimusta ja EU:n ulkoraja vasta vapaan liikkuvuuden este onkin. Vapaa liikkuminenkaan ei koske koko EU:ta eikä koko ajan. Viisumivapauksistakin on sovittu kahdenvälisin sopimuksin iät ja ajat. Peruste ei siis ole EU.
Euro ei ole ollut kovinkaan vakaa valuutta. Toisaalta korot on alhaalla myös muualla kuin EU-alueella. Joten siis pienen Suomen kansantalouden oleminen EU:n sisällä tai ulkopuolella ei juurikaan vaikuta valuuttojen vakauteen tai heilahteluihin. Kyse on kyvystä ja halusta reagoida maailmantalouden heilahteluihin paikallisilla päätöksillä. Nyt EU rajoittaa meiltä sitä ja olemmekin m.m. mukana Euron kriisissä.
Nämä heilahtelut eivät mitenkään näytä olevan sidoksissa Suomen liittymiseen EU:iin vaan ihan muuhun kehitykseen. Ja toisaalta unohdetaan mikä olisi ollut mahdollista ihan suomalaisin sisäisin päätöksin jo ennen EU-aikaamme.
Alkuperäinen kirjoittaja: PSillanpää
Anteeksi, vanhuus ei tule yksin. Sotkin tuossa innoissani kaksi henkilöä, mutta asiaa mitä kirjoitin se ei muuta piiruakaan mihinkään!
Alkuperäinen kirjoittaja: PSillanpää
Sopii hyvin kirjoittamani jatkoksi mitä tiistaina TV1 uutiset klo17.00 kertoi Afganistanista; Talibanit hyökkäsivät ammuttujen afgaanien muistotilaisuuteen surmaten vartijan ja uhoten kostoa! En nyt vain ymmärrä kehen tämäkin kosto kohdistuu? Tämmöistäkö "rauhaa" se Mattikin haluaa niille nurkille.
Alkuperäinen kirjoittaja: Matti Aalto
"Sopii hyvin kirjoittamani jatkoksi mitä tiistaina TV1 uutiset klo17.00 kertoi Afganistanista..."
Olisi hyvä jos kääntyisit asiassa YLE:n puoleen. Voit myös kääntyä asiassa mm. pääministeri Jyrki Kataisen, ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja presidentti Sauli Niinistön puoleen.
YLE:n propaganda on todellakin vakava ongelma.
Alkuperäinen kirjoittaja: Opiskelija
"Euro ei ole ollut kovinkaan vakaa valuutta."
Onpas. Aika vähän euro on viimeisen kymmenen vuoden aikana heilunut verrattuna siihen miten markka kellui.
"Joten siis pienen Suomen kansantalouden oleminen EU:n sisällä tai ulkopuolella ei juurikaan vaikuta valuuttojen vakauteen tai heilahteluihin."
Suomessa käytettävän valuutan vakauteen vaikuttaa aika paljon se, että onko käytössä euron kaltainen vakaa ja uskottava valuutta vai vanhan markan kaltainen akuankkaraha.
Alkuperäinen kirjoittaja: PSillanpää
Matti Aalto, en kyllä ymmärrä miten YLEn olisi pitänyt ko. tapauksesta uutisoida, että se olisi myös sinua tyydyttänyt?
Voitko kirjoittaa vaikka esimerkin miten pitäisi ko.tapauksesta uutisoida?
Alkuperäinen kirjoittaja: Myyryläinen
Suomen markan vakaus tai heilahtelu johtui Suomessa harjoitetuista politiikoista jossa aiemmin oli päälimmäisenä puunjalostusteollisuuden (kotimaisten)omistajien etu. Ihan samalla tavalla kuin Euron vakaus tai heilahtelu johtuu EU:ssa harjoitetuista politiikoista. Ulkopuolinen maailma tietenkin vaikuttaa ja se on otettava huomioon mutta se ei ole määräävä tekijä. Pohjimmiltaan kyse on siis siitä kenen etuja ajavaa politiikkaa kullakin valuutta-alueella ja kansantaloudessa harjoitetaan.
Alkuperäinen kirjoittaja: Matti Aalto
"Matti Aalto, en kyllä ymmärrä miten YLEn olisi pitänyt ko. tapauksesta uutisoida, että se olisi myös sinua tyydyttänyt?
Voitko kirjoittaa vaikka esimerkin miten pitäisi ko.tapauksesta uutisoida?"
Emmehän me edes tiedä mistä "tapauksesta" on kysymys.
YLE on vain eräs sodankäyntiin kuuluva organisaatio samalla tavalla kuin esim. asevarikko, jonka toiminta lähtee sodankäynnin tarpeista.
Ei sotapropagandalla ole välttämättä mitään kosketuskohtaa todellisuuteen. Sen tehtävänä on vain ohjata ihmisten ajattelua - kuin viedä pässiä narussa.
Alkuperäinen kirjoittaja: Opiskelija
"Suomen markan vakaus tai heilahtelu johtui Suomessa harjoitetuista politiikoista jossa aiemmin oli päälimmäisenä puunjalostusteollisuuden (kotimaisten)omistajien etu."
70-luvun inflatiokierre olisi ratkaistu tuotekehityksellä, joka olisi voinut nostaa paperintuotannon kannattavuutta ja samalla mahdollistaa paremmat palkat. Toteutettu politiikka olikin sitten sitä, että palkankorotukset aina nollattiin inflaatiolla, joka johti taas uusiin palkkavaatimuksiin. Ongelma oli siis siinä, että AY-liikkeen ja työnantajien kädenväännössä unohtui se oleellinen eli kehitys.
"Ihan samalla tavalla kuin Euron vakaus tai heilahtelu johtuu EU:ssa harjoitetuista politiikoista."
EKP:n päätavoite eli inflaation hillitseminen on toki syynä vakaaseen euroon.
"Ulkopuolinen maailma tietenkin vaikuttaa ja se on otettava huomioon mutta se ei ole määräävä tekijä."
Vahvan markan politiikka ajautui umpikujaan, koska pienen maan valuutta ei ollut niin uskottava kuin ideologisesti haluttiin ajatella. Toki siinä samalla vientiteollisuus ajoi samaan miinaan kuin 70-luvulla ja ennen itsenäistymistä; laadusta ei huolehdittu. Sekundaa saatiin kyllä kaupaksi itään, mutta sen kaupan tyrehtyessä olikin vaikeampi löytää paskalle ostajaa. Oman valuutan osalta maa voi toki päättää devalvoinnista, ja keskuspankki taas voi hillitä inflaatiota jne., mutta nuo päätökset pitää varsinkin vientivetoisessa maassa tehdä ulkopuolisen maailman ehdoilla.
Alkuperäinen kirjoittaja: PSillanpää
Matti Aalto, elä yritä näytellä tyhmää, ei se onnistu. Tottakai tiedät mitä tarkoitin "ko. tapauksella". No tässä selväkielisenä; jenkkisotilaan ampumien Afgaanien siviilien muistotilaisuus". Laadi siitä nyt tiedote, joka miellyttää sinua.
Opiskelijalle, sinulla on ihan järkeviä kirjoituksia EUsta ja jos vaikka emme ole samaa mieltä Stalinin tavotteista Suomesta ja aaltovoimasta voin jopa "fanittaa" ajatuksiasi. Et sitä varmaan tarvitse, mutta joka tapauksessa.
Alkuperäinen kirjoittaja: Myyryläinen
Opiskelija tunnistaa ihan oikein n.s. vahvan markan politiikan. Siihen kiteytyikin moni ongelma. Euro ei kuitenkaan ollut siihen ratkaisu vaan toisenlainen talouspolitiikka. Yhtä toisenlaista alettiinkin harjoittaa 90-luvun alun kriisissä. Sekään ei ollut oikeaa mutta toisenlaista ja korvasi vahvan markan. Tuo kehityssuunta oli siis vaihdettu jo ennen EU:ta ja Euroa.
Samoin 1970-luvun politiikka ei johtunut siitä olisiko meillä valuuttana Markka vai ei vaan siitä kenen etuja ja miten ajettiin. Kapitalismi menee niin, että jos tuotekehitys ei tuo välittömiä etuja omistajille, sitä ei tehdä vaan sitä joka tuo nythetiomistajalle (n.s. share holder value). Nyt meillä on EU jolloin toisten ja toisenlaiset edut, eivät vain tavallisten taatiaisten edut, määräävät noudatettavan politiikan.
Suomella on kohtalaisen vientivetoinen talous, ei kuitenkaan äärimmäisen, ja poliittisten päätösten seurauksena. Meidän kotimarkkinoitamme on keinotekoisesti pidetty kapeina ja kalliina.
Ulkomaailman huomioimisessa pitäisi ottaa huomioon, että EU ei ole koko maailma eikä etenkään tällä hetkellä eikä tulevaisuudessa se kaikkein kehittyvin osa maailmaa.
Ja ulkopuolisen maailman huomioonottamisessa olisi tärkeä päästä vaikuttamaan tehtäviin päätöksiin. Nyt meillä päätöksentekovapautta on ehdoin tahdoin annettu pois eli rajoitettu mahdollisuuksia ottaa ulkopuolista maailmaa huomioon.
Alkuperäinen kirjoittaja: Pekka Järvinen
Kuten tuolla aiemmin sanoin "olemme
kansana hypänneet klobaalikapitalismin
syliin" ja siitä nyt nautimme, kuka milläkin tavalla.
Niin raadolliselta kun väitteeni tuntuu.
Haluan kuitenkin nostaa väitteeni rinnalle
työväenliikkeen kivijalasta nousseen tunnuksen "kaikkien maiden proletariaatit liittykää yhteen.
Ts. meidän tehtävämme on antaa sisältö
tässäkin tilanteessa proletaariselle
internationalismille eikä alistua klobaali
kapitalismille.
Alkuperäinen kirjoittaja: Matti Aalto
"Ts. meidän tehtävämme on antaa sisältö tässäkin tilanteessa proletaariselle
internationalismille eikä alistua klobaali kapitalismille."
Pekka on tässä ajan hermolla, proletaariseen internationalismiin pohjautuvaa ajattelua on syytä vahvistaa monella sektorilla.
Kysymys talouskriisistä on asia jota on katseltava luokkakantaisella tavalla koko maailman mitassa. Kysymys ei todellakaan ole mistään henkimaailman ilmiöistä.
Toinen asia jossa paljolti liikutaan harmaalla pettävällä perustalla on sodat ja rasismi joita käsitellään ikäänkuin itsenäisinä ilmiöinä, vaikka rasismi ja sodat ovat asioita joita hallitseva globaalipääoma pitää yllä aivan tahallisesti, aivan tarkoituksellisesti.
Alkuperäinen kirjoittaja: Opiskelija
"Kapitalismi menee niin, että jos tuotekehitys ei tuo välittömiä etuja omistajille, sitä ei tehdä vaan sitä joka tuo nythetiomistajalle (n.s. share holder value)."
Tämä on toki varsinkin kvartaalikapitalismissa varsin yleinen piirre, mutta pidemmällä tähtäimellä menestyksellinen toiminta edellyttää myös pidemmän tahtäimen suunnitelmia ja tuotekehitystä. Kyllä sekin isossa osassa yrityksiä edelleen ymmärretään.
"Suomella on kohtalaisen vientivetoinen talous, ei kuitenkaan äärimmäisen, ja poliittisten päätösten seurauksena. Meidän kotimarkkinoitamme on keinotekoisesti pidetty kapeina ja kalliina."
Viiden miljoonan asukkaan maan kotimarkkinat ovat väkisinkin suhteellisen pienet. Suuremmat suunnitelmat vaativat vientiä.
"Ulkomaailman huomioimisessa pitäisi ottaa huomioon, että EU ei ole koko maailma eikä etenkään tällä hetkellä eikä tulevaisuudessa se kaikkein kehittyvin osa maailmaa."
EU on se Suomelle tärkein viitekehys, jossa Suomi on yhteisen kulttuuriperinnön omaavien maiden parissa toteuttamassa eurooppalaista politiikkaa. "Romanus sum".
"Ja ulkopuolisen maailman huomioonottamisessa olisi tärkeä päästä vaikuttamaan tehtäviin päätöksiin. Nyt meillä päätöksentekovapautta on ehdoin tahdoin annettu pois eli rajoitettu mahdollisuuksia ottaa ulkopuolista maailmaa huomioon."
Ei vaan nyt on menty niihin pöytiin, joissa niitä myös Suomen ulkopuolista maailmaa koskevia päätöksiä tehdään.
Alkuperäinen kirjoittaja: Matti Aalto
Myyryläinen:
"Ja ulkopuolisen maailman huomioonottamisessa olisi tärkeä päästä vaikuttamaan tehtäviin päätöksiin. Nyt meillä päätöksentekovapautta on ehdoin tahdoin annettu pois eli rajoitettu mahdollisuuksia ottaa ulkopuolista maailmaa huomioon."
Kaikkein eniten kysymys on siitä kuinka kiinteästi globaalipääoma onnistuu hallitsemaan Suomen puoluelaitosta ja tiedonvälitystä sisältäpäin.
Nykyisellään poliittisella järjestelmällä ei ole edes halua vaikuttaa täältä ulkopuolisen maailman päätöksen tekoon, he vain käyvät Brysselissä käskynjaolla ja sitten kertovat medialle mitä ovat taas lapinhangilla hiihdellessään ihan itse keksineet. Kun Suomella ei enään ole omaa ulkopolitiikkaa niin Brysseliä pidemmälle ei tarvitse käskynjaolle mennä.
Alkuperäinen kirjoittaja: Myyryläinen
Opiskelijakin toistaa mantraa pöydistä joissa päätökset tehdään.
Itse asiassa pöydän ääreen pääseminen ei vielä riitä vaan siellä on oltava vaikutusvaltaa tehtäviin päätöksiin. Nyt sinne on pyritty yrittämällä olla mahdollisimman samaa mieltä (n.s. mallioppilaspolitiikka). Sillä ei kuitenkaan vaikuteta eikä ajeta omia asioita. Itse asiassa pöytien ulkopuoleltakin voidaan vaikuttaa jos niin halutaan.
Toisaalta suomalaisilla kapitalisteilla on enemmän yhteisiä etuja eurooppalaisten ja maailmanlaajuisten kapitalistien kanssa kuin tavallisten suomalaisten kanssa. He, siis suomalaiset kapitalistit, katsovat, että ajamalla eurooppalaisten kapitalistien asiaa, heillekin tulee heidän osansa kuten hyvä isäntä heittää koiralleen jonkun mehevän luun tai lihapalan. Se kuitenkin edellyttää, että koira on tottelevainen hakien metsästysretkellä nöyrästi saaliin ja haukkuen ulkopuoliset.
Mitä taas kvartaalikapitalismiin tulee niin sehän meillä on tällä hetkellä voimassa. Ei sen nimeäminen poista sitä. Sitä paitsi kapitalismimme on pitkälti finanssikapitalismin vaiheessa jossa sijoittajien lyhytaikaiset voitot sijoituksille on etusijalla. Viimeisin osoitus tästä saatiin eilen kun Tieto julkisti irtisanomisstrategiansa.
Alkuperäinen kirjoittaja: Opiskelija
"Opiskelijakin toistaa mantraa pöydistä joissa päätökset tehdään.
Itse asiassa pöydän ääreen pääseminen ei vielä riitä vaan siellä on oltava vaikutusvaltaa tehtäviin päätöksiin."
Kyllähän sitä vaikutusvaltaa onkin.
"Nyt sinne on pyritty yrittämällä olla mahdollisimman samaa mieltä (n.s. mallioppilaspolitiikka)."
Vanhasen hallitukset ja varsinkin itse Vanhanen hoitivat EU-politiikkaa surkeasti, mutta Lipposen aikana Suomi liittoutui Saksan kanssa ja pääsi sitä kautta tekemään toivomaansa EU-politiikkaa. Kyse on ihan samasta kuin Suomen sisäisessäkin politiikassa, omaa etua ajetaan sopivilla poliittisilla liittoumilla.
"Toisaalta suomalaisilla kapitalisteilla..."
Tämä alkaa jo kuulostaa mantralta.
"Mitä taas kvartaalikapitalismiin tulee niin sehän meillä on tällä hetkellä voimassa."
Se mitä kirjoitin aiemmin pitää paikkansa. Esim. Nokian kompastuskivi oli jälkeenjääminen kehityksestä, koska siellä jumitettiin sutena syntyneessä Symbianissa ja mm. Vanjoki ei uskonut, että puhelimen kosketusnäyttö olisi koskaan muuta kuin lelu, jolla ei pidemmän päälle menestytä.
"Viimeisin osoitus tästä saatiin eilen kun Tieto julkisti irtisanomisstrategiansa."
Tieto ei ole pätevä esimerkki mistään muusta kuin kaikinpuolisesta katastrofista, huonosta yritysjohtamisesta ja julkisen sektorin kilpailutuksiin liittyvästä korruptiosta. Se firma on jotenkin ryssinyt kaikki sille annetut työt, mutta edelleen valtionyhtiöt ja virastot laittavat tilauksen Tiedolle, kun tarvitaan uutta järjestelmää.
Alkuperäinen kirjoittaja: Myyryläinen
Mitähän se itse haluttu EU_politiikka ja sen tulokset Saksan peesissä oli? Kumpaa se mahtoi olla, sopeutumista vai vaikuttamista. Itse veikkaan ensinmainittua.
Kapitalistien yhteinen etu suhteessa työntekijöihinkö mantra? Nyt kaipaisin hieman enemmän perusteluja sillä minusta työsuhteiden etujen puristaminen ja yhteiskuntien välisen n.s. verokilpailun ylläpitäminen eli kilpailukykypolitiikka on raakaa realismia.
Käytin Tietoa vain tuoreena esimerkkinä lyhytjänteisten säästötoimenpiteiden vaikutuksesta n.s. omistajahyötyyn eli Tiedon pörssikurssin kehitystä strategiajulkistuksen jälkeen (nousua >5% muuten laskevassa pörssissä). Tieto sinällään on ollut kannattava yritys eikä tappiota ole juuri tullut. Tuotannollisessa ja taloudellisessa mielessä kyse sen sijaan on ollut siitä mikä on riittävää omistajille.
Alkuperäinen kirjoittaja: Opiskelija
"Mitähän se itse haluttu EU_politiikka ja sen tulokset Saksan peesissä oli? Kumpaa se mahtoi olla, sopeutumista vai vaikuttamista. Itse veikkaan ensinmainittua."
Sekä että tottakai. Politiikka on kompromisseja.
"Kapitalistien yhteinen etu suhteessa työntekijöihinkö mantra? Nyt kaipaisin hieman enemmän perusteluja..."
Kyllä se alkaa mantralta kuulostamaan, jos yrittää kaiken selittää pelkästään kasvottomien kapitalistien vehkeilyllä.
"Käytin Tietoa vain tuoreena esimerkkinä lyhytjänteisten säästötoimenpiteiden vaikutuksesta n.s. omistajahyötyyn..."
Kyllähän tuota tapahtuu, mutta Tieto kaikessa surkeudessaan ei ole esimerkkinä ihan onnistuneimmasta päästä. Eikä tuo edelleenkään todista tätä väitettäsi: "Kapitalismi menee niin, että jos tuotekehitys ei tuo välittömiä etuja omistajille, sitä ei tehdä". Tuotekehitys on pidemmällä tähtäimelle jokaisen yhtiön elinehto ja kyllä se ymmärretään. Spekulantit ovat sitten erikseen.
Alkuperäinen kirjoittaja: Myyryläinen
Opiskelija kirjoitti: "Kyllä se alkaa mantralta kuulostamaan, jos yrittää kaiken selittää pelkästään kasvottomien kapitalistien vehkeilyllä."
On mahdotonta mahduttaa kaikkea tässä ajassa ja tilassa joka kommenttiin.
On kuitenkin huomattava, että yhteiskunnassa ja taloudessa merkittävimmin vaikuttavat ne joilla on resursseja enemmän. Tässä suhteessa kapitalismissa kapitaalien omistajat ovat avainasemassa, edelleenkin.
Kasvottomia he eivät kuitenkaan ole vaan heidät on yksin kappalein tunnistettavissa, samoin kuin heidän tärkeimmät edusmiehensä ja -naisensa.
Tieto on kaikista vaikeuksistaan ja töppäyksistään huolimatta kuitenkin ollut pääsääntöisesti voittoa tuottava yritys. Samoin nuo muutamat julkisuudessa olleet toimitukset ovat kuitenkin pieni osa koko Tiedon busineksesta. Sen päämarkkinat ovat finanssi-, pankki- ja teollisuus- sekä telecom-aloilla eikä julkisella sektorilla vaikka sielläkin on tärkeitä asiakkuuksia. Samanlaiset laatu- ja yhteentoimivuusongelmat vaivaavat kaikkia alan toimijoita.
Tuotekehityksen merkityksestä olen samaa miltä. Iso osa tärkeistä talouselämän vaikuttajissa ei kuitenkaan ole samaa mieltä kuin juhlapuheissa sillä käytännön toimet viittaavat enemmän lyhyen tähtäyksen etujen noukkimiseen finanssikapitalismin keinoin. Siinä suhteessa kehitys näyttää vain pahenevan.
Alkuperäinen kirjoittaja: Vierailija
"Toinen vaihtoehto olisi EU:n luonteen radikaali muuttaminen osallistumalla aktiivisesti EU:n päätöksentekoon. Koska EU:ssa ollaan jo, eikä siitä irti helpolla päästä, tätä pitäisi yrittää tosissaan entistä voimallisemmin."
Heh, demarit aikoinaan yritti jotain tuonsuuntaista EU:n suhteen, silloin EU:n 17:sta maasta 13 oli demarijohtoisia, demarit hävisivät 100-0, tuloksena oli vain, että uusliberaalismi sisällytettiin EU:n perustuslakiin/perussopimukseen, sitä ei sieltä muutella mihinkään. Toinen tulos oli, että demareista tuli samaan syssyyn uusliberaaleja brittivasemmiston mallin mukaan.
Jotkut tosiaan toivoivat aikoinaan EU:sta apua gobalisaatioita vastaan, mutta se oli naiivia haihattelua, kävi tasan päinvastoin, itse EU on globalisaation työväline joka levittää uusliberaalia työväestön ja köyhien etujen vastaista globalisaatiota eteenpäin jopa alueidensa ulkopuolelle erilaisilla pakotteilla puuttuen muiden kansallisvaltioiden sisäisiin asioihin ja romuttaen niiden sosiaalisia toimintoja vaatien niiden kaupallistamista, seurauksena näistä maista pakenee köyhtyviä työttömiä ja työläisiä jopa tänne pohjoiseenkin.
Lopuksi EU on tekemässä tämän saman itselleen, Kreikka on vasta alkua, kilpailukyvyn nimissä työväestön ja työttömienkin olosuhteet romutetaan kehitysmaatasolle.
Alkuperäinen kirjoittaja: Vierailija
"Vakaa euro pitää korot alhaalla. Se on ihan salvä.
Miksi sitten paperitehtaat siirtyy Brasiliaan ja Kiinaan, johtuu suomalaisesta kustannustasosta ja kuljetuskustannuksista loippuasiakkaalle."
Otetaan esimerkki siitä mitä kallis euro on tehnyt Suomalaiselle paperiteollisuudelle, asia josta varoteltiin jo vuosia ennen euroon liittymistä, valitettavasti varottelua ei kuunneltu, pätkä Taloussanomien uutisesta.
"Stora Enso siirtää tuotantoa Ruotsiin
– Siirrämme Ruotsiin niin paljon kapasiteettia kuin mahdollista.
Lehden mukaan jokainen prosentti, minkä Ruotsin kruunun arvo putoaa, nostaa yhtiön tulosta 115 miljoonalla kruunulla.
Kuitupuun hinnassakin on Ruotsissa yhtiön kannalta 30 prosentin hintaetu Suomeen verrattuna, kiittelee Karvinen."
http://www.taloussanomat.fi/yritykset/2009/03/18/stora-enso-siirtaa-tuot...
Alkuperäinen kirjoittaja: PSillanpää
Vierailija, etkö huomaa mitä devalvaatio saa aikaan? Samaa kuin housuihin kuseminen talvella, vähän aikaa lämmittää ja sitten on entistä kylmempi. Suomessahan meneteltiin näin markka-aikaan kun menekki ulkomaille alkoi tökkiä niin devalvoitiin ja kansa maksoi taas viennin vedon. Enää ei voida mitata ulos ei puun eikä työn kustannuksia muilta kansalaisilta, sillä kaikki ei ole paperitaiden omistajia eikä työntekijöitä eikä metsänomistajiakaan.
Alkuperäinen kirjoittaja: Matti Aalto
"Heh, demarit aikoinaan yritti jotain tuonsuuntaista EU:n suhteen, silloin EU:n 17:sta maasta 13 oli demarijohtoisia, demarit hävisivät 100-0, tuloksena oli vain, että uusliberaalismi sisällytettiin EU:n perustuslakiin/perussopimukseen, sitä ei sieltä muutella mihinkään. Toinen tulos oli, että demareista tuli samaan syssyyn uusliberaaleja brittivasemmiston mallin mukaan."
Eivät puolueetkaan ole mitään ulkopuolisia toimijoita. Sosialidemokraattiset puolueet, kuten SDP ja VL, ovat tämän ihmisten ajatusmaailmaa hallitsevan järjestelmän puolueita. Ennen sanottiin että semmonen se on kynsi kuin on tassukin.
"Toinen vaihtoehto olisi EU:n luonteen radikaali muuttaminen osallistumalla aktiivisesti EU:n päätöksentekoon."
Tottakai EU:n luonnetta pitää yrittää muuttaa osallistumalla aktiivisesti sen päätöksen tekoon. Se ei vain saa merkitä minkäänlaista harhaa sen suhteen mitä EU on. Itse asiassa taistelu EU:sta vapautumiseksi on oikein hyvää kontribuutiota EU:n päätöksen tekoon ja kehittämiseen.
Alkuperäinen kirjoittaja: Vierailija
"Vierailija, etkö huomaa mitä devalvaatio saa aikaan? Samaa kuin housuihin kuseminen talvella"
Totta kai, olen sellaisia kokenutkin.
No nyt täällä, kuten Kreikassakin tehdään sisäistä devalvaatiota (täällä alkuun hieman hitaammin), joka on kaikin puolin ikävä vaihtoehto duunareille, housuun lorotukselle ei tule loppua.
KU:n tuore otsikko kerto Kreikasta sisäisen devalvaation tieltä näin:
"Piinatut kreikkalaiset siirtyvät vaihtotalouteen"
Ja esimerkki siitä miten Kreikkaa kuritetaan? Kreikkalaiset olisivat välttäneet tämän devalvoimalla.
"Kreikassa leikataan rajusti palkkoja, eläkkeitä ja sosiaaliturvaa. Julkiselta sektorilta pannaan kävelemään kaikkiaan 150 000 työntekijää..."
http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/2742603/nain-kreikkalaisia-...
Sivut