10 posts / 0 new
Uusin kirjoitus
admin
Offline
Last seen: 2 months 4 weeks sitten
Joined: 05.08.2015
Kodinhoitaja vaatii selvitystä oman työnsä hinnasta

Pirkko Kuparia hoitava Aino Sillman (oik.) ihmettelee Jyväskylän kaupungin laskelmia, joiden mukaan yksityiset palvelut ovat kaupungin omia palveluja halvempia. Hoitotyön vaativuus ei näy työntekijöiden palkoissa.<br />

Article: 
Kodinhoitaja vaatii selvitystä oman työnsä hinnasta
admin
Offline
Last seen: 2 months 4 weeks sitten
Joined: 05.08.2015

Alkuperäinen kirjoittaja: sakke

Aino Sillman ihmettelee, miten " Kaupungin kodinhoitajien tuntihinnaksi saatiin yli 50 euroa" vaikka "hänen tuntipalkkansa on alle 13 euroa"

noh, kaupungilla on muitakin kustannuksia, kuin Aino Sillmannin bruttopalkka, 13 euroa. Todellinen tuntipalkkakustannus on 1,5 x 13 euroa, elikkä 19,5 euroa. Se muodostuu kesälömarahojen osuudesta, eläkemaksuista ja työttömyysvakuutusmaksuista. Lisäksi, koska kaupunki on suuri työnantaja, työttömyysvakuutusmaksu on 4,3% (noin).

Ainolla on varmaankin esimies tai useampiakin. Heidän palkkakulunsa on laskettava Ainon kustannukseksi, koska esimiehet eivät itsessään tuota palveluja. Aino tuottaa palvelun.

Lisäksi Ainolla on "apuvoimia" työpaikalla, siivoojat, sihteerit, talonmiehet. Heidänkin palkan Aino maksaa tuottamillaan vanhustehoidon palveluilla.

Lisäksi muut kulut, kuten työtilojen vuokra, vakuutukset ym....

Ja sitten vielä. Aino on ollut kunnialliset 30 vuotta palveluksessa, mutta usein ihmiset vaihtavat usein työpaikkaa, josta seuraa koulutus ja perehdytyskuluja. Kaikki eivät ole yhtä tunnollisia, kuin Aino, joka tekee työnsa. Osa porukasta on usein "sairaslomalla", jolloin tarvitaan sijaisia....

Kaikkien näiden tekijöiden summana kaupunki sai palvelun tuottamisen tuntikustannukseksi 50 euroa. Tästä summasta Aino saa 19,5 euroa ja loput menee yllä mainitsemiini kohteisiin, siis hallintokuluihin.

Tämän takia onkin tärkeä tehostaa hallintoa. Aino tekee hyvää työtä ja hänellä on jo nyt liian paljon hommia. Jos halutaa tehostaa kaupungin vahnustenhoitopalveluja, pitää täikammalla tutkia hallintokuluja, elikkä mihin sen 30,5 euroa oikeen katoaa.

Monasti yksityinen palveluntarjoaja voi tarjota palvelun edullisemmin ja maksaa vielä työntekijälleen paremman palkan, koska yrityksillä on tehokkaanpi hallinto, kuin kunnallisissa organisaatioissa.

Tsemppiä kiitenkin Aino. Sinun työsi on tärkeää.
admin
Offline
Last seen: 2 months 4 weeks sitten
Joined: 05.08.2015

Alkuperäinen kirjoittaja: Vesa Lankinen

Nimimerkin Sakke laskee Ainon tuntihinnan pahasti pieleen. Sakke arvailee ihan oikein, että tuntipalkan lisäksi tuntihintaan on laskettava mukaan myös henkilösivukulut, hallintokulut ja ylipäätään kaikki työntekijästä aiheutuvat kustannuserät.

Saken laskutoimitus menee kuitenkin täysin päin pöpelikköä. Henkilösivukulut tuovat tuntihintaan vain noin 4 euron lisäyksen ja vyörytetyt hallintokustannukset vajaan euron lisäyksen. Kodinhoitajan todellinen tuntikustannus on korkeintaan 20 euroa. Jos kustannus jaetaan vielä vanhusten määrällä, joiden luona Aino tunnin aikana vierailee, saadaan kustannukseksi muutama euro/apua tarvitseva vanhus.

Selvää on, että kodinhoitajan tuntikustannus on Jyväskylässä laskettu tarkoituksellisesti tai tahattomasti väärin. Yksityistä palvelusetelijärjestelmää halutaan laajentaa oikeiston toimesta hinnalla millä hyvänsä.

Urbaania legendaa ovat myös Saken väittämät Jyväkylän kaupungin tai muidenkaan kuntien valtavasta hallintokoneistosta. Kuntien menoista vain noin 3 % on enää hallintokuluja, löysät on otettu aikaa sitten pois. Jyväskylässä puhtaasti hallinnollisella johtajalla voi olla noin 150 alaista ja apunaan yksi toimistosihteeri.
admin
Offline
Last seen: 2 months 4 weeks sitten
Joined: 05.08.2015

Alkuperäinen kirjoittaja: Työeläkeläinen

Kyllä Vesa firman, tässä tapauksessa kunnan/kaupungin yleiskulut tulee lisätä tuntilaskutukseen kuten muissakin yrityksissä. Ne joilla ei ole varaa maksaa laskua voivat saada sosiaalitoimesta korvausta, ainakin periaatteessa. Onko tuo 50€ oikea en osaa sanoa mutta Saken periaate on oikeassa.

Miksi kunnan palvelut pitäisi laskuttaa aina sosiaalitoimena??

Yksityinen palvelu saattaa kokonaiskustannuksiltaan olla todella edullisempi kunnalliseen verrattuna.
admin
Offline
Last seen: 2 months 4 weeks sitten
Joined: 05.08.2015

Alkuperäinen kirjoittaja: sakke

Ainon LEL eläkemaksu on 20% bruttopalkasta
Työttömuusvakuutusmaksut noin 4%
Kesälämarahat noin 20%


Hallintokulut ei nyt ihan eurolla onnistu. Jos Vesa osaat pyörittää organisaatiota/yritystä 5% hallintokuluilla. niin suosittelen että alat yrityskonsultiksi.

Ehkä me puhumme nyt vähän eri asioista.

Hallinnolla tarkoitan kaikkia niitä kuluja, jotka mahdollistavat Ainin työn toteuuttamisen, Ainon palkkakulujen lisäksi. Vuokrat, työvälineet, vakuutukset, koulutukset, valvonta, johto, etc.....


Otetaan vaikka esimerkki. Viette autonne huoltoon. Korjaamon laskutus on 60-80 euroa tunnilta. Asentaja saa tästä summasta bruttopalkkaa 13-20 euroa. Loput menee kaikkeen muuhun, jota tässä kutsun hallintokuluiksi, siis 40-60 euroa. Korjaamoiden kate on pieni. Hyvin kilpailtu ala, joten katteeseen ei jää kovin paljon autokorjaamossakaan.

Elikkä jos suorat Ainon palkkakulut on 19,5 euroa, niin kaupungin laskema kokonaislaskutus 50 euroa on hyvin kohtuullinen.

Olen pahoillani. Tämä on reaalimaailmaa. On otettava asiat kokonaisuutena, eikä tarkisteltava vain osakokonaisuuksia, Vesa Lankinen






admin
Offline
Last seen: 2 months 4 weeks sitten
Joined: 05.08.2015

Alkuperäinen kirjoittaja: K-Veikko

Eikös tämä korkea tuntihinta osoita kuinka suuresti kaupunki arvostaa kodinhoitajaa.

Kun itse hoitajan kustannus huitelee siinä 20:n paikkeilla, kunta on palkannut omista varoistaan vielä sen päälle keskimäärin 1,5 virkamiestä valvomaan, ohjaamaan ja tilastoimaan tämän suorittavan portaan työntekijän tekemisiä.
admin
Offline
Last seen: 2 months 4 weeks sitten
Joined: 05.08.2015

Alkuperäinen kirjoittaja: sakke

K-Veikko, tämä on realismia.
Tarvitaan muutakin palvelun tuottamiseen kuin käsipari tekemään työtä. Siitä tulee se puuttuva 30 euroa-.
(vertaa autokorjaamoesimerkkiini yllä)
admin
Offline
Last seen: 2 months 4 weeks sitten
Joined: 05.08.2015

Alkuperäinen kirjoittaja: Vesa Lankinen

Kunnallista kodinhoitoa ei pidä ensi sijassa verrata yksityiseen autokorjaamoalaan vaan yksityiseen kodinhoitoalaan. Tästä vertailusta ja sen luotettavuudesta on Jyväskylässä kysymys.

Omakustannusperiaatteella toimivan kunnallisen kodinhoidon ylivoimaisesti suurin kustannuserä on tietenkin henkilöstömenot, kuten yksityiselläkin puolella. Hallinnosta ynnä muusta aiheutuvien kulujen osuus on marginaalinen. Sen ymmärtämiseksi ei tarvitse olla yrityskonsultti.

Jyväskylässä haetaan edelleen vastausta kysymykseen, miksi kaupungin oman lääkärin tuntikustannus on 48 euroa, virolaisen keikkalääkärin 75 euroa ja kaupungin kodinhoitajan yli 50 euroa.
admin
Offline
Last seen: 2 months 4 weeks sitten
Joined: 05.08.2015

Alkuperäinen kirjoittaja: sakke

"lääkärin tuntikustannus on 48 euroa"

Tässä on laskettu jotain pieleen. Tai laskelmassa on mukana vain lääkärin suorat palkkakulut. Muuta 48 eurolla ei saa.
Jollei vastaanotto ole teltassa. Välineenä vain kuppaussarvi, henkilöstön perehdytykdenä google, markkinointina puskaradio ja vakuutuksina perävälovakuutus etc...

Autokorjaamo ei ole huono vertaus. Ja mitä isompi organisaation, sen raskaammat rakenteet, kuten kunnnilla yleensä on.
admin
Offline
Last seen: 2 months 4 weeks sitten
Joined: 05.08.2015

Alkuperäinen kirjoittaja: sakke

Mietitääs vähän näitä Annin näkymättömiä kustannuksia, siitä tulee pitkä ketju asioita, jotka on otettava laskelmassa huomioon, muuten voi tulla persnettoa.

-tietysti palkan sivukustannukset.
-jokuhan sen Annin hoitokeikan on sopinut ja vastaa siitä että palvelu toteutuu. Sillekin siis palkka pitäis maksaa.
-Hoitotyöhon varmaan tarvitaan suunnitelma ja perehdytys.
-Jos Anni on kipeä, hiin jonkun muun sinne on mentävä (varamiesjärjestelmä)
-luottotappiot, jos asiakas ei sitten maksakkaan laskuaan.
-markkinointi, eli jollain järjestelyillä Anni ja hoidokki kohtaavat, sen on joku sopinut ja kommmunikoinut.
-ei kai Anni sinne asiakkaan luokse potkukelkalla mene ja aikaa siihen matkaankin menee.
-mitäs työvälineitä Anni tarttee. Erikoiskamaa, erikoishintaan.
-jonkun pitää Annille työvälineet toimittaa, ei kai Anni niitä itse Saksasta hae.
-jos Anni mokaa (jota ei varmaan tapahdu), niin silloin korvataan jotain jollekin ja paljon.
-Jos Annilla ei ole joka päivä keikkaa (joka taitaa olla harvinaista), niin kyllä Annille palkkaa silti pitää maksaa.
-laskun kirjoitus, laskutuksen seuranta, kirjanpito ja muu paperisota..
-se henkilö, jonka tämän laskelman tekee, tarvitsee myös palkan.
-Annilla on varmaan esimies, jolla on esimies. Mitä korkeemmalle mennään, sitä enemmän ne retaleet palkkaa haluavat.
-kai sen Annin työtilan joku siivoaa
-onko tilat vuokralla vai omia, silti ne maksaa joka tapauksessa.
-jos Annin porukat päättää mennä vaikka lakkoon, niin mikä on varasuunnitelma ja paljonko se maksaa.

...jne...

Elikkä siellä taustalla käy aikamoinen kuhina, ennen kuin Anni ja potilas on edes kätelleet. Kaikki tämä maksaa, koska kaikille pitäis voida maksaa palkkaakin.

Paikalla olevat käyttäjät

There are currently 0 users online.

Uudet käyttäjät

  • helena-rantasuo
  • soderholmsatu
  • rikutoi
  • antti.sointula
  • makinensanteri04