Brittiläinen Terry Eagleton luo uusimmassa kirjassaan laajapohjaisen katsauksen Marxin ajatteluun.
Article:
Marxin puolustuspuheenvuoroBrittiläinen Terry Eagleton luo uusimmassa kirjassaan laajapohjaisen katsauksen Marxin ajatteluun.
There are currently 0 users online.
Alkuperäinen kirjoittaja: sähkömies
Kirjan "Miksi Marx oli oikeassa" julkistustilaisuus huomioitiin myös Demokraatti (SDP) lehdessä ison kuvan kanssa, mutta TA:n artikkeli on kattava.Alkuperäinen kirjoittaja: PSillanpää
No mitä uutta ja ihmeellistä on ko. artikkelissa? Partamiehen opit on monessa maassa ja mantereella testattu käytännössä ja lopputuloksena on ollut ruumiskasat ja valtioiden konkurssit. Kyllä näitä asioita on mukava pohtia kaljatuopin ääressä, mutta ei ne vaan käytännössä toimi.Alkuperäinen kirjoittaja: armas
Olipa poikkeuksellisen sekavaa argumentaatiota.Onhan ne kattotermit hienoja jos poliittinen sovellettavuus on vähän niin ja näin.
Perustavalla tavalla Marxin kommunismiteoriassa mennään mönkään kun ei tajuta käyttöarvon olevan viime kädessä subjektiivinen.
Alkuperäinen kirjoittaja: Alpo-Topias
HEI!Onkohan käyttöarvo täysin subjektiivinen asia? Nyt pitää myös muistaa se, että Marxilainen Filosofia ja Sosiologia rp:ssä on käyttyarvon lisäksi olemassa myös VAIHTOARVO, ja joka on kaksijakoinen eli käsittäen Rahayksikkö- ja Työtuntimääritteen. Onhan myös niin tarinoitu, että työläinen ei saa täyttä korvausta työstään ja joka tarkoittaa sitä, että Lisäarvon osuus voidaan Rahayksikkömääreen lisäksi myös ilmoittaa Työtuntimääreenä.
Nyt Käyttöarvo tarkoittaa jotain tavaraa tai palvelua kuten parturi, erikoiskauppa jne. Jos on kyseessä palvelu, niin tuottaminen kysyy ammattitaitoista henkilökuntaa, ja kun nolla sekunnissa ei voi mitään tehdä, niin tämä myös palvelukuvioissa tarkoittaa sitä, että pitää kuluttaa aikaa työtunteina. Jos me pyörimme tavararintamalla, niin tavaran valmistaminen kysyy aikakuvion kuluttamisen lisäksi myös teknistä suunnittelua ja myös valmistustoimintoa jossain tehtaassa tai konepajassa.
Onhan pakko sanoa myös se, että jotta jokin tavara tai palvelu käy kaupaksi, niin tämä edellyttää sitä, että kuluttaja haluaa ostaa tarjolla olevat palvelut ja tavarat, mutta kuitenkin objektiivinen teknologia ja työläisten ammatti- ja tietotaito ratkaisee sen, että mitä on tarjolla.
Nyt on hyvä huomata se, että kaiken taloudellisen ja teknisen toiminnan lähtökohta on se, että Teknologia eli Objektivismi ratkaisee sen, että mitä on mahdollista tehdä ja että millä hinnalla pitää myydä, kun taas Subjektivismi määrää sen, että mitä todella kuluttaja haluaa ostaa. Nyt on Hyvä Kysymys se, että kumpi oli ensin Markkinat vai kuluttajien halu, tahto ja tunne.
Mitä Te ARMAS haluatte sanoa, kun kirjoititte "Perustavalla tavalla Marxin kommunismiteoriassa mennään mönkään, kun ei tajuta käyttöarvon olevan viime kädessä subjektiivinen". Niin mikä kommunismiteoria, sillä on olemassa vain Luonnon Dialektiikka eli LD:n lausepuun peruslauseeseen pohjautuva Pääomakirjan Arvolakimalli eli Materialistinen Historiakäsitys?
Alkuperäinen kirjoittaja: sähkömies
Sillanpään ei kannata ruumiskasoista kirjoittaa mitää koska molempien maailmansotien syynä olivat aateliston ja porvariston aatteet. Aidot Marxin ajatukset eivät todellakaan edusta väkivaltaa tai ihmisyyden vähättelyä.Armas puolestaan yrittää hämätä käyttöarvo asialla. Totta kai me komut ymmärrämme, että käyttöarvo on subjektiivien. Me jopa hyväksymme, että kysyntä tosiaan riippuu modernimmasta rajahyötynä tunnetusta asiasta.
Alkuperäinen kirjoittaja: PSillanpää
sähkömies, pajonko esim. Ukrainassa ja Valko-Venäjällä kuolikaan ihmisiä nälkään ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja myös Stalinin terrorin seurauksena? Eli ei tarvitse syyttää sotia lainkaan ja ei ne ruumiskasat kovin pieniä olleet Pol Potin valtiossakaan punakmerien hallinnon aikoihin. Tuntuu, että turhaan syytät aatelistoa ja porvaristoa ruumiskasoista. Kommunisteilla on vain valikoiva muisti, josta olen joskus aijemminkin huomauttanut.Alkuperäinen kirjoittaja: Kannattaa lukea
"Marx lähti siitä, että kaikki raha on sidottu kultakantaan. Tällä hetkellä eletään kuitenkin puhtaasti velkarahajärjestelmässä. Marxilla on Pääoman III-osassa paljon velkajärjestelmään liittyvää analyysia ja hyviä huomioita. Marx ei kuitenkaan ollut kiinnostunut rahasta maksuvälineenä. Rahalla me selvitämme keskinäisiä velkasuhteitamme. Marxille taas raha arvon mittana ja vaihdon välineenä on analyysin lähtökohta, josta hän pääsee pääomateoriaansa."Marx kuvaili Pääoman kolmososassa hyvin seikkaperäisesti sitä, miten pankit luovat rahaa (maksuvälinettä) tyhjästä luotonannon kautta, ja miten se kiihdyttää talouskuplia.
Tuollainen velkarahan tyhjästä luomisen mahdollisuus on täysin riippumatonta siitä, ollaanko kultakannassa vai ei. Jussi Ahokkaan kannattaisi päivittää tietonsa siitä, mitä Marx sanoi Pääomassa.
On ikävää, että jopa Marxin ajatuksiin lähtökohtaisesti myötämielisesti suhtautuvatkin väittävät Marxin näkemysten olleen vääriä tai liian suppeita jopa sellaisissa tapauksissa, joissa ne itse asiassa eivät sitä olleet.
Alkuperäinen kirjoittaja: Arvo
Puuttumatta siihen, oliko Marx oikeassa, vaikka itse kapitalismi on pahimmassa kriisissä sitten vuoden 1929 pörssiromahduksen, jota voisi kutsua "I finanssikriisiksi", jonka seuraukset olivat valtaiset sekä taloudellisesti että sotilaallisesti ja loi perustan II maailmansodalle, jossa kuoli yli 50 miljoona ihmistä. Vakavaa kriisiä vasten Marx on tapetilla siksi, että hänellä on kylliksi ainesta selvitellä, miksi kapitalismi on ristiriitainen järjestelmä ja väistyvä."II finanssikriisiä on kuvattu vaaralliseksi tapahtumaksi kapitalismissa, jossa taas taloudelliset ja sotilaalliset seuraukset ovat suuria. Hyvin näkyvää talouden muutos on Euroopassa, jossa valtioiden taloutta ajetaan alas torsoksi, jopa niin että taloudet jotka jotenkuten on kunnossa kuten Suomi aloittavat ylisuuria leikkauksia, joilla vain kiihdytetään kriisin syventymistä. Leikkaukset eivät elvytä taloutta, vaan luovat tulppia pääoman kierrolle ja estävät uusia sijoituskohteita ja supistavat ostovoimaa. Mikrotasolla tätä voisi verrata sellaisten tehtaiden lakkauttamiseen, jotka tuottavat voittoa kuten on tehty Suomessakin. Pääomat siirtyvät maihin, joissa lisäarvo on suurempi juuri halvan työvoiman takia.
Alkuperäinen kirjoittaja: Arvo
Tavaroita, joita ostamme ovat meille hyödyllisiä käyttöarvoina, myyjälle taas vaihtoarvoina. Marxin ajattelussa on useita keksintöjä, jota klassiset kansantaloustieteilijät eivät olleet oivaltaneet eivätkä siksi kyenneet selittämään kapitalismin sisäisiä lakeja ja kriisejä.Marxin tärkeä oivallus että myös työvoima on tavara eli työvoimatavara, jolla on vaihtoarvo ja käyttöarvo. Kapitalistille työvoima (ostaa työläisen työaikaa) on käyttöarvo. Työläinen myy työaikaansa (vaihtoarvo), koska hän tarvitsee rahaa elääkseen.
Marx selitti, että työvoimatavaran vaihtoarvon mittaa ilmaiseva palkka käytetään niiden hyödykkeiden hankkimiseen, joita työläinen tarvitsee elääkseen ja tehdäkseen työtä (välttämätön työaika).
Kapitalistin ostama työvoimatavaran käyttöarvo on työläisen työtuntien kokonaismäärä. Kun tästä työajan kokonaismäärästä vähennetään välttämätön työ, saadaan erotukseksi Marxin vallankumouksellinen keksintö eli lisätyö/lisäarvo:
Lisäarvo/lisätyö) = työtuntien kokonaismäärä – välttämätön työ
Esim: Työläinen tarvitsee elääkseen 100 euron päiväpalkan. Oletetaan, että kahdeksan tunnin kokonaistyöajalla työntekijä tuottaa 200 euron arvon. Tänä aikana työläinen tuottaa työantajalle 100 euron lisäarvon. Pääomassa Marx muotoilee lisäarvon suhdeluvun, riistoasteen:
Lisäarvon suhdeluku = lisäarvo jaettuna välttämättömällä työllä
Esimerkissämme lisäarvon suhdeluku on 100 euroa/100 euroa tai 4 tuntia/4 tuntia eli 100%.
Tässä työnarvoteorian yhteenvetoa Desain kirjasta Marxin kosto.
Alkuperäinen kirjoittaja: sähkömies
Nimimerkki "Kannattaa lukea" kirjoittaa asiaa mm. Jussi Ahokkaan käsityksistä velkarahoituksesta. Itse asiassa varmaan sadat tuhannet muutkin suomalaiset ovat parin viime vuoden aikana keskustelupalstojen ansiosta oppineet, että pankit tosiaan luovat maksuvälineitä tyhjästä.Samaten Ahokaskin viittasi siihen, että valtiotkaan eivät enää saa laillisesti lainata keskuspankilta vaan valtioiden pitää kääntyä (yksityisten) rahoituslaitosten puoleen. Mielenkiintoista oli huomata, että tilaisuudessa yritettiin todistella, että EU:n sisällä kansalliset valtiot vielä voisivat kontrolloida pankkejaan. Tuli mieleen, että onpa sosialidemokraattinen ajatus. Nimittäin EKP antoi pankeille joulu- ja helmikuun aikana 1020 miljardia euroa lainaa noin vaan. Onkohan pankkien vähimmäispääomavaatimusta edes aikomus kiristää?
Alkuperäinen kirjoittaja: jyrki laukkanen
Kapitalismissa on se vika , että tuottavaa työtä tehdään aivan liikaa ja aivan liian nopeasti. Niinpä yhteiskunnan infrastruktuuri alkaa olla valmis koko Euroopassa. Mittavia työkohteita ei ole tai niitä joudutaan keinotekoisesti keksimään. Matalapalkkojen maat ja maanosat vievät teollisuuden ahneiden valkoisten miesten nenän alta. Niinpä meille kehittyneille maille jää kehitysmaiden tuotteiden handlaaminen erilaisilla hulluilla päivillä. Edessä on pakostakin elintason lasku ja yhteiskuntaluokkkien välinen kiristyvä jännite. Vastakkainasettelun aika on taas tässä ja tänään. Maahanmuuttajia on roudattu Eurooppaan toimimaan puskureina tulevissa sosiaalisissa konflikteissa.Kommunismi ja sosialismi tehottomuudessaan ja sulkeutuneisuudessaan joutui valitettavasti kilpailemaan ahneen ja kyltymättömän kapitalismin kanssa ja elämänarvoja alettiin mittaamaan tuotteiden laadulla ja tavaramäärän hysteerisellä kasvattamisella. Oli selvää , että inhimilliset arvot ja moraaliset periaatteet eivät kukoistaneet eivätkä todennäköisesti tulekaan kukoistamaan ennenkuin erilaiset rikolliset voimat taas kerran saavat osoittaa voimansa ja kykynsä maailman muuttamiseksi psykopaattien toimintakentäksi. 11.09 jälkeen on näyttöä tästä ollut riittävästi.
Alkuperäinen kirjoittaja: sähkömies
Jyrki Laukkasen kanssa voisi olla samaa mieltä Euroopan tilanteesta. Kaksi seikkaa ottaisin kuitenkin huomioon vielä lisäksi. Eurooppa on hiipumassa myös koska energiavarat alkavat ehtyä. Toisekseen tuottavaa työtä tekevät alkavat väsyä ja heidän motivaationsa ja innostuksensa alkaa heiketä – tähän on mielestäni monia syitä. Tämä näytäisi olevan toisin ainakin Kiinassa ja osin Intiassa.Alkuperäinen kirjoittaja: Matti Aalto
"Nimittäin EKP antoi pankeille joulu- ja helmikuun aikana 1020 miljardia euroa lainaa noin vaan. Onkohan pankkien vähimmäispääomavaatimusta edes aikomus kiristää? "Joko on aika luokitella EKP roskapankiksi?