Suomen kommunistisen puolueen keskuskomitea ehdottaa radikaalin vasemmistolaisen ja punavihreän vaaliliiton kokoamista seuraaviin eduskuntavaaleihin. Näin voitaisiin rakentaa vahvempaa vaihtoehtoa oikeistolaiselle politiikalle ja suuren rahan vallalle.
Article:
SKP ehdottaa vaaliliittoa VAS:lle
Alkuperäinen kirjoittaja: Iivari
Täyttä totta koko teksti ja tausta muutamista edellisistä vaaleista. Mielestäni on todella suurta resurssien tuhlausta äänimäärien ja jo vaaleja edeltävinä kampanjaviikkoina se resurssien tuhlaus,jota vasemmistossa on käynnissä. Itse en ollut 70-luvulla politiikassa, vaan potkin palloa lapsena, ja en voi ymmärtää historian painolastia mikä tässä hajaannuksessa on kyse. Aloite on hyvä, mutta tuskinpa Vasemmistoliitto uskaltaa lähteä taaskaan vaaliliittoon. Joka tapauksessa, toivottavasti edes uskallusta tutkia asiaa vaalipiireittäin riiittäisi Vasemmistoliitossa.Alkuperäinen kirjoittaja: jeppe
Hesarissa http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Vasemmistoliitto+torjuu+Skpn+vaali... ihmettelee Sirpa Puhakka miksi Hakanen ehdottelee vaaliliittoa, koska vasemmistoliitto on aijemmin torjunut sen. Samaa tämäkin jeppe ihmettelee. Miksi ihmeessä ei Hakanen kerrasta usko?Alkuperäinen kirjoittaja: Sivustaseuraaja
Jeppe, eikö tämmöisiä asioita kannata aina silloin tällöin harkita uudelleen? Esimerkiksi tilanteessa, jossa yhteistyöllä voitaisiin konkreettisesti saavuttaa etuja, eikä vain eduskuntavaalien menestyksen suhteen?Minua kummastuttaa se, että vasemmiston yhteistyöstä puhutaan kyllä paljon ja se onnistuukin osittain esim. Naton vastaisessa kampanjoinnissa tai vaikkapa ilmastonmuutoksen kysymyksissä.
Sitten kun vaalit ovat tulossa niin asetutaan samoihin poteroihin ja nostetaan historiasta samaa yhteistyökyvyttömyyttä, jolle porvarileiri joka vaaleissa nauraa.
Esimerkiksi jos Vasliitto olisi ollut vaaliliitossa SKP:n kanssa eurovaaleissa, istuisi Brysselissä nyt suomalainen vasemmistomeppi (muistaakseni Annika Lapintie). Ihan vaan esimerkkinä tämä...
Alkuperäinen kirjoittaja: jeppe
No itse suosittelisin sitä, että jos kommunistien tavoitteena oli saada yksi vasemmistoliiton edustaja europarlamenttiin; äänestämään sitä vasemmistoliittoa. Ei kai tuohon mitään vaaliliittoa tarvita ja SKP voisi katsoa peiliin, että miksi teidän takianne vasemmisto on nyt heikompi europarlamentissa. Onko tuossa nyt yhtään mitään järkeä hajauttaa ääniä näihin pikkupuolueisiin ja siten heikentää vasemmiston voimaa?Alkuperäinen kirjoittaja: Heinrich Fichte
Ymmärrän ihan hyvin, miksi Vasemmistoliitto ei ole kiinnostunut vaaliliitosta. Puolue on tehnyt kovasti töitä karistaakseen kommunistisen imagon yltään. Jos SKP ja Vas. olisivat vaaliliitossa, tulisi tästä varmasti keskeinen puheenaihe. Vasemmistoliiton ehdokkaat joutuisivat vastailemaan kysymyksiin Neuvostoliitosta/kommunismista jokaisessa vaalitilaisuudessaan. Liitto myös karkottaisi puolueelta äänestäjiä ainakin saman verran, mitä SKP tuo. Kommunismi (käsitteenä/sanana) ei (valitettavasti) ole Suomessa kovin kovassa huudossa.Mitä suunnitelmia SKP:llä nyt sitten on vaaliliitoista? Kukaan johdossa ei varmasti odottanutkaan tämän avauksen johtavan tuloksiin, joten strategiaa lienee mietitty. Miten sujuvat mahdolliset neuvottelut KTP:n ja STP:n kanssa? Tradekan vaaleissa eivät näköjään ole samalle listalle mahtuneet. Tehkääpä juttu tästä.
Alkuperäinen kirjoittaja: Kirsti Era
Vasemmistoliiton ratkaisu on todella lyhytnäköinen. Jos demareista vasemmalle olevat voimat olisivat olleet samalla listalla selväsanaisen vasemmistolaisin tunnuksin, olisi taatusti moni köyhäkin lähtenyt pitkästä aikaa äänestämään. Olisi saatu ehdokkaaksi muitakin kuin uhrautuvia puoluepukareita, esim itse olisin siinä tapauksessa ollut käytettävissä. Vihreitten hallituspolitiikka huomioon ottaen laajan vasemmiston vaalinäkymät olisivat olleet valoisat. Se olisi sekä innostanut vaalityöhön että aktivoinut kiitos sinänsä raadollisen kamppailun siitä, kuka listalta menee läpi. Nyt Vassi missasi tuhannen taalan sauman, itseltään.Lisäksi näin vaikeutuu vasemmiston yhteinen poliittinen kamppailu kentällä. Todella typerää.
Alkuperäinen kirjoittaja: Matti Aalto
Hesarissa:"
Puhakka pitää merkillisenä Skp:n puheenjohtajan Yrjö Hakasen tänään esittämää yhteistyötarjousta, koska vasemmistoliitto on jo aikaisemmin torjunut sen.
"
Minustakin se Hakanen on semmonen kummajainen joka ei kerralla usko edes säätiedotuksia vaan katsoo ne joka päivä uudestaan. Vois kai se ne säätiedotuksetkin uskoa kerralla.
Alkuperäinen kirjoittaja: Äänestäjä
Heinrich Fichte aprikoi, että vasemmistoliitto saattaisi jopa menettää kannatustaan vaaliliitossa SKP:n kanssa ja että se johtuisi kommunistisuuden korostumisesta keskusteluissa.Kannattaa kuitenkin miettiä tarkemmin sitä miksi koko vasemmiston kannatus on laskenut Suomen historian alimmalle tasolle. Se ei ole johtunut liiallisesta kommunistisuudesta, vaan vasemmistopuolueiden harjoittamasta epävasemmistolaisesta hampaattomasta politiikasta, joka ei ole tarjonnut mitään vaihtoehtoa oikeiston harjoittamalle politiikalle.
Nyt tarvitaan vasemmistolaista vaihtoehtoa ja sitä SKP todennäköisesti tuo joka tapauksessa politiikan areenalle ja siihen kannattaisi muidenkin edes jossain määrin samaistua.
Alkuperäinen kirjoittaja: Kosmopoliitti
Tässä kyllä kannattaisi katsoa vertaillen esimerkiksi millä eväillä Saksan Die Linke on noussut mielestäni merkittävään menestykseen. Ei se ole tapahtunut poliittista keskustaa lähentymällä vaan suuntaamalla vasemmalle.Ja siellä sentään on Neuvostoliiton lisäksi DDR:n perintöäkin. En tiedä kuinka paljon se sitten synnyttää juttua vaalitilaisuuksissa, mutta heikoilla kantimilla ollaan ylipäätään, jos pitää yrittää hankalia aiheita pakoilla ja sen vuoksi vesittää varsinaisen politiikan sisältöä.
Alkuperäinen kirjoittaja: Matti Aalto
Minustakin tuo edesmenneeseen Neuvostoliittoon ja kommunisteihin leimaantumisen pelko on aika lailla turhaa.Jos ajatellaan että itse Neuvostoliiton sydänmailla kommunistien kannatus vaaleissa on noin 3 kertainen verrattuna vassin kannatukseen niin turha kai sitä täällä naapurissa on pelätä.
Joitakin ääniä vassi tietenkin menettäisi sen vuoksi, ehkäpä pari sataa koko maassa lähinnä oikeisto demareille, mutta esiintymällä vasemmistolaisen politiikan kokoavana voimana toisi taatusti tuhansia ääniä.
Sitten olisi ajateltava mahdollisuutta mobilisoida laajoja joukkoliikkeitä toimeentulon ja rauhan puolesta, siinä puhutaan jo kymmenien tuhansien lisä äänien mahdollisuudesta.
Katsotaan nyt miten keskustelut asiassa edistyvät, vaaleihin pitää alkaa valmistautumaan joka tapauksessa.
Tavoitteena on edelleenkin mahdollisimman laajapohjainen vaaliliitto. Jos vasssi jättäytyy pois niin sitten SKP:n listoille kootaan mahdollisimman laaja vasemmistolainen vaaliliitto.
Sille listalle ovat tervetulleita kaikki vasemmistolaiset ylipäätään, Kirsti Era erityisesti.
Alkuperäinen kirjoittaja: Totuuden Torvi
Minusta olisi kohtuullista, että kun kerran SKP:n puheenjohtaja (Sirpa Puhakan mukaan) on esittänyt vaaliliittoa, niin Vasemmistoliitto kommentoisi asiaa myös puheenjohtajansa äänellä.Alkuperäinen kirjoittaja: Topi Saksala
Onhan selviö, jotta jokainen poliittinen puolue haluaa näkyä eduskunnassa muuallakin kuin portailla.SKP ei ole poikkeus. Mutta millä hinnalla; vaaliliitto Vas-liiton kanssa saattaisi hävittää tästä maasta
kommunistisen liikkeen kokonaan. Ainakin itselleni puolueen suhtautuminen EU:hun ja pääomaan on
ne keskeisimmät kysymykset. Vas-liitto saattaa suhtautua hiukan kriittisesti EU:hun, kun tärkeintä olisi pyrkiä eroon koko EU-liittovaltiosta. Kyllä Vassareille mepin paikat kelpaa eli tuskin Vas-liitto missään vaiheessa valitsee ”irti EU:sta” linjaa.
Alkuperäinen kirjoittaja: Tapio Hakala
Mitä pahaa siinä on jos SKP tekee asiallisen ja perustellun yhteistyö tarjouksen Vasemmistoliitolle. Ja nyt tässä poliittisessa tilanteessa kun oikeiston asemat ovat vahvat ja kriisin laskuja sysätään työtätekevien maksettavaksi. SKP:n poliittisissa tavoitteissa ei pitäisi olla mitään minkä muun vasemmiston pitäisi torjua. Jos Vasemmistoliiton johto torjuu vaaliliitto tarjouksen, niin mitkä ovat ne perusteet?Alkuperäinen kirjoittaja: Äänestäjä
Mikäli vasemmisto ei saa aikaseksi yhteistä toimintaa politiikan suunnan muuttamiseksi, niin se hävittää itsensä olemattomiin. Tässä yhteistyössä myös vaaliliitot olisisivat äänestäjille singnaali siitä, että edes yritetään. Mitään pelkoa ei mielestäni ole puolueiden oman identiteetin katoamisesta. Edellyttäen tietenkin, että siitä pidetään kiinni, kuten oletan SKP:n osalta olevan.Alkuperäinen kirjoittaja: SKP voimakkaaksi
SKP on valitettavan pieni sirpalepuolue. noin1% äänestäjista, ei yhtään paikkaa, eikä teoreetstakaan mahdollisuutta päästä vaikuttamaan. Siis kaivoon heitettyä aikaa ja rahaa kok vaalitouhu. Kannatus pitäisi saada sinne 5% pintaan, ennenkuin puolue olis vakavasti otettava.Pitäisi pureutua syihin, miksi puolue ei houkuttele. Onko lina liian jyrkkä? onko ajettavat asiat enää tätä päivää, niinkuin proletariaatin vallankumous. Nuoriso ei enää tunne (kumpaakaan) termiä, niinkuin me vanhat sen tajuamme. Pitäytyminen Marxin opeissa tekee meidät yhtä moderneiksi, kuin Islamilainen Veljeskunta Egyptissa (elikkä kuin ei tiedetä missä nyt mennään, niin väännetään kelloa taaksepäin ja aletaan elää menneisyydessa).
Jos SKP uudistuisi, eläisi nykypäivää, se voisi löytää hyvinkin hewdelmallisia vaaliliittoja Vasemmiston kanssa, tai jopa Sosoaalidemokraattien tai Perussuomalaisten tai Vihreiden kanssa.
Kannattajakunnassa kaikissa näistä mainitsemista puolueista löytyy ihmisiä, jotka haluavat ajaa köyhän ja heikon asemaan, niikuin me SKP:läiset olemme aina sydämmestämme haluneet
Alkuperäinen kirjoittaja: Matti Aalto
"Pitäytyminen Marxin opeissa tekee meidät yhtä moderneiksi, kuin Islamilainen Veljeskunta Egyptissa...
"
Enpä käy lainkaan sanomaan että Marxia ja marxilaisuutta ei pitäisi opiskella, mutta tuossa kritiikissä on kyllä jotain järkeäkin, itse asiassa aika paljonkin.
Näkisin asian niin että pitää tehdä enemmän sekä kansanomaista asioiden pohtimista että tieteellistä tutkimus työtä yhteiskunnallisesta todellisuudesta ilman mitään ennakko odotuksia pohdintojen tai tutkimuksien tuloksista.
Jos sitten käy niin, kuten tuppaa käymään että ajattelun lopputulos on yhdensuuntainen klassisen marxilaisuuden kanssa niin ei siinä ole mitään vikaa.
Asiat täytyy kumminkin ensisijaisesti perustella objektiivisella todellisuudella eikä klassikkojen esittämillä näkemyksillä.