Itsenäisyyspäivä tuo aina tullessaan vasemmiston sisäiset väittelyt itsenäisyyden merkityksestä. Onko itsenäisyys porvarilliseen valtioon sitoutumista, nationalistista hapatusta vai pitäisikö meidän sittenkin pyrkiä linnanjuhlien valokeilaan?
09.10.2015 - 10:42
#1
Itsenäistä päätöksentekoa irti ulkomaisesta pääomasta
Paikalla olevat käyttäjät
There is currently 1 user online.
- Petra
Uudet käyttäjät
- helena-rantasuo
- soderholmsatu
- rikutoi
- antti.sointula
- makinensanteri04
Alkuperäinen kirjoittaja: Timo S Vantaa
Simo Suomiselta tarkkanäköinen kirjoitus, jollaisia toivoisi työväenliikkeestä käsin näkevän paljon enemmän."itsenäisyys on itsenäistä päätöksentekoa irti ulkomaisesta pääomasta.. ..itsenäistä päätöksentekoa, jossa eurooppalaisilla pankkiireilla ei ole veto-oikeutta jokaiseen taloussuunnitelmaan, ja jossa amerikkalaiset suuryhtiöt eivät voisi seurauksetta lakkauttaa kokonaisille kaupungeille elintärkeää tuotantoa ja toimintaa."
Tästä juuri on kyse, terveen kansakuntaa kannattelevan itsenäisyyden ymmärtämisestä, se ei ole pois mistään kansainvälisestä yhteistyöstä tai muusta- päinvastoin terve itsenäisyys ja kansainvälisyys täydentävät toisiaan. Vain kaikista omista asioistaan demokraattisesti päättävä itsenäinen valtio voi tehdä myös aitoa ja rakentavaa kansainvälistä yhteistyötä muiden valtioiden kesken-tällaisesta kehityksestä hyötyy koko yhteiskunta.
"Todellinen terve kansainvälisyys tarvitsee itsenäiseen päätöksentekoon kykeneviä vapaita kansoja, jotka pystyvät irtaantumaan kansainvälisten pankkien ja suuryhtiöiden vallasta. Tällaisen kansainvälisen yhteistyön rakentaminen vaatii ensin yksittäisten maiden itsenäistymistä, ei pelkästään lakiopillisesti, vaan myös käytännön päätöksenteossa."
tässäkin tuo on sanottu, hienoa kokonaisuuden ymmärrystä kaikkinensa tämä teksti-tällaista tarvitaan.
Alkuperäinen kirjoittaja: PSillanpää
Timo S, minä voin kertoa kuinka pääsemme itsenäisiksi ja irti kaikista ulkomaisista kapitalisteista ja muista "ryöstäjistä". Löydetään yhtä paljon öljyä ja kaasua kuin meidän NATO-naapuri Norja, maksetaan kaikki ulkomaanvelkamme pois kuten Norja ja täytetään Suomen Pankit kammiot öljy- ja kaasutuloilla, silloin meidän ei tarvitse mennä kolkuttelemaan ulkomaisten pankkien ovia saadaksemme pelkkää syömävelkaa lähes kymmenen miljardia vuodessa! On olemassa toinenkin konsti, saamme teollisuutemme tuotteet menemään kaupaksi ulkomaille ja sitten niillä voitoilla maksamme pois velkaamme. Tämä viimeinen konsti on luultavampi, mutta kivuliaampi, sillä öljyä tai kaasua ei taida meidän mailtamme löytyä.Mistä muuten kuvittelet Kiinan talouden nousun johtuvan? Minä vastaan omasta puolestani; että Kiina on sallinut kansainvälisten suuryritysten tulla tekemään bisnestä rahat mukanaan ja kommunistinen puolue on puolestaan pitänyt ammattiyhdistysliikkeen ja työläiset tiukasti näpeissään, jottei vain kansalaisille tulisi vääriä ajatuksia päähän!
Alkuperäinen kirjoittaja: Timo S Vantaa
"On olemassa toinenkin konsti, saamme teollisuutemme tuotteet menemään kaupaksi ulkomaille ja sitten niillä voitoilla maksamme pois velkaamme."En vain ymmärrä miksi vahvan teknologisen kehityksen maan kuten Suomen pitää a)velkaantua ja maksaa korkoja epäitsenäisesti ulkomaanvaluutalle b) toteuttaa talouspolitiikkaa, joka kasvattaa riippuvaisuutta tuonnista.
Jos vienti tökkii, niin silloinhan pitää vähentää turhaa tuontitavaraa ja vahvistaa taloudellista omavaraisuutta, sitäkautta työllisyyttä ja oman sisämarkkinan elpymistä. EU:n ja euron puitteissa tällaiset toimet eivät tosin tuler onnistumaan, eli niistä pitäisi ensin irtautua ja palauttaa itsenäisyys.
Alkuperäinen kirjoittaja: Teuvo Taskinen
"..saamme teollisuutemme tuotteet menemään kaupaksi ulkomaille ja sitten niillä voitoilla maksamme pois velkaamme."Kenen voitoilla? MEIDÄN yritykset jotka me valtiona olemme omistaneet, ne on myyty tai lahjoitettu ulkolaisille omistajille. Jottka päättävät voitoistaan, usein vieden voitot veroparatiiseihin. Tältä kapitalismin pohjalta kehityksentie parempaan on kuljettu loppuun.
Alkuperäinen kirjoittaja: PSillanpää
Timo S, mutta mikä on sitä turhaa tuontia, ymmärrän kyllä, että samppanjavispilät voidaan valmistaa kotimaassa ja juoda vain Elysee kuohuviiniä, mutta ei niillä meidän velat muutu saataviksi.Pitääkö meidän mennä Kuuban tai Pohjois-Korean malliin jolloin vain poliittiselle eliitille tuodaan kaikki mahdollinen ulkomailta? Olet oikeassa, että globaalissa maailmassa se ei onnistu, mutta jos vaihtoehtoina on nuo pari mainitsemaani maata niin valitsen globalisaation.
Niin, olenhan vastannut velkaantumiskysymykseesi; Sitä meidän vahvaa teknologiaa ei vain nyt maailmalla osteta ja kun haluamme säilyttää kulutus- ja palvelutason, niin joudumme/otamme "syömävelkaa"!
Alkuperäinen kirjoittaja: Timo S Vantaa
"Pitääkö meidän mennä Kuuban tai Pohjois-Korean malliin jolloin vain poliittiselle eliitille tuodaan kaikki mahdollinen ulkomailta? Olet oikeassa, että globaalissa maailmassa se ei onnistu, mutta jos vaihtoehtoina on nuo pari mainitsemaani maata niin valitsen globalisaation."Kattos, olipas yllättävää tuoda esiin jälleen kuuba ja pohjois-korea, kun yritetään pohtia ja kehittää nykyistä mallia parempaa yhteiskuntasysteemiä. Sillapään päähän ei ilm.mahdu kuin naru kaulassa kiihtyen eteenpäin juostava globaali finannsikapitalismi tai autoritäärinen pohjois-korea- itsepähän siis puhut aina ääripäistä vaikka muita tällaisista puheista syytät-roska pois omasta silmästä. On se kumma että et pysty laittamaan asioita ja kansakuntia historialliseen kehitys-perspektiiviin. Jotkin kansakunnat nyt vain on muita kehityksellisesti jäljessä, kuubakin on kehittynyt verrattuna siihen mitä se oli ennen castrojen aikaa- sama koski aikanaan isossa kuvassa neuvostoliittoa vs.sitä edeltänyt tsaarinaika. Eikä suomi ole eikä koskaan tule olemaan pohjois-korea, vaan meille riittää ihan oma suomen malli, se riittää. Meillä finanssikapitalismi alkaa jo olla nähty, on tasapainoisemman ja "hitaamman" systeemin aika. 4h on ihan riittävä päivätyöaika, kun optimoidaan tuotanto ja kulutus ja karsitaan turhuudet pois. Jätetään enemmän aikaa kulttuuriin ja henkiseen elämään, ja sykitään vähemmän, toki riittävästi kuitenkin.