Porvaristo haluaa nyt taata hallitsevan luokan edut, pohtii nykyisen globaalin talouskriisin marxilaisista analyyseista opinnäytetyötä tekevä Antti Ronkainen.
09.10.2015 - 10:42
#1
Rahakoneet laulavat uutta kapitalismin kriisiä
Paikalla olevat käyttäjät
There are currently 0 users online.
Uudet käyttäjät
- helena-rantasuo
- soderholmsatu
- rikutoi
- antti.sointula
- makinensanteri04
Alkuperäinen kirjoittaja: Pekka Virtanen
Että pankinjohtajat vastaisivat henkilökohtaisella omaisuudellaanriskitappioista kuulostaa varsin epärealistiselta. Tässä tapauksessahan
kuten Ronkainen mainitsee korvattavaa
olisi 1300 miljardia finanssikriisin
tappioita. Raha liikkuu nykyään vapaasti yli rajojen ja sen korvamerkkaaminen on mahdotonta.
Ronkaisen analyyseistä jää kaipaamaan tietoa ketkä ovat kriiseistä hyötyneet.
Rahahan ei katoa vaan etsii jatkuvasti
uusia sijoituskohteita. Ovatko arabit ja kiinalaiset ostelleet maailman
pörsseistä alennusmyyntitarjouksia.
Jos USA olisi syvässä kriisissä ei dollarin arvo nousisi sitä vauhtia,mitä se on tehnyt viime aikoina. Eurooppa on kriisissä korkeitten tuotantokustannusten takia.
Euron devalvaatio on tervetullut ilmiö ja aktivoi vientiteollisuutta.
Liikatuotannosta voi käyttää tarkempaa määritelmää eli tyydytetyt markkinat.
Autoteollisuuden vaikeudet johtuvat juuri tästä.
Alkuperäinen kirjoittaja: Matti Aalto
Yleensä porvarillisen hegemonian oloissa vastuun kantamisella tarkoitetaan sitä että köyhä kansa pannaan maksamaan sitä tai tätä ja työväenliikkeen edustajat osoittavat vastuullisuutta (porvaristoa kohtaan) tukemalla heidän politiikkaansa.Ajatellaanpa fiktiivistä tilannetta jossa kapitalistinen järjestelmä toimisi avoimuuden, demokratian ja rehellisyyden oloissa.
Kaikki sijoitettu pääoma olisi osakkeita tavalla tai toisella. Yhtiön vastuu olisi päättymätön siihen saakka kunnes kaikki vastuut olisi suoritettu - ompahan rahaa tai ei. Mitään katteettomia konkursseja ei olisi koska kaikki osakkaat olisivat - tietenkin - vastuussa omistus osuuttaan vastaavalla määrällä. Silloin osakkeiden arvo voisi olla negatiivinen, niistä pääsisi eroon maksamalla osuutensa veloista. Kohtuullisena voitaisiin kuitenkin pitää sitä että kenenkään ei tarvitsisi ottaa vastaan negatiivista netto perintöä.
Voisikko kapitalismi säilyä hengissä siinä prosessissa jossa yllä mainittuun rehellisyyteen siirryttäisiin?
Ehkä, ehkä ei, oikeastaan sitä ei kannata liian paljon pohtiakkaan, oleellista on se että työväenliikkeen pitää pystyä osoittamaan maailman laajuisesti mitä rehellisyys ja rehelliset pelisäännöt tarkoittavat.