Kansalaiset aktiivisina Janakkalassa

14.12.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 46/2007

Parin vuoden sitkeä taistelu johti vanhusten ja hoitajien kannalta hyvään lopputulokseen Janakkalassa. Päättäjät joutuivat taipumaan kansalaismielipiteen ja Etelä-Suomen lääninhallituksen edessä. Kunnan keskustaajaman Turengin vanhainkodissa hoitajia palkataan lisää.


Jo pitkään monet omaiset olivat olleet huolestuneita siitä, saavatko heidän läheisensä Turengin vanhainkodissa eli Tapailakodissa kunnollista hoitoa. Henkilökunnan puheet ja omaisten havainnot tukivat näkemystä, että Tapailakodissa töitä tehdään rajusti alimitoitetulla henkilökunnalla. Lähtölaukaus kansalaistoiminnalle tuli, kun kunnan julkiseen retoriikkaan suivaantuneet hoitajat julkaisivat maakuntalehdessä oman mielipiteensä hoidon tilasta.




Kantelu lääninhallitukseen



Vuoden 2006 keväällä ryhmä aktiivisia ihmisiä kutsui koolle keskustelutilaisuuden Tapailakodin tilanteesta. Kirjastolle kertyi väkeä opetustilan täydeltä.


– Kun niitä juttuja kuunteli, niin kyllä nousi tukka pystyyn, muistelee kantelun laatinut ja ensimmäisenä allekirjoittanut Markku Tulander.


Ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin tehdä kantelu Etelä-Suomen lääninhallitukseen. Paikalla olleet kunnanvaltuutetut kun eivät nähneet mitään vikaa missään.


Janakkalan kunnan vastine kanteluun oli myös Tulanderin mukaan pöyristyttävää luettavaa. Hoitajavajetta ei myönnetty vaan vedottiin mm. siihen, että nykyisin vaipat ovat miellyttäviä käyttää. Luonnollisesti lääninhallitus ilmoitti, että vaippa ei voi korvata hoitajaa, joka vie vessaan. Tiukka päätös antoi vuoden aikaa saattaa asiat kuntoon. Silloista 20 hoitajan joukkoa piti kasvattaa kymmenellä uudella hoitajalla.




Kansalaiset aktiivisina



Janakkalan Aktiivinen Kansalainen -toimintaryhmä seurasi tilannetta tarkkaan. Kunnan hyväntahtoisuuteen ei uskottu. Syytä epäluuloon olikin.


Omaistaan katsomassa käynyt Jorma Talikka keskusteli hoitajien kanssa eikä tilanne näyttänyt hänen mukaansa parantuvan. JAK järjesti uusia keskustelutilaisuuksia, joissa arvioitiin missä mennään ja mitä tehdään. Julkisuuteen tiedotettiin aina, kun aihetta oli. Esimerkiksi Radio Häme oli ajan tasalla ja Markku Tulander sekä Jorma Talikka olivat molemmat radioaalloilla asian tiimoilta. Jopa Hämeen tv-uutisissa päästiin esille.




Kansalaisvaikuttaminen tehoaa



Kunnan virkamiehet ja poliittiset päättäjät suhtautuivat lääninhallituksen päätökseen pitkään ylenkatseella eikä riittävää määrää hoitajia aiottukaan palkata. Mieluummin pelattiin aikaa.


Vuoden 2007 aikana palkattiin kolme uutta hoitajaa. JAKin väki piti aktiivista yhteyttä lääninhallitukseen ja kunnanvaltuuston budjettikokouksen aikana järjestettiin mielenosoitus. Kolme kynttilää paloi palkattujen hoitajien kunniaksi.


Valtuuston kokouksesta muodostui kansalaisvaikuttamisen voitto. Vastoin kunnanhallituksen esitystä eräs kunnanhallituksen jäsen ehdotti lisähoitajien palkkaamista Tapailakotiin. Tämä herätti muissa ryhmissä valtavan raivon. Lehtereillä kokousta seuranneet kansalaisaktivistit saivat tunnustusta, kun vihreiden edustaja sanoi lisähoitajien palkkaamisen olevan kansalaisaktiivisuuden voitto. Katkerana hän lisäsi, että esityksen vastustaminen olisi poliittinen itsemurha.


Nyt tilanne vaikuttaa paremmalta, mutta kansalaisaktiivisuutta tarvitaan jatkossakin. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli