Yksityistämisen lyhyt oppimäärä
Kiistelty Kiljavan sairaalan remontointi ja käynnistäminen kuntoutussairaalana on kohdannut vakavia vaikeuksia. Keski-Uudenmaan kuntien ja HUS:n omistaman Kiljavan sairaalan uudelleenkäynnistämisessä toteutettiin uudenlainen yksityisen ylikansallisen terveydenhoitoalan yhtiön MedOne Oy:n hallitsemaan toimintaan nojautuva malli. Sairaalaa hallinnoi kuntien ja HUS:n omistama osakeyhtiö, kuntoutuspalvelut tuottaa MedOne ja ravitsemispalvelut Sodexo Oy. Vajaat puoli vuotta sitten sairaalan 120:ta potilaspaikasta otettiin käyttöön 60.
Kiljavan sairaala Oy:n hallitus informoi omistajakuntia tämän vuoden talousarviosta kertoen yhtiön toiminnan olevan raskaasti tappiollista. Julkisuuteen on vuotanut myös tieto siitä, että MedOne on käynnistänyt yt-neuvottelut ilmeisesti tarkoituksena vähentää työntekijöitä.
Yhtiön hallitus kertoo tiedotteessaan, että käyttöön valmistuneista 60:ta hoitopaikasta on ollut käytössä keskimääri 28-30, siis alle puolet ja potilaista on huomattava osa ollut muita kuin keskiuusmaalaisia, joita varten koko hanke käynnistettiin. Yhtiön hallitus valittelee sitä, että kunnat eivät lähetä potilaita Kiljavalle.
Alun alkujaan virheratkaisu
Kiljavan sairaalahanke käynnistyi ja vietiin kuntien valtuustoissa päätökseen menneen valtuustokauden alkupuolella. Hanketta valmisteli konsultti, joka osoittautui yhden asian mieheksi, eli yksityisen lääkäribisneksen asiamieheksi, joka teki selvityksen, jossa ei julkiseen sektoriin perustuvaa toimintamallia asiallisesti ottaen oltu huomioitu juuri ollenkaan.
SKP:n pääsihteeri Arto Viitaniemi oli Järvenpään valtuuston jäsenenä yksityistämistä vastaan ja esitti hankkeen toteuttamista kuntien hallitsemana kuntainliittona tai liikelaitoksena, jossa palvelut tuotetaan julkisena toimintana. Hän kertoo, että jo silloin oli nähtävissä se mikä nyt on alle puolessa vuodessa käynyt toteen.
– Yksityistämiskonsultin esityksen mukaan toteutettu malli on johtanut siihen, että yksityiset firmat rahastavat kuntia Kiljavalla yksinoikeudella. MedOnen ylihinnoittelu on johtanut siihen, että kunnat eivät kirjoita maksusitoumuksia eivätkä lähetä potilaita kuntoutukseen ja näin ollen koko idea on kuivumassa kokoon.
Kun kunnat joka tapauksessa joutuvat maksamaan sairaalan remonttikustannukset ja arvonlisäveron, jota oman toimintana järjestetyssä mallissa ei olisi ollenkaan, on Kiljavan kuntoutus todella hintavaa. MedOne on pesemässä omat kätensä katastrofista vähentämällä työntekijöitä.
Viitaniemi on sitä mieltä, että nyt kuntien pitäisi ottaa lusikka kauniiseen käteen ja purkaa käyttöön otettu malli ja muuttaa se kuntien ja kuntalaisten etujen kannalta paremmaksi ja edullisemmaksi julkiseen toimintaa perustuvaksi kuntoutustoiminnaksi.
Kiljava on varoittava esimerkki
Arto Viitaniemen mukaan Kiljavan sairaalan taloudellinen katastrofi on varoittava esimerkki terveydenhuollon alueella koko maassa.
Kiljavalla toiminnan hallinta ja päätösvalta on siirtynyt käytännössä täysin MedOnen käsiin eikä sairaalayhtiön poliittisin perustein valitulla hallituksella ole sen enempää lääketieteellistä kuin taloudellistakaan osaamista hallita asioiden kulkua.
– Kuntien valtuustot tai edes hallitukset eivät saa edes kunnollista informaatiota ja siksi Kiljavan talouskatastrofi ja yt-neuvottelut tulivat täytenä yllätyksenä, kertoo Viitaniemi .
Hänen mielestään Kiljavaa ei pelasta se, että sen omistajaksi yritetään haalia lisää kuntia koska MedOnen toiminta ylihinnoiteltuine palveluineen jatkuisi ennallaan.
– Kiljavan antama yksityistämisen lyhyt oppimäärä pitäisi riittää. (TA)