Mikä muutos?
Barack Obama astui Yhdysvaltain presidentin virkaan tiistaina kansanjoukkojen juhliessa häntä kuin uutta messiasta. Toiveet muutoksesta ovat korkealla, mikä on ymmärrettävää George W. Bushin kahdeksanvuotisen katastrofin jälkeen. Ei ole mukavaa kaataa kylmää vettä toiveiden niskaan.
On puhuttu "vallan vaihtumisesta". Todellisuudessa USA:n presidentti ja hänen hallintonsa eivät ole todellisia vallanpitäjiä, vaan todellisten hallitsijoiden ja määrääjien, suurpääoman, Wall Streetin, sotilaallis-teollisen kompleksin ja Israel-myönteisen painostusryhmän AIPACin, käskyläisiä. Obama on ymmärtänyt tämän ja valinnut hallintonsa avainhenkilöt sen mukaisesti. Hänen linjastaan eri aloilla on muutenkin kertynyt tietoa.
Obama kannattaa ns. vapaata markkinakapitalismia. Hän tuki 700 miljardin dollarin suunnitelmaa itse ahdinkoonsa syypään finanssijärjestelmän ja keinottelijoiden pelastamiseksi. Todellisten uhrien, tavallisten ihmisten, pelastamiseksi ei uhrattu ajatustakaan. Presidenttinä Obama aikoo jatkaa tällä linjalla. Virkaanastujaispuheessaan hän vaati kriisin uhreilta "yhtäläistä vastuuta" kriisistä. Hän jopa nosti esimerkiksi sellaisten "työläisten epäitsekkyyden, jotka mieluummin suostuvat lyhennettyyn työaikaan kuin näkevät ystävänsä menettävän työnsä". Muuten puheelle oli luonteenomaista täydellinen konkreettisuuden puute.
Toinen perusteema Obaman puheessa oli se, että USA:n sotaisuus ja militarismi tulee jatkumaan. "Kansakuntamme on sodassa laajaa väkivallan ja vihan verkostoa vastaan", hän julisti Bushin tapaan, vain tämän ilmauksia muutellen. Hän jopa heitti retorisen haasteen niille, jotka pyrkivät edistämään asiaansa "kiihdyttämällä terroria ja teurastamalla viattomia", ja uhkasi: "Me tulemme kukistamaan teidät". Israelin juuri saatettua päätökseen terrori- ja teurastusretkensä Gazassa USA:n toimittamilla aseilla ja Obaman hiljaisella tuella, uhkailu oli enemmän kuin irvokasta.
Virkaansa astunut hallinto on jo tehnyt selväksi, että miehitys Irakissa tulee jatkumaan määrittelemättömän ajan, ja kymmeniä tuhansia sotilaita lisää lähetetään Afganistaniin sodan laajentamiseksi siellä Obama on myös ilmoittanut tukevansa ehdoitta Israelia.
Jo ennen nimittämistään Obama on jatkanut Bushin anti-imperialististen valtioiden vastaista kylmää sotaa ja varsinkin Venezuelan presidentin Hugo Chávezin syyttelyä. Obama ei myöskään lupaa lopettaa Kuuban vastaisia vihollisuuksia ja saartoa, ainoastaan löysätä matkustuskieltoa Kuubaan.
Varsinkin Euroopassa on kiinnitetty suuria toiveita siihen, että Obama sulkee pahamaineisen Guantánamo Bayn vankileirin. Ehkä sulkeekin. Mutta muun muassa ABC Newsin (16.1.) mukaan USA:n armeija on jo laatinut salaisen listan muista USA:n sotilastukikohdista, joihin 250 Guantánamon vankia voidaan siinä tapauksessa siirtää.
ERKKI SUSI