Palmuöljydieselille ei jatkolupaa Helsingissä

09.10.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja 37/9.10.2009

Neste Oilin voimakkaasti lobbaama jatko palmuöljydieselin käytölle Helsingin bussiliikenteessä jäi kaupunginvaltuustossa auki. Valtuusto hylkäsi äänin 62 – 22 kaupunginhallituksen esityksen, jossa tuettiin palmuöljyn käyttöä. Asiaan otettiin kantaa, kun valtuusto käsitteli vastausta SKP:n ja Helsinki-listojen Yrjö Hakasen keväällä tekemään aloitteeseen.


Paineita palmuöljydieselistä luopumiseen on Greenpeacen kampanjan ohella lisännyt Maailmanpankin syyskuussa tekemä päätös pysäyttää kaikki investointinsa palmuöljyyn. Syynä Maailmanpankin ratkaisuun ovat lähinnä Kaakkois-Aasiassa ja Amazonin alueelta tulevan palmuöljyn aiheuttamat ekologiset ja sosiaaliset ongelmat.


– Maailmanpankin päätöksen jälkeen olisi todella erikoista, jos Helsinki ei tekisi mitään johtopäätöksiä, totesi Yrjö Hakanen.




Valmistus lisää päästöjä



Kyse ei ole vain uuden teknologian kokeilusta vaan siitä, miten suhtaudutaan palmuöljyn käyttämiseen polttoaineena ja palmuöljyn takia aiheutuviin metsäkatoihin, jotka aiheuttavat YK:n mukaan jo viidenneksen ilmastopäästöistä.


Hakanen esitti, että palmuöljyn käytöstä luovutaan ensi vuoteen jatkuvan kokeilun päättyessä ja suuntaudutaan kotimaisista biomassoista ja biojätteistä valmistetun biokaasun tai biodieselin käyttöön.


Pääkaupunkiseudulla on vaihtoehtoja biopolttoaineeksi. Pelkästään Ämmässuon kaatopaikalta ja Viikin jätevedenpuhdistamolta on saatavissa biokaasua 650 – 950 bussin vuotuiset polttoaineet. Lisäksi Varkaudessa kokeillaan biodieselin valmistusta hakkuujätteestä.


– Helsingin ei pidä vähentää liikenteen päästöjä niin, että lisäämme päästöjä muualla, sanoi Emma Kari (vihr), joka kannatti Hakasen esitystä.


Thomas Wallgren (sd) piti päätöstä valtuuston tärkeimpänä globaalina ratkaisuna. Hän esitti, että kaupunginhallitus selvittää yhteistyössä Neste Oilin, ympäristöjärjestöjen ja tuotantoalueiden eri tahojen kanssa palmuöljyhankintojen sosiaalisia ja ekologisia vaikutuksia ja harkitaan sen perusteella, miten jatkossa edetään.


Valtuuston äänestyksessä Wallgrenin esitys voitti ensin Hakasen esityksen äänin 55 – 17 ja sen jälkeen hallituksen Neste Oilia kritiikittömästi tukevan esityksen.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli