VIIKON KOLUMNI: Suomesta ydinvoiman suurvalta?

11.09.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 33/11.9.2009

Suomen valtaeliitti on löytänyt omasta mielestään loistavan ratkaisun maamme tulevaisuutta varjostavaan ongelmaan, nimittäin kysymykseen Nokian ja metsäteollisuuden seuraajasta maamme talousveturina: Suomen seuraavaksi ykkösvientituotteeksi ollaan runnomassa ydinsähköä. Tätä kulissien takana kyhättyä suunnitelmaa on pohjustettu viime aikoina valtaisalla propagandakampanjalla.


Hiljattain mediassa hehkutettiin ylpeänä, että Suomeen rakennetaan maailman ensimmäinen ydinjätteen hautapaikka. Tästä saadaankin Jorma Ollilan luotsaaman Suomen brändiä pohtivan työryhmän käyttöön Sibeliuksen ja saunan jatkoksi oivallinen vetonaula: Suomea voidaan markkinoida vastaisuudessa kansainvälisillä areenoilla myös ydinjätteen hautauksen suurvaltana!


Samaan aikaan ydinjätehankkeen rummutuksen kanssa voimayhtiöiden johtajat ovat kilvan jättämässä uusien ydinvoimaloiden lupahakemuksia hallitukselle. Erään merkittävän voimayhtiön johtaja ehätti jo julistamaan, että ei ole valtiovallan asia määritellä, kuinka monta ydinvoimalaa maassamme oikein tarvitaan.


Kyseisen johtajan mukaan nyt eletään avoimessa taloudessa, ja että tällainen holhous kuuluu "menneeseen maailmaan". Työ- ja elinkeinoministeriön jahkailu on saanut kärsimättömät bisnesmiehet hermostumaan.


Kaikkein vähiten uusista ydinvoimaloista päättäminen kuuluu varmaankin voimayhtiön johtajan ja työ- ja elinkeinoministeriön mielestä kansalaisille, joista 55 prosenttia vastustaa tuoreen mielipidekyselyn mukaan ydinvoiman lisärakentamista. Kansalaisten on tyydyttävä heille annettuun rooliin "suurena yleisönä", joka seuraa ikään kuin katsomosta käsin, kuinka äärimmäisen tärkeitä päätöksiä tehdään heistä piittaamatta.



* * *



Suomalaisen valtaeliitin ydinvoimaintoilua on vaikea ymmärtää, sillä uusiutumattomana energiamuotona ydinvoima on väistämättä auringonlaskun energiamuoto. Järkevää olisi satsata runsaasti työllistäviin, puhtaisiin ja uusiutuviin energiamuotoihin kuten aurinko- ja tuulivoimaan.


Kannattaa matkustaa muuten Berliinistä Rostockiin, jos haluaa nähdä mitä on todellinen satsaus tuulivoimaan – koko junamatkan ajan voi nähdä tuulipuistoja toisensa perään. Saksassa panostetaan myös aurinkopaneeleihin, niistä on tulossa pakollisia uusissa rakennuksissa.


Helsingin Sanomien propagandakoneisto on luonnollisesti valjastettu uusien ydinvoimalahankkeiden tueksi. Lehden pääkirjoituksen (4.9.) mukaan markkinavoimien tulisi ratkaista ydinvoimaloiden määrä sen jälkeen, kun valtioneuvosto on antanut muodollisen hyväksyntänsä kaikille kriteerit täyttäville hankkeille.


Markkinauskovaisten kannattaisi vilkaista, mitä tapahtuu Olkiluodon uuden voimalan rakennustyömaalla. Tuon voimalahankkeen taival on ollut pelkää katastrofia katastrofin perään, ja se johtuu nimenomaan projektin markkinavetoisuudesta. Oikein pelottaa ajatella, että voimala tullaan joskus käynnistämään.



TOMMI LIEVEMAA


Kirjoittaja on espoolainen musiikinopettaja.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli