Tiedonantaja on yhteinen lehti

02.10.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja 36/2.10.2009

Tampereen lauantainen Tiedonantajan 40-vuotisjuhla käynnistyi omalta osaltaan jo aamutuimaan lukijoiden ja tekijöiden yhteisellä tapaamisella. Toimituksen puolesta paikalla olivat päätoimittaja Erkki Susi sekä toimittaja Marko Korvela.


Korvela listasi alkupuheenvuorossaan Tiedonantajan erityispiirteitä suhteessa muihin lehtiin.


– Tiedonantaja on tuoreimman sloganinsa mukaisesti "rohkeasti vasemmalla", silloinkin kun se ei ole trendikästä.


Pelkkä vasemmalla oleminen ei Korvelan mukaan kuitenkaan riitä.


– Tiedonantajalle tärkeää on myös marxilainen näkökulma. Se tarkoittaa luokkakantaisuutta, yhteiskunnan tarkastelua yhteiskunnallisten suhteiden näkökulmasta. Se merkitsee myös materialistista lähtökohtaa sekä dialektiikan, ristiriitojen, konfliktien ja kriisien ymmärtämistä. Tämä ei ole aivan helppoa eikä yksinkertaista, mutta siihen Tiedonantaja silti pyrkii, sanoi Korvela.


Lenin listasi aikoinaan Mitä on tehtävä? -tekstissään kommunistisen lehden tehtäviä, jotka Korvelan mukaan ovat edelleen ajankohtaisia.


– Agitoinnista, propagoinnista ja organisoinnista korostuu tänä päivänä etenkin jälkimmäinen. Yhteiskunnallisia kamppailuja on kyllä olemassa kunnissa, työpaikoilla ja muuallakin, mutta ne ovat sirpaloituneita ja erillään toisistaan. Eräs lehden tehtävä on yhdistää näitä kamppailuja ja muutenkin tukea edistyksellisiä joukkoliikkeitä.




Avoimesti vasemmistolainen ja poliittinen



Tapaamisessa keskusteltiin Tiedonantajan tulevaisuudesta ja kehittämisestä. Moni Tiedonantajan levikkityötä tekevä oli sitä mieltä, että lehden räävi ja ilkeä arvostelu on vähentynyt. Monella voi silti edelleen olla ennakkoasenteita kommunistista lehteä kohtaan.


Aikaamme kuvastaa myös, että avoin poliittisuus ei välttämättä kiinnosta ihmisiä. Korvelan mukaan Tiedonantaja ei halua tinkiä sen paremmin poliittisuudesta kuin vasemmistolaisuudestakaan vain lisää lukijoita haaliakseen: se ei ole lehden tehtävä.


Lasse Nevalainen kertoi, miten hänen työpaikallaan Itellassa on aktiivisesti levitetty Tiedonantajaa. Hänen mukaansa moni on ollut positiivisesti yllättynyt, että Tiedonantaja yhä ilmestyy. Nevalainen kaipasikin työpaikoilla lisää näkyvyyttä lehdelle.


Pirkko Turpeinen-Saari odotti näkevänsä Tiedonantajassa enemmän tavallisten ihmisten tarinoita, kodin ilmapiiriä. Moni toivoi muutenkin lisää kansan näkökulmaa.


Keskustelussa todettiin, miten Tiedonantajan tapainen lehti, joka ei saa mainostuloja eikä puoluetukia, tarvitsee sekä avustavia kirjoittajia että levikkityöntekijöitä. Tiedonantaja on meidän kaikkien yhteinen, kollektiivinen lehti.


Toimitus sai tapaamisesta monta konkreettista vinkkiä lehden sisällön kehittämiseen ja entistä paremman Tiedonantajan tekemiseen. Kiitokset kaikille! (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli