Helsingillä on varaa elvyttää
Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) valmistelee laman varjolla palvelujen leikkaamisen, kilpailuttamisen, yhtiöittämisen ja yksityistämisen laajaa strategiaa kaupunginvaltuustolle. Maaperää sille muokattiin Helsingin Sanomien dramaattisella etusivun jutulla, jonka mukaan "Helsingiltä puuttuu 1,3 miljardia. Tuloromahdus vaatii tehotoimia".
– Helsingissä ei ole aihetta pelotella tuloromahduksella eikä ryhtyä lamaan vedoten karsimaan palveluja. Kaupunki voi päinvastoin elvyttää, kommentoi SKP:n ja Helsinki-listojen kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen.
Hesari johtaa harhaan
Helsingin Sanomien otsikossa esitettiin virheellisesti "tuloromahduksena" kaupungin usean vuoden investointien rahoitus ja arviot verotulojen alenemisesta verrattuna aiempiin kasvuodotuksiin. Mitään 1,3 miljardin tuloromahdusta ei ole näköpiirissä.
Kaupunki liikelaitoksineen on tehnyt tällä vuosikymmenellä jatkuvasti ylijäämää. Viime vuodelta sitä on tulossa taas 250 miljoonaa.
– Näitä ylijäämiä on siirretty toimintapääomaan ja kirjattu edellisten tilikausien ylijäämään 2000-luvulla yhteensä noin miljardi euroa, kertoo Hakanen.
– Kaupungilla oli kassatalletuksia viime vuoden lopulla 980 miljoonaa euroa. Lainasaatavia oli enemmän kuin velkoja eli kaupunki oli käytännössä velaton.
Hakanen korostaa, että monista muista kunnista poiketen Helsingillä on varaa elvyttää.
– Kaupunki voi ottaa käyttöön kassatalletuksia ja ylijäämiä, purkaa rahastoja ja ottaa lainaa. Nyt myös kannattaa elvyttää. Sillä vältetään laskuja, joita työttömyyden ja palvelujen leikkaamisen takia voidaan muuten joutua maksamaan vielä pitkään.
Samalla Hakanen muistuttaa, että kuntien valtuustoissa istuvat eduskuntapuolueiden edustajat voivat vaikuttaa myös siihen, että valtio vahvistaa kuntien rahoitusta nostamalla valtionosuuksia, saattamalla pääomatulot kunnallisveron piiriin ja muuttamalla kunnallisveron progressiiviseksi.
Alibudjetointi jatkuu
Kaupunginjohtaja Pajunen esitteli viime viikon lopulla pidetyssä valtuuston seminaarissa virkamiesjohdon valmisteleman 74-sivun strategiaohjelman, jolla valtuusto yritetään sitoa neljäksi vuodeksi palvelujen alibudjetoimiseen, yhtiöittämiseen ja yksityistämiseen.
Sen lähtökohtia kuvaa, että ohjelmassa puhutaan asukkaiden sijasta asiakkaista. Samalla korostetaan "monituottajamallia" eli yksityisten palvelujen osuuden lisäämistä. Tilaaja-tuottaja-mallin soveltaminen rajataan tosin ensisijassa muihin kuin asiakaskohtaisiin palveluihin. Palvelujen alibudjetoimisen, työntekijöiden palkkojen jälkeenjääneisyyden ja vuokrien nousun kaltaiset ongelmat on sivuutettu kokonaan. ...
(TA)