SKP:n pääsihteeri
Tiedonantajan toimituskunnan jäsen
Sotilasvallankaappaus Sudanissa
Sudanin kommunistinen puolue vetoaa kansainväliseen yhteisöön ja pyytää välitöntä solidarisuutta. Maanantaina Sudanin pääkaupungissa Khartumissa tapahtuneen sotilasvallankaappauksen jälkeen on pidätetty lukuisia poliittisia johtajia, joiden turvallisuus on vaarassa. Kenraali Abdel Fattah Al Burhan, joka on johtanut Sudanin demokraattisesta siirtymästä vastannutta Itsenäistä neuvostoa, julisti tänään maahan hätätilan ja otti vallan armeijalle.
Kansainvälisen vetoomuksen lisäksi Sudanin kommunistinen puolue vetoaa maansisäisesti kaikkiin niihin toimijoihin ja joukkoihin, jotka puolustavat siviilihallintoa, jotta nämä julistisivat poliittisia lakkoja ja toteuttaisivat kansalaistottelemattomuutta vallankaappaajia vastaan kunnes vallankaappaus saadaan päättymään.
Kommunistisen puolueen tiedottaja Fathi Al-Fadhl kertoi viestissään, että sotilaat aloittivat vallankaappauksen jälkeen pidätysten ja vakavien hyökkäysten aallon. Hän korosti, että myös suuri joukko ministerejä ja poliitikkoja on pidätetty, ja että pääministeri Abdallah Hamdokin virkaasunto on piiritetty tankkien avulla.
Sudanin kommunistisen puolueen keskuskomitean sihteeristö kertoi puolestaan, että "sotilasvallankaappausi on tapahtunut tänä aamuna. Sitä johti kenraali Abdel Fattah Al Burhan joukkoineen. Joukko poliittisia johtajia vangittiin." Sihteeristö vetoaa kaikkiin siviilihallintoa puolustaviin joukkoihin, että nämä julistaisivat lakkoja ja harjoittaisivat siviilitottelemattomuutta kunnes vallankaappaus saadaan torjuttua.
Tällä hetkellä lukuisissa kaupungeissa on isoja mielenosoituksia, joissa vaaditaan palaamista demokraattiseen prosessiin ja vangittujen ihmisten vapauttamista.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Laajassa Kansainvälisen naistenpäivän artikkelissa Tiina Sandberg käsittelee Suomessa vallitsevaa tilannetta naisiin kohdistuvan väkivallan suhteen sekä kysymystä militarismista ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Suomen tilanne on paljon huonompi, kuin voisi kuvitella. Tasa-arvon mallimaassa naiset joutuvat erittäin usein väkivallan uhreiksi.
Tokion yliopistossa apulaisprofessorina toimiva filosofi Kohei Saito kertoi Helsingin yliopiston Post-Fossil and Post-Capitalist Futures -tapahtumassa siitä, miten hän näkee ihmiskunnan tulevaisuuden rakentuvan sosialismin pohjalta ja perustuvan niukkuuteen. Parasta hänen visiossaan on, ettei se pidä sisällään vaatimuksia epävarmoille teknologisille läpimurroille tai muille Deus ex Machina ratkaisuille, joihin monet muut tarttuvat.
Turkin kommunistisen puolueen pääsihteeri Kemal Okuyan avaa poliittisen Islamin merkitystä poliittisena voimana. Palestiinalaisten vastarinnan pelkistäminen pelkkään Hamasiin on vakava virhe. Sekulaari yhteiskunta on välttämätön edellytys edistykselle myös Islamilaisessa maailmassa.
- 1 / 20
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Euroopan puolustusteollisuus kamppailee aseiden, raaka-aineiden, tuotantokapasiteetin ja teknologisen ylivoiman puutteessa samalla, kun konfliktien määrä maailmassa kasvaa. Suomi on nostettu mallimaaksi, jossa puolustusteknologia, tekoäly ja metaversumi yhdistyvät yhä tiiviimmin siviilielämään. Tämä muutos ei ole yksittäinen kehityskulku, vaan osa laajempaa rakennemuutosta, jossa turvallisuuslogiikka tunkeutuu osaksi jokapäiväistä elämäämme – koulutuksesta liikenteeseen ja energiainfrastruktuurista viestintään.
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on käynnistänyt radikaalin deregulaatiokampanjan, jonka tavoitteena on purkaa sääntelyä, josta yrityslobbarit eivät pidä – mukaan lukien sosiaaliset ja ympäristöön liittyvät normit. EU:ssa on nähty deregulaatiota aiemminkin, mutta tällä kertaa tilanne on hyvin erilainen: purkuhanke on paitsi huomattavasti laajempi ja armottomampi, myös ennennäkemättömän laajasti hallitusten ja Euroopan parlamentin tukema.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin leikkauksilla Etelä-Afrikan ulkomaanapuun ja tuontitulleilla on kielteisiä vaikutuksia. Trump on nostanut Etelä-Afrikan esimerkiksi maasta ja ”huonosta toimijaista”, jota pitää rangaista. ”Etelä-Afrikassa tapahtuu kauheita asioita”, Trump julisti helmikuun alussa. Sittemmin Trump allekirjoitti asetuksen, joka kieltää ulkomaisen avun Etelä-Afrikalle, sillä perusteella, että Etelä-Afrikan hallitus harjoittaa rotuun perustuvaa syrjintää valkoista vähemmistöväestöä kohtaan.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.