Keywords:
Vasemmistolle vaalivoitto Sri Lankan presidentinvaaleissa
Vasemmistokoalitio NPP:n ehdokas Anura Kumara Dissanayake on voittanut viime lauantaina 21.9. järjestetyt Sri Lankan presidentinvaalit. Dissanayake keräsi ensimmäisellä kierroksella yli 42 ja toisella kierrokselle yli 55 prosenttia äänistä. Lähes 7 miljoonaa srilankalaista antoi tukensa NPP-koalition lupaamille sosiaalisille uudistuksille, demokraattisten oikeuksien laajentamiselle, korruption vastaiselle työlle ja julkisten palvelujen rakentamiselle.
NPP-koalition suurimpana puolueena on kommunistinen JVP-puolue ja koalitio kokoaa monimuotoiseen yhteistyöhön yhteensä lähes 30 puoluetta, ammattiliittoa sekä naisten oikeuksien järjestöjä ja nuorisojärjestöjä. NPP on mobilisoitunut ja saavuttanut kansansuosiota varsin nopeasti.
Vaalivoitto on valtava ilouutinen koko kansainväliselle kommunistiselle- ja työväenliikkeelle. Se on myös avain Sri Lankan kansalle saavuttaa kipeästi tarvittuja rakenteellisia uudistuksia yhteiskunnassa kuten sosiaaliturvan rakentamista, koulutuksen ja terveydenhuollon vahvistamista, taistelua eriarvoisuutta, köyhyyttä ja syrjäyttämistä vastaan sekä tasa-arvon ja ekologisen muutoksen ajamista.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Harva on kuullut lokakuun 17. päivän tapahtumista Pariisissa vuonna 1961. Pariisin poliisi kidutti tuhansia ihmisiä ja satoja murhattiin poliisin toimista raa’asti. Kaikki tämä suunnitelmallisesti. Maailma vaikeni yli 30 vuotta asiasta, ja vieläkään Ranskan valtio ei ole ottanut vastuuta Pariisin verilöylystä. Miksi näin?
Iran tappoi ohjus- ja droneiskuilla ainakin 26 kurdia Irakissa kolmessa eri iskussa viikonlopun aikana. Samaan aikaan Turkki tappoi Irakissa ja Syyriassa ainakin 13 ihmistä. Suomessa poliitikot ja media ovat olleet varsin hiljaa Nato-maa Turkin viime aikojen sotilastoimista.
Eri puolilla Thaimaata on tehty tuhoisia pommi-iskuja. Kohteena on ollut muun muassa suosittu turistikaupunki Hua Hin. On todennäköistä, että iskujen tekijät ovat muualta kuin Thaimaasta.
- 1 / 2
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Euroopan puolustusteollisuus kamppailee aseiden, raaka-aineiden, tuotantokapasiteetin ja teknologisen ylivoiman puutteessa samalla, kun konfliktien määrä maailmassa kasvaa. Suomi on nostettu mallimaaksi, jossa puolustusteknologia, tekoäly ja metaversumi yhdistyvät yhä tiiviimmin siviilielämään. Tämä muutos ei ole yksittäinen kehityskulku, vaan osa laajempaa rakennemuutosta, jossa turvallisuuslogiikka tunkeutuu osaksi jokapäiväistä elämäämme – koulutuksesta liikenteeseen ja energiainfrastruktuurista viestintään.
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on käynnistänyt radikaalin deregulaatiokampanjan, jonka tavoitteena on purkaa sääntelyä, josta yrityslobbarit eivät pidä – mukaan lukien sosiaaliset ja ympäristöön liittyvät normit. EU:ssa on nähty deregulaatiota aiemminkin, mutta tällä kertaa tilanne on hyvin erilainen: purkuhanke on paitsi huomattavasti laajempi ja armottomampi, myös ennennäkemättömän laajasti hallitusten ja Euroopan parlamentin tukema.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin leikkauksilla Etelä-Afrikan ulkomaanapuun ja tuontitulleilla on kielteisiä vaikutuksia. Trump on nostanut Etelä-Afrikan esimerkiksi maasta ja ”huonosta toimijaista”, jota pitää rangaista. ”Etelä-Afrikassa tapahtuu kauheita asioita”, Trump julisti helmikuun alussa. Sittemmin Trump allekirjoitti asetuksen, joka kieltää ulkomaisen avun Etelä-Afrikalle, sillä perusteella, että Etelä-Afrikan hallitus harjoittaa rotuun perustuvaa syrjintää valkoista vähemmistöväestöä kohtaan.