Klassikko: Arkipäivän solidaarisuuteen
Keskustelimme joskus professorini kanssa siitä, mikä tekee jostain teoksesta klassikon. Professori piti ehdottomana lähtökohtana sitä, että tekijän pitää olla edesmennyt. Vasta tekijän kuoltua voidaan teokseen ottaa klassikkostatuksen edellyttämää etäisyyttä. Toisaalta haudan takaa tekijä ei enää pääse muuttamaan, parantelemaan eikä itse kommentoimaan työnsä jälkeä.
Vuosituhannen alussa koottu artikkelikokoelma Arkipäivän solidaarisuuteen - katkelmia paremman maailman mahdollisuuksista olisi mielestäni nykyklassikko ilman sen toimittajan Jyri Jaakkolan traagista kohtaloa. Jaakkola murhattiin Meksikon Oaxacassa huhtikuun lopussa hänen ollessaan kamppailemassa alkuperäiskansojen oikeuksien puolesta.
Jaakkola oli Turun 1990-2000-lukujen vaihteen ruohonjuuritason kansanliikkeiden näkyvimpiä hahmoja. Sen aikainen toimijakenttä oli poliittisesti sangen monipuolista, ja syntyi tarve koota erilaisista lähtökohdista ja politiikan perinteistä kumpuavien näkemysten kirjo jonkinlaiseksi yhteenvedoksi.
Arkipäivän solidaarisuuteen -teoksen artikkelit keräsi ja julkaisi Turun maailmankauppayhdistys. Neljään osaan jaettu sisältö käsittelee arkea, aktivismia, visioita ja kritiikkiä. Punaisena lankana on haastaa pohtimaan, kuinka parempaa maailmaa voisi rakentaa: riittävätkö yksittäisten ihmisten arkiset muutospyrkimykset ja asteittainen rakentaminen vai tarvitaanko radikaalimpaa, vallankumouksellista toimintaa.
Artikkelien taustalta löytyy niin anarkisteja, sosialisteja kuin kommunisteja, eläinoikeusaktivisteja, radikaalifeministejä ja vaihtoehtoisen kulttuurin tekijöitä. Näkökulmia on monia, keskenään ristiriitaisiakin. Tarkoituksena onkin herättää ajatuksia ja vuoropuhelua eri tavoista ymmärtää ja muuttaa yhteiskuntaa ja koko maailmaa.
Vihkosen voi ladata osoitteesta: www.piraija.net/pdf/arkipaivansolidaarisuuteen.pdf (MK)
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kellokoskella asuva lauluntekijä/räppäri Mika Leminen alias MC Cepa on noussut viime vuosien aikana rap-skenen tietoisuuteen terävien punchliniensa sekä kantaaottavaan sävyyn maailmaa havainnoivien riimiensä voimin. Mutta mikä on sijaisräppäri–metodi?
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.