Kuopion Työnkulman puolesta
Legendaarinen ja pitkän historian omaava Kuopion Työnkulma, myös Ruplana tunnettu työväentalo on uhattuna. Talon omistava Lemminkäinen Talo Oy on hakenut kaupungilta asemakaavaan muutosta, joka mahdollistaisi rakennuksen purkamisen.
Uutinen asemakaavan muutosesityksestä kantautui myös Työnkulmaa symppaavien tietoon. Maaliskuun alussa järjestettiin tapaaminen, jossa päätettiin toimia porukalla Työnkulman säilyttämisen ja sen toiminnan kehittämisen puolesta.
Eräs hankkeen puuhanaisista on Henna Hartikainen, joka on muuttanut takaisin kotiseudulleen vietettyään pitkään aikaa Helsingissä. Monipuolisen taiteilijan mukaan Työnkulmalla on pitkät ja vahvat perinteet kuopiolaisen kulttuurin keskuspaikkana. Hänelle itselleen talo on tuttu jo lapsuudesta, kun oma mummi oli Suomen Naisten Demokraattisen Liiton aktiivi.
– Työnkulma on hieno ja yhteiskunnallisesti tärkeä rakennus, jota kuopiolainen kulttuuri- ja järjestötoiminta tarvitsee jatkossakin. Tällä hetkellä siellä järjestetään muun muassa hyvin suosittuja päivätansseja senioreille, ja tiloissa toimii myös Kuopion ylioppilasteatteri, kertoo Hartikainen.
Työnkulmasta on tehty rakennushistoriallinen selvitys, mutta se on Hartikaisen mielestä liian suppea.
– Talon kulttuurihistoriallista merkitystä ei tunnusteta. Esimerkiksi arvostettu rakennustutkija Leni Pakkala Suomen Kotiseutuliitosta on arvioinut, että talkootyöllä rakennettu Työnkulma on sodan jälkeen rakennetuista työväentaloista kahden arvokkaimman joukossa.
Kuopio on aktiivinen kulttuurikaupunki, jonka imagoa ei ainakaan kohenna arvokkaan työväentalon purkaminen. PAND -Taiteilijat rauhan puolesta -järjestön hallituksessa istuva Henna Hartikainen toivoo, että kaupunki ottaisi tämän huomioon. Hän myös huomauttaa, että Työnkulma voisi poikia kaupungille taloudellistakin hyötyä muun muassa nuorison virkistystoiminnan ja syrjäytymisen ehkäisemisen kautta.
Taloa on puolustettu aiemminkin. Pari vuotta sitten SKP:n Kuopion piiri teki kaupungille suojeluesityksen Työnkulmasta.
Hartikainen korostaa, että asemakaavan muutoksesta saati purkamisesta ei ole vielä päätetty. Ei ole myöhäistä liittyä mukaan toimintaan Työnkulman puolesta. Suunnitteilla on monenlaista tempausta, kuten valokuvanäyttelyä Työnkulman historian vaiheista sekä taloon liittyvän muisteluperinteen keräämistä.
Facebookiin on perustettu ryhmä Vaadimme Kuopion Työnkulman säilyttämistä, josta saa tietoa tapahtumista. Myös Tiedonantaja seuraa Työnkulman puolustajien toimintaa.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Suomen hallituksen lyhytnäköiset ja suhteettomat leikkaukset uhkaavat perusoikeuksiamme, oikeuttamme kulttuuriin ja hyvinvointiin. Sakset seis! -adressi luovutetaan päättäjille itsenäisyyspäivän aattona 5.12. klo 14-16 Helsingin Kansalaistorilla. Adressin voi allekirjoittaa aina 4.12. asti.
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.