Visio toisenlaisesta Keravasta
Valtio kaavailee Keravan vankilan lakkauttamista. Vankila sijaitsee maaseutumaisella Kaskelan alueella, aivan Keravan keskustan tuntumassa.
Keravalainen Veera Kurki pelkää, että luonnonkauniille alueelle kaavoitetaan kerrostaloasuntoja ja ainutlaatuinen kaupunkiluontoympäristö tuhotaan. Myös paikalliset asukkaat ovat huolissaan kehityksestä.
SKP:n kuntavaaliehdokkaana olevalla Kurjella on oma suunnitelma tyhjäksi jäävän vankilan ja sen maiden varalle.
– Uuden Ajan Sosiaalikeskus olisi paikka, joka tarjoaisi kuntouttavaa työtoimintaa ja yhteisöllistä asumista pitkäaikaisasunnottomille syrjäytetyille, visioi Kurki.
Keskeisessä asemassa olisivat hevoset, joita Kaskelan alueella laidunnetaan jo valmiiksi.
– Hevoset ovat tärkeä osa syrjäytettyjen terapiatyössä. Hevosista voisi tulla myös Keravan katukuvaa piristävä elementti. Niitä voitaisiin käyttää vanhustyössä piristämään ja aktivoimaan vanhuksia. Hevosvetoinen vossikka olisi myös ekologinen vaihtoehto takseille. Ja hevosella pääsee, vaikka iskisi laajamittainen energiakriisi, muistuttaa Kurki.
Hevostenhoidon lisäksi Keravan vankila-alueen maita voitaisiin valjastaa luomuviljelylle. Lähikoulut saisivat puhdasta luomulähiruokaa, joka kasvaa hevosenlannan voimalla.
Jo pienestä pitäen hevosten parissa puuhannut Kurki pohtii, että hevoset voisivat olla matkailuvetonaula Keravalle. Hevosalan ympärille voi syntyä aivan uutta yrittäjyyttä ja mahdollisuuksia koko kaupungille.
Ongelmiin kiinni jo ennalta
Keravan kaupunkiin on vuosien saatossa kertynyt suuri syrjäytettyjen joukko, jolle huumeet, työttömyys, mielenterveysongelmat ja asunnottomuus ovat jatkuvaa piinaa. Itsekin aikoinaan päihdekierteestä irti pyristellyt Veera Kurki toteaa kokemuksen äänellä, että yhteisöasuminen on ainoa tapa päästä eroon aineista. Tähän tarjoaisi Keravan vankilan alue oivat puitteet.
– Siellä on tilaa vaikkapa ensi- ja kriisikodeille. Nythän yömajan virkaa hoitaa poliisin putka, johon päästäkseen on tehtävä pikkurikoksia, sanoo Kurki. Hän on itse tottunut ottamaan asunnottomia kavereita luokseen, koska eihän ihmistä nyt voi kylmään yöhön heitteillekään jättää.
Nuori vapaaehtoistyöntekijä haluaa myös torjua nuorten sosiaalisia ongelmia jo ennalta.
– Olen ideoinut Paremmat eväät -projektia, jolla tuodaan huumevalistusta kouluun. Valistus pitäisi ehdottomasti aloittaa jo alakoulussa.
Kurki huomauttaa, että peruskoulujen luokkakoko on keskeinen tekijä siinä, mihin suuntaan kasvavien nuorten tulevaisuus kehittyy.
– Itse kävin koulua yli 30 oppilaan luokassa, mikä oli aivan liian suuri. Luokkien maksimikooksi pitäisi määrittää 20, laskee Kurki.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.