Kuubalaista kulttuuria
Kuubalaiselle kulttuurille nimetty päivä on perinteisesti 20. lokakuuta. Se osuu tänä vuonna sopivasti kuubalaisen kulttuuriviikon avajaispäivään maanantaille. Kulttuuritapahtumia järjestetään kyseisenä viikkona Helsingissä, Turussa, Kotkassa ja Tampereella.
Helsingissä kulttuuriviikko alkaa maanantaina 20.10. klo 17.30 perinteisellä runo & musiikki –tapahtumalla kirjakauppa Arkadian alakerrassa (Nervanderinkatu 11). Tänä vuonna pohjana on rumba ja batárummutus yhdessä runoilijoiden ja tekstintekijöiden ja -esittäjien kanssa. Mukaan ovat lupautuneet ainakin kirjailija Marja-Leena Mikkola ja teatterialan työläinen Anneli Ollikainen, projektipäällikkö Juan Carlos Guzman sekä radiotoimittaja Papá Montero alias Risto Vuorimies. Soittimien äänistä vastaavat Rumba-Akatemian jäsenet.
Tiistaina 21.10. saman kirjakaupan alakerrassa keskustellaan kulttuurimatkailusta. Siellä on myös mahdollisuus pelata kuubalaisten mielipeliä dominoa sekä kuubalaisesta postimerkkeilystä kiinnostuneet voivat tuoda omia kokoelmiaan näytille. Matkailun erityisaiheena on kulttuuri, luonto ja elämykset. Peli-isäntänä ja taustamusiikin DJ:nä on Papá Montero.
Torstain luentona kirjakauppa Arkadiassa on mielenkiintoinen luento Kuuban tärkeimmästä runoilijasta Nicolás Guillénistä. Aineiston luennoksi on valmistanut asiaan syvästi perehtynyt ja kokenut kuubalainen Marta Navarro. Guillénin tuotantoa on useasti käytetty musiikillisiin esityksiin. Hän syntyi 1902 Camagüeyssa ja kuoli Havannassa vuonna 1989.
Comparsakulkuetta ja taidetta lapsille
Perjantai on varsinainen toimintapäivä. Kulttuuriviikko esittäytyy kaupungilla. Aluksi kuuden aikaan Rautatieaseman laiturialueella tanssikoulu Baila Baila järjestää mahtavan Rueda de Casino -esityksen, jonka jälkeen valmistaudutaan Rumba-Akatemian johdolla karnevaalitunnelmaiseen congajonoon kohti ravintola Juttutupaa. Soittajat ja tanssijat muodostavat kadulle Comparsakulkueen ja valitsevat reitikseen Rautatientori-Mikonkatu-Kaisaniemenkatu-Siltasaarenkatu-Tokoinranta, päätyen ravintola Juttutupaan. Siellä käynnistyvät suuret jamit yhdeksän aikaan.
Lauantai on viimeinen kulttuuriviikon tapahtumapäivä. Se on omistettu ennen kaikkea lapsille. Kuvataiteilijat Alberto Oviedo Stuart, Félix Torres Hurtado, Jorge Ernesto Frias Castillo sekä valokuvaaja José Angel Tabares johdattavat lapset iloiseen taidetyöpajaan Kulttuurikeskus Annantalossa (Annankatu 30). Ennakkoilmoittautuminen mielellään etukäteen: info@kuubaseura.fi. Mukaan mahtuu 20 osallistujaa ja on tarkoitettu 6-14-vuotiaille.
Suomi-Kuuba-seura tekee perinteisesti yhteistyötä Cinemaissi-elokuvatapahtuman kanssa. Tällä kertaa on nähtävänä tuore kuubalainen elokuva nimeltä Ana. Sen voi nähdä kahdessakin paikassa viikon aikana, torstaina elokuvateatteri Andorrassa ja lauantaina Kino Engelissä.
Tapahtumia Helsingin ulkopuolella
Tampereen Vanhan Kirjastotalon luentosalissa (Keskustori 4) järjestetään 22.10. klo 17.30 alkaen huima kiertomatka Kuuban ympäri 60 minuutissa. Gabriel Rosell kertoo, miten Kuubaan mennään, mitä siellä voi tehdä ja mitä kaikkea kulttuuritarjontaa on saatavilla. Luennon jälkeen on varattu aikaa keskusteluun. Paikalla on myös muita Kuuban asiantuntijoita.
Tampereella on tarjolla myös kuubalaista elokuvaa ja ruokaa sekä kaikille avoin karnevaalitapahtuma Tampereen keskustorilla lauantaina 25.10. klo 15 alkaen.
Turussa kuubalainen kulttuuri on esillä koko viikon ajan Café Siriuksessa (Linnankatu 2). Tarjolla on valokuvia, ruokaa ja juomaa sekä perjantaina 24.10. kuubalaista musiikkia klo 20 alkaen.
Kotkan pääkirjastossa (Kirkkokatu 24) avataan jo 14.10. Cuba Siempre –näyttely, jossa on esillä Risto Vuorimiehen valokuvia.
Tarkempi ohjelma verkossa: www.kuubaseura.fi
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kellokoskella asuva lauluntekijä/räppäri Mika Leminen alias MC Cepa on noussut viime vuosien aikana rap-skenen tietoisuuteen terävien punchliniensa sekä kantaaottavaan sävyyn maailmaa havainnoivien riimiensä voimin. Mutta mikä on sijaisräppäri–metodi?
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.