Eduskunta siirtyi oikealle
Vasemmisto sai kevään 2015 eduskuntavaaleissa historiallisen huonon tuloksen.
Vaalien voittajaksi ja eniten ääniä keränneeksi puolueeksi nousi oppositioasemasta keskusta, joka sai 21,1 prosenttia äänistä ja 49 paikkaa uuteen eduskuntaan. Nousua vuoden 2011 eduskuntavaaleihin verrattuna oli 5,3 prosenttiyksikköä ja 14 paikkaa.
Toiseksi eniten paikkoja ja kolmanneksi eniten ääniä sai perussuomalaiset, joka 17,6 prosentin äänisaaliillaan menetti yhden kansanedustajan. Nyt perussuomalaisilla on 38 kansanedustajaa.
Hallituspuolueet kokoomus ja SDP menettivät kumpikin asemiaan. Kokoomuksen 18,2 prosentin tulos oikeuttaa 37 kansanedustajaan, ja demarien 16,5 prosenttia tuo 34 kansanedustajaa.
Kataisen/Stubbin sixpack-hallituksesta kesken kauden poistuneet vasemmistoliitto ja vihreät menestyivät vaihtelevasti. Vihreät onnistuivat kasvattamaan ääniosuuttaan 1,3 prosenttiyksikköä. Tällä kertaa 8,5 prosentin tulos toi puolueelle 15 edustajaa, mikä on peräti viisi enemmän kuin aiemmin. Vasemmistoliitto puolestaan kärsi prosenttiyksikön tappion. 7,1 prosentin kannatus vei kaksi kansanedustajaa, ja uudessa eduskunnassa paikkaluku on 12.
RKP säilytti asemansa, 9 kansanedustajaa 4,9 prosentin kannatuksella, mutta hallituskumppani Kristillisdemokraatit menetti 0,5 prosenttiyksikköä ja yhden kansanedustajapaikan.
Vasemmisto menetti kannatustaan – myös SKP
Vasemmiston kannatus romahti eduskuntavaaleissa historiallisen alhaalle. Eduskuntavasemmisto menetti kymmenen kansanedustajan paikkaa. Kaikista puolueista vasemmiston kannatus oli eduskuntavaaleissa alle 24 prosenttia.
Myös SKP:n kannatus laski. Kannatuksesta suli 0,1 prosenttiyksikköä, noin 1 600 ääntä edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna. SKP jäi 0,3 prosentin kannatuksella eduskunnan ulkopuolisista puolueista kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi Piraattipuolueen (0,8%) ja Itsenäisyyspuolueen (0,5%) taakse.
Kotimaan äänestysprosentti jäi tällä kertaa 70,1 prosenttiin. Mitätöityjä ääniä annettiin reilut 16 000 (0,6 %).
SKP:n vaaliarvioita
Puheenjohtaja JP Väisänen: Vaalitulos on pitempiaikaisen työn väliarvio
Pääsihteeri Heikki Ketoharju: Vaalitulos haastaa toimintaan AY- ja kansalaisliikkeissä
Kommunistisen nuorisoliiton puheenjohtaja Simo Suominen: Eduskuntavaalit asianyhteyteen
Helsingin kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen: Kiitos tukijoille, taistelu jatkuu
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Leikkaukset tulevat syventämään luokkajakoa. Rosa Warski kirjoittaa puheenvuorossaan niukkuuspolitiikan vaikutuksista lapsiin, nuoriin ja opiskelijoihin.
Suomen hallituksen lyhytnäköiset ja suhteettomat leikkaukset uhkaavat perusoikeuksiamme, oikeuttamme kulttuuriin ja hyvinvointiin. Sakset seis! -adressi luovutetaan päättäjille itsenäisyyspäivän aattona 5.12. klo 14-16 Helsingin Kansalaistorilla. Adressin voi allekirjoittaa aina 4.12. asti.
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.