EU:n perustuslakia ei tule hyväksyä ilman kansanäänestystä

12.05.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 19/2006.

Eduskuntaryhmille luovutettiin viime tiistaina "Eurooppa-päivänä" adressi, jossa vaaditaan, että Suomessa järjestetään kansanäänestys EU:n perustuslakiesityksestä. Nimiä kansanäänestyksen puolesta on kerätty yhteensä noin 50 000.


EU:n perustuslakia käsiteltiin eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona Matti Vanhasen hallituksen selonteon pohjalta. Eduskunnan suuri valiokunta ja ulkoasiainvaliokunta suosittavat hallitukselle Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä kaadetun perustuslain ratifioimista.




Vaatimus edelleen ajankohtainen



– Kansanäänestys antaisi oivan mahdollisuuden laajaan kansalaiskeskusteluun EU:n perustuslain sisällöstä ja sen vaikutuksista jokapäiväiseen elämään ja tulevaisuuteen. Perustelumme kansanäänestyksen puolesta ovat tänään yhtä ajankohtaisia kuin kampanjaa perustettaessa lähes kaksi ja puoli vuotta sitten, adressin kerääjien puolesta puhunut Urho Kittilä totesi luovutustilaisuudessa.


Huhtikuussa julkaistun kyselyn mukaan kolme viidestä suomalaisesta haluaa kansanäänestyksen EU:n perustuslakiesityksestä.


Maamme jäsenyyttä EU:ssa on kestänyt nyt yli kymmenen vuotta. Kansanäänestyskampanja esittää, että myös suomalaisten on saatava sanoa sanottavansa Euroopan tulevaisuudesta. "Näkemykset EU:n perustuslakiesityksen oikeutuksesta ja merkityksestä vaihtelevat kampanjan sisällä, mutta näkemys kansanäänestyksen tarpeesta on yhteinen", nimien luovuttajat kertoivat. Vaalioikeuden 100-vuotisjuhlana kansalaisten vaikutusmahdollisuuksille tulisi antaa aivan erityistä painoarvoa.




Hävettävä näytelmä



Vaihtoehto EU:lle -liikkeen kantana Urho Kittilä toi esiin kielteisen kannan perustuslain ratifiointiin:


– Mielestämme on ajanhukkaa tuhlata aikaa perustuslakiin, jota ei ole olemassa. Globalisaation paineessa eduskunnalla ja hallituksella on paljon tärkeämpiäkin asioita pohdittavana. Tavallisille kansalaisille tällainen "show" antaa huonon kuvan "vallasväen" asioiden tärkeysjärjestyksestä. Se osoittaa vain turhaa nöyryyttä ja kunnioittavaa alamaisuutta Brysselin valtakoneistoa kohtaan. Kun tätä näytelmää peilaa Suomen tasavallan kunniakkaaseen historiaan, niin saamme hävetä.


perustuslakiesityksestä.




Suuret puolueet kovakorvaisina



Eduskunnan portailla kansanäänestystoimikunnan adressin ottivat vastaan kaikkien eduskuntaryhmien edustajat.


Hallituspuolueiden ja kokoomuksen eduskuntaryhmien edustajat Mari Kiviniemi (kesk), Jouko Skinnari (sd), Per Löv (rkp) ja Sirpa Asko-Seljavaara (kok) kehuivat EU:n perustuslakia ja totesivat, etteivät heidän puolueensa kannata kansanäänestystä.


Kansanäänestyksen puolustajiksi ilmoittautuivat vasemmistoliiton Esko-Juhani Tennilä, vihreiden Erkki Pulliainen, kristillisdemokraattien Toimi Kankaanniemi sekä perussuomalaisten Raimo Vistbacka.




VEU: Perustuslakiesitys hylättävä



Vaihtoehto EU:lle -liikkeen vuosikokouksen kannanoton mukaan aikomus ratifioida perustuslakiesitys kuvaa suomalaisten valtaapitävien piittaamattomuutta kansalaisten mielipiteitä kohtaan. "Se on tarkoitus hyväksyä pelkästään eduskunnan päätöksellä ja ilman perustuslainsäätämisjärjestystä. Kansalaisten mielipide ei kiinnosta päättäjiä."


"Vaihtoehto EU:lle vastustaa perustuslain hyväksymistä. Koska tämä esitys EU:n perustuslaiksi ei koskaan tule voimaan – ei ainakaan sellaisenaan – on sen ratifiointi tästäkin syystä aivan tarpeetonta. Mahdollinen uusikin esitys on Vaihtoehto EU:lle -kansanliikkeen mielestä alistettava kansalaisten päätettäväksi."


Kannanoton mukaan EU:ssa politiikan suunnan määräävät Brysselin byrokraatit ja suuri raha, joiden edessä Suomen hallitus nöyristelee. "Entistä useampi kansalainen tunteekin olevansa vailla mahdollisuuksia vaikuttaa omiin asioihinsa. On selvästi näkyvissä tavallisten ihmisten luottamuspula vallassaolijoita ja poliittista eliittiä kohtaan. Entistä enemmän kansalaisten keskuudessa kyseenalaistetaan myös harjoitettu vaihtoehdoton politiikka."

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!