Porvarihallituksen kylmää politiikkaa

28.08.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 31/28.8.2009

Paperiliiton liittovaltuusto kokoontui viime viikon torstaina pohtimaan toimia Stora Enson irtisanomisuutisten jälkeen. Liiton puheenjohtajan Jouko Ahosen vielä edellispäivänä väläyttelemä työtaistelumahdollisuutta ei enää pidetty esillä.


– Kentältä tuli viestiä, että työtaistelu ei tässä tilanteessa ollut oikea keino, toteaa liittovaltuuston jäsen Antero Raanoja, joka toimii Stora Enson Inkeroisten pääluottamusmiehenä. Hänen mukaansa vastarintaan olisi pitänyt lähteä jo aikoja sitten.


Raanoja kertoo, että paperipuolella vallitsee pelolla johtamisen strategia, minkä vuoksi työntekijät eivät kovin innokkaasti lähde vaikuttamaan asioihin. Ihmisiä vaivaa suuri hätä ja ahdistus tulevaisuuden epävarmuuden vuoksi.


Valtiovallan toimia on vaadittu kovaan ääneen, mutta Antero Raanoja ei ihmeitä siltä suunnalta odota.


– Porvarit johtavat maata, ja se on kylmää, oikeistolaista politiikkaa, hän summaa.




Valtionyhtiöiden irtisanomistahti kova



Palkansaajien tutkimuslaitoksen Toimihenkilöunionille ja Pardialle tekemän selvityksen mukaan valtion omistamat yhtiöt ovat viime aikoina karsineet työpaikkoja suhteellisesti muita yrityksiä enemmän. Selvitys kertoo, että vuoden aikana valtion osittain tai kokonaan omistamat yritykset, etunenässä Stora Enso, Fortum, VR ja Rautaruukki, ovat vähentäneet noin 12 000 työpaikkaa. Vuoden aikana valtionyhtiöiden työvoiman supistamisvauhti on ollut jopa kaksinkertainen muihin verrattuna.


Valtion omistuksista vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok) on löytänyt PT:n selvityksestä muutamia virheellisiä lukuja. Virheistä huolimatta valtio-omisteisten yhtiöiden henkilöstöpolitiikan suunta on selvä: Valtio ei omistajana piittaa työllisyydestä.


Myös työministeri Anni Sinnemäki (vihr) viittaa kintaalla valtion työllistämispolitiikalle. Hänen mukaansa jos teollisuuden tuotanto ei mene kaupaksi eikä vienti vedä, valtiovalta ei voi tehdä mitään. Tulkinta kertoo vihreiden uusliberalistisesta talouspolitiikasta, jossa keynesiläinen suhdanteisiin vaikuttaminen on kielletty.


Myös suoraan valtiolle työskentelevien määrä on PT:n selvitysten mukaan mukaan vähentynyt. Valtion eri virastojen ja laitosten työntekijämäärä väheni vuoden aikana noin 7 000 hengellä.




Julkista sektoria vahvistettava



SKP tuomitsee valtion omistajapolitiikan, joka siunaa muun muassa Stora Enson kaltaiset joukkoirtisanomiset, VR:n henkilöstön vähentämisen ja Destian myymisen. Julkisen sektorin omaa työtä ja tuloja tuovaa toimintaa on ryhdyttävä vihdoinkin lisäämään.


Puolue vaatii miljardin euron työllisyys- ja elvytyspakettia pikaisesti vielä tälle vuodelle tehtävällä lisätalousarviolla. Ensi vuoden budjettiin tulee lisätä vähintään kaksi miljardia uusien työpaikkojen luomiseen ja kuntien palvelujen rahoituksen vahvistamiseen.



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli